ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Το μήνυμα του μητροπολίτη για την έναρξη της νέας χρονιάς

Το μήνυμα του μητροπολίτη για την έναρξη της νέας χρονιάς

προς τους Εκπαιδευτικούς, τους Μαθητές και τις Μαθήτριες 

των  Σχολείων  των Νησιών 

της κατ’ Αυτόν Ιεράς Μητροπόλεως

           επί τη ενάρξει του νέου Σχολικού Έτους 2021-2022

Ελλογιμώτατοι κυρίες και κύριοι Εκπαιδευτικοί,

Ευλογημένα μου παιδιά,

Μια καινούρια Σχολική Χρονιά ξεκινάει σήμερα, παραμονή της μεγάλης εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, και ενώ όλοι μας εξακολουθούμε  σηκώνουμε το σταυρό της πανδημίας του κορονοϊού!

Πιστεύω, βέβαια, και εύχομαι το νέο σχολικό έτος, να διεξαχθεί και ολοκληρωθεί υπό καλύτερες συνθήκες, που δεν θα σας εμποδίσουν στη μετάδοση και τη λήψη της γνώσης, ούτε θα δυσχεράνουν την εκπαιδευτική διαδικασία!

Ακόμα, όμως, και υπ’ αυτές τις δυσχερείς συνθήκες, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι κλειδί για τη λύση των κάθε είδους προβλημάτων,  κοινωνικών, οικονομικών ακόμα και υγειονομικών, και οδός για την υπέρβαση των αδιεξόδων  είναι η η Παιδεία!

Με την Παιδεία θα διαμορφωθείτε σε υπεύθυνους πολίτες, ικανούς να διακρίνουν το σωστό από το λάθος, την αλήθεια από το ψέμμα, το δίκαιο από το άδικο, που θα αγαπούν την Πατρίδα τους και θα σέβονται τον άλλο, τον ξένο, το διαφορετικό.

Θα μεταμορφωθείτε σε υπεύθυνους και δημοκρατικούς πολίτες,  με ανεπτυγμένο το αίσθημα της ατομικής και κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης, που θα τηρούν τους νόμους, θα σέβονται τις παραδόσεις και θα συνεργάζονται για το ατομικό και συλλογικό καλό!

 Ελλογιμώτατοι κυρίες και κύριοι Εκπαιδευτικοί, Αγαπημένα μου παιδιά,

Το 2021 οι Πανέλληνες, έστω και υπό τους περιορισμούς της πανδημίας, εορτάσαμε τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, ένα γεγονός, που σηματοδοτεί την πορεία του νέου Ελληνισμού στο σύγχρονο κόσμο, αλλά και την ευθύνη σας να συνεχίσετε και διευρύνετε το έργο των προγόνων μας, έτσι όπως την περιέγραψε ο Γέρος του Μωριά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στο μνημειώδη λόγο του το πρωί της 8ης Οκτωβρίου1838 στην Πνύκα, με τον οποίο απευθυνόμενος  προς τους μαθητές της Αθήνας, και δι΄ αυτών στους μαθητές της Ελλάδος κάθε εποχής, τους προέτρεψε ως εξής:

«….Πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας και να την στερεώσετε, διότι, όταν επιάσαμε τα άρματα είπαμε πρώτα υπέρ πίστεως και έπειτα υπέρ πατρίδος. Όλα τα έθνη του κόσμου έχουν και φυλάττουν μια Θρησκεία…Εγώ, παιδιά μου, κατά κακή μου τύχη, εξ αιτίας των περιστάσεων, έμεινα αγράμματος και δια τούτο σας ζητώ συγχώρηση, διότι δεν ομιλώ καθώς οι δάσκαλοι σας. Σας είπα όσα ο ίδιος είδα, ήκουσα και εγνώρισα, δια να ωφεληθήτε από τα απερασμένα και από τα κακά αποτελέσματα της διχονοίας, την οποίαν να αποστρέφεσθε, και να έχετε ομόνοια. Εμάς μη μας τηράτε πλέον. Το έργο μας και ο καιρός μας επέρασε. Και αι ημέραι της γενεάς, η οποία σας άνοιξε το δρόμο, θέλουν μετ’ ολίγον περάσει. Την ημέρα της ζωής μας θέλει διαδεχθή η νύκτα του θανάτου μας….. Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο, οπού ημείς ελευθερώσαμε· και, δια να γίνη τούτο, πρέπει να έχετε ως θεμέλια της πολιτείας την ομόνοια, την θρησκεία και την φρόνιμον ελευθερία…»

Και αφού σας διαβεβαιώσω ότι η Ιερά μας Μητρόπολη και εγώ προσωπικά, θα βρίσκομαι πάντα στο πλευρό σας, προσευχόμενος για την πρόοδό σας, καμαρώνοντας σας στις επιτυχίες σας, στηρίζοντάς σας στις δυσκολίες σας και βοηθώντας σας να επανορθώσετε τις όποιες αποτυχίες σας, και σας ευχηθώ Καλή και Αποδοτική Σχολικη Χρονιά, επιλέγω το μήνυμά μου, όπως το λόγο του ο Κολοκοτρώνης:

«Ζήτω οι σοφοί διδάσκαλοι!»

«Ζήτω η Ελληνική Νεολαία!»

Με πατρικές ευχές και αγάπη

† Ο ΣΥΡΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΣ Β΄

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.