ΤΟΠΙΚΑ

Το ημερολόγιο του Δήμου Μυκόνου για το 2020

Το ημερολόγιο του Δήμου Μυκόνου για το 2020
Είναι αφιερωμένο στο Κάστρο της Χώρας της Μυκόνου

Το ημερολόγιο του Δήμου Μυκόνου για το 2020 είναι αφιερωμένο στο Κάστρο της Χώρας Μυκόνου.
Θερμές ευχαριστίες στο Δημοτικό Συμβούλιο και τον δήμαρχο #KonstantinosKoukas καθώς και σε όλους τους συντελεστές, ιδίως στον #VangelisPelekis και την #MariaKonioti.
Αν και τετριμμένο, είναι πραγματικότητα. Η μνημειακή κληρονομιά της Μυκόνου ζούσε μέχρι σήμερα στην σκιά της Δήλου. Παράλληλα με τα έργα στο νησί του Απόλλωνα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων έθεσε ως προτεραιότητα να διασωθεί και να αναδειχθεί και η μυκονιάτικη κληρονομιά. Η εντατικοποίηση των ελέγχων της Εφορείας στις σύγχρονες επεμβάσεις και επαναχρήσεις που απειλούν να εξαφανίσουν την μοναδική φυσιογνωμία της Χώρας Μυκόνου, ο συστηματικός έλεγχος θεμελίων στην Χώρα και στην ύπαιθρο που αποκαλύπτει το βάθος και το εύρος του παρελθόντος του νησιού εμπλουτίζοντας το μνημειακό του απόθεμα με πρωτοκυκλαδικούς οικισμούς, ελληνιστικές θέσεις, βυζαντινές εκκλησίες και ενετικά κατάλοιπα, η διοργάνωση διεθνούς εμβέλειας εκθεσιακών γεγονότων στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο (Vanity, the Palace at 4am), ξανασυστήνουν το αγαπημένο νησί της Μυκόνου ως ένα πλούσιο μνημειακό αποθετήριο. Στο κάστρο, προϊστορική κατοίκηση, κλασικές και ελληνιστικές φάσεις, βυζαντινή εγκατάσταση και ενετικά κτήρια, δημιουργούν ένα μοναδικό μνημειακό παλίμψηστο που αναδεικνύει την διαχρονική σημασία της Μυκόνου. Αυτή η κληρονομιά, στην οποία μπορεί κανείς να καλλιεργήσει ένα ακόμη ποιοτικότερο τουριστικό προφίλ, τα επόμενα χρόνια θα προβληθεί συστηματικότερα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
Η ανάδυση αυτής της παραγνωρισμένης πτυχής της Μυκόνου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την αστείρευτη αγάπη των Μυκονιατών για τον τόπο τους, που αποδεικνύεται τόσο με τον ισχυρό δεσμό τους με την ευλογημένη γη της Μυκόνου, όσο και με ισχυρή και δρώσα λόγια παράδοση του νησιού. Ακόμη, δεν θα ήταν δυνατή και χωρίς την γενναία συμβολή του Δήμου Μυκόνου, ο οποίος με διαπαραταξιακή στήριξη, ενισχύει το έργο της έρευνας, προστασίας και ανάδειξης του μυκονιάτικου παρελθόντος.

Τόσο η Εφορεία όσο και ο Δήμος υπερβαίνουν τα στενά όρια των αρμοδιοτήτων τους και λειτουργούν συμπεριληπτικά για το καλό της Μυκόνου και της μνημειακής κληρονομιάς της.


Η έρευνα και ανάδειξη του κάστρου Μυκόνου θα δώσει στο τέλος μια μεταμορφωμένη Χώρα, εκτοξεύοντας της πολιτισμική και τουριστική της υπεραξία. Η Μύκονος σταθερά θα προσγραφεί στον χάρτη ως ένας νέος πολιτιστικός προορισμός, συμβάλλοντας ευεργετικά, μαζί με την Δήλο, στην συγκρότηση ενός βιώσιμου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.