ΤΟΠΙΚΑ

Το ιστορικό ρεκόρ απορριμμάτων στη Μύκονο έφερε ανάγκη για άμεση επέμβαση

Το ιστορικό ρεκόρ απορριμμάτων στη Μύκονο έφερε ανάγκη για άμεση επέμβαση
Θα τοποθετηθούν απορριμματοκιβώτια συμπίεσης σε σημεία αιχμής του νησιού

Η αύξηση της τουριστικής κίνησης το φετινό καλοκαίρι στη Μύκονο, δημιούργησε την ανάγκη για άμεση ενίσχυση στον τομέα της καθαριότητας -Όσα αποφασίστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο και τα σημεία στα οποία θα τοποθετηθούν τα απορριμματοκιβώτια συμπίεσης.

Στο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 16 Αυγούστου και σύμφωνα με εισήγηση του Τμήματος Καθαριότητας Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Μυκόνου, συζητήθηκε η ανάγκη για άμεση προμήθεια απορριμματοκιβωτίων συμπίεσης (press containers) σε 17 σημεία αιχμής του νησιού.

Η μετά covid εποχή έφερε σε πολλά νησιά αύξηση του τουρισμού, αλλά στη Μύκονο αυτή η αύξηση ξεπέρασε τα προσδοκώμενα.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία μόνο για το αεροδρόμιο της Μυκόνου, υπάρχει αύξηση επιβατών σε ποσοστό 99,6% σε σχέση με το 2021, ενώ παράλληλα η κίνηση των επιβατών από και προς το λιμάνι της Μυκόνου αυξήθηκε σε ποσοστό 180% (Μάιος) και 63,5% (Ιούνιος) σε σχέση με πέρυσι -σύμφωνα με επίσημα στοιχεία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Σε ιστορικό ρεκόρ η εισροή απορριμμάτων

Όπως είναι λογικό, η κατανάλωση των τουριστών έφερε και παραγωγή πολλών περισσότερων απορριμμάτων σε σχέση με το παρελθόν, με την εικόνα σε κάποια σημεία του νησιού να είναι άσχημη με τους κάδους να υπερχειλίζουν και τα σκουπίδια να βρίσκονται στο έδαφος. Σε συνδυασμό και με τις καιρικές συνθήκες, αυτό προκαλεί και υπερβολικά άσχημη οσμή που κάνει την κατάσταση ακόμα δυσκολότερη. Οι εικόνες είναι σε κάποιες περιπτώσεις πολύ άσχημη, με αποτέλεσμα να υπάρχει ταλαιπωρία για τους τουρίστες.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα αριθμητικά δεδομένα, η ημερήσια εισδοχή απορριμμάτων έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 231.150,00 τόνων στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Η ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο είναι 169,01% στα ανακυκλώσιμα 117,76% στα αστικά απορρίμματα και 667,27% στα ογκώδη.

Απειλείται η δημόσια υγεία

Η κατάσταση αυτή στα συγκεκριμένα σημεία και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών απειλεί τη δημόσια υγεία και καθιστά αυτούς τους χώρους επικίνδυνους. Οι μεγάλες αυτές ποσότητες απορριμμάτων δεν είναι εύκολο να συλλεχθούν από τα οχήματα του Δήμου και μπορεί να παραμένουν στο ίδιο σημείο για μεγάλο διάστημα -κάτι που δημιουργεί αποπνικτική ατμόσφαιρα. Η απρόβλεπτη αυτή κατάσταση έχει δημιουργήσει έκτακτες και όλα επείγουσες ανάγκες εντοπισμένες σε συγκεκριμένα 17 σημεία αιχμής του νησιού, όπου παρατηρείται οι κοινοί κάδοι που υποδέχονται τις υπέρμετρα αυξημένες ποσότητες να μην επαρκούν, να υπερχειλίζουν και παρά τις προσπάθειες για αυξημένα δρομολόγια για μεταφορά τους προς ΧΥΤΑ, τούτο δεν καθίσταται εφικτό λόγω ανυπέρβλητων αντικειμενικών δυσκολιών.

Η εισήγηση, λοιπόν, είναι να τοποθετηθούν απορριμματοκιβώτια συμπίεσης (press containers) σε δεκαεπτά 17 σημεία. Συγκεκριμένα οι περιοχές είναι οι εξής: ΟΤΕ, Λητώ, Λάκκα, Φάμπρικα, Κάτω Μύλοι, Δημαρχείο, Ντόκos Ορνού, Κόρφος, Αγία Άννα, Super Paradise, Αργύραινα, Ελικοδρόμιο, Πλατύς Γυαλός και Καλαφάτης.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στη σχετική εισήγηση «Το γεγονός ότι από την αναλογικότητα των μέχρι σήμερα στοιχείων είναι ασφαλή η πρόβλεψη ότι οι ποσότητες των αστικών απορριμμάτων και των ογκωδών θα αυξηθούν στους επόμενους μήνες (Αύγουστο-Σεπτέμβριο) συμπεριλαμβανόμενου του Οκτωβρίου, αν ληφθούν υπόψη οι κρατήσεις και οι προγραμματισμένες αφίξεις οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν ήδη υπερβεί τις αναμενόμενες. Συνεπώς, για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2022 αναμένεται να συνεχιστεί στα 17 σημεία αυτά η υπερσυσσώρευση και υπερχείλιση των κάδων με ό,τι συνεπάγεται για τη δημόσια υγιεινή και τη σοβαρή απειλή της δημόσιας υγείας.

Καθίσταται λοιπόν σαφές από τα ανωτέρω ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας στα εντοπισμένα
αυτά σημεία αιχμής του νησιού, που παρατηρείται το οξύ πρόβλημα από την αδυναμία των κοινών κάδων να καλύψουν τις απρόβλεπτες αυξημένες ανάγκες.

Οι κοινοί κάδοι δεν επαρκούν

Ακόμα και αν οι κοινοί κάδοι αυξηθούν αριθμητικά και πάλι δεν θα επαρκούσαν, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα αύξησης δρομολογίων των απορριμματοφόρων προς και από το ΧΥΤΑ, με αποτέλεσμα η εικόνα να μην μπορεί να αλλάξει και η υπερχείλιση των κάδων (ακόμα και των επιπλέον) να είναι αναπόφευκτη. Ακόμα και αν τα δρομολόγια αυξάνονταν αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει αποδιοργάνωση σε όλο τον προγραμματισμό της καθαριότητας και θα προκαλούνταν αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε άλλα σημεία με μεγάλη τουριστική κίνηση.

Παράλληλα υπάρχουν και αντικειμενικές δυσκολίες που είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου και με τόσο μεγάλη αύξηση στην τουριστική κίνηση. Αυτές είναι η αυξημένη κυκλοφορία του οδικού δικτύου Μυκόνου αυτό το διάστημα αλλά και συγκεκριμένες δυνατότητες δρομολογίων (αποστάσεις, μέση ταχύτητα κ.λ.π). Αν υπολογίσει κάποιος τον αριθμό τουριστών στο νησί και την ήδη αυξημένη κίνηση, αν υπήρχαν περισσότερα δρομολόγια με απορριμματοφόρα θα ήταν δεδομένο το κυκλοφοριακό κομφούζιο που θα δημιουργούσε νέο πρόβλημα στην προσπάθεια να επιλύσει κάποιο άλλο.

Κρίνεται αναγκαία η άμεση παρέμβαση στα 17 σημεία

Κατόπιν όλων των παραπάνω στοιχείων, κρίνεται απόλυτα αναγκαίο η άμεση παρέμβαση στα συγκεκριμένα αυτά 17 σημεία, με την προμήθεια και τοποθέτηση δεκαεπτά 17 ειδικών απορριμματοκιβωτίων συμπίεσης (press containers) για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Συγκροτήθηκε επίσης τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη από υπαλλήλους του Δήμου Μυκόνου, η οποία θα εισηγείται για θέματα που αφορούν στην ανάθεση σύμβασηςμε τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για τη συγκεκριμένη προμήθεια.

Πηγή: Κοινή Γνώμη Κυκλάδων

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.