ΤΟΠΙΚΑ

Το δημοσίευμα των NY Times που κατακεραυνώνει την Μύκονο και την «άθλια πλευρά της ανάκαμψης στην Ελλάδα»

Το δημοσίευμα των NY Times που κατακεραυνώνει την Μύκονο και την «άθλια πλευρά της ανάκαμψης στην Ελλάδα»

Όταν ακούς τη λέξη Μύκονος, σου έρχονται στο μυαλό οι λέξεις πάρτι, πλούτος, πολυτέλεια. Events με influencers, διάσημους και δισεκατομμυριούχους, πανάκριβα σκάφη στη θάλασσα, ρεπορτάζ για τα εστιατόρια που χρεώνουν 100 ευρώ το νερό κι εσένα να αναρωτιέσαι ποιος πληρώνει τόσα χρήματα – το νησί των ανέμων αποτελεί έναν από τους πιο «hot προορισμούς διακοπών στον κόσμο». Βρίσκεται, επίσης, απέναντι από τη Δήλο, η οποία ανήκει στην Παγκόσμια Λίστα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Κι επειδή την επισκέπτονται πάνω από δύο εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο, θεωρείται κομβική για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.

Από το 2018, όταν η οικονομική κρίση υποτίθεται ότι έλαβε τέλος, γίνεται μία τεράστια προσπάθεια παλινόρθωσης που βασίζεται στον τουρισμό, κατά κύριο λόγο. Επενδυτές αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν τη Μύκονο σαν το χρυσωρυχείο που είναι, για να δημιουργήσουν πεντάστερα ξενοδοχεία, high-end κλαμπ για όλους όσοι διατίθενται να διασκεδάσουν χωρίς να νοιάζονται για τα έξοδα, και υπερπολυτελείς κατοικίες.

Όπως κάθε τι λαμπερό, όμως, έτσι κι αυτό, έχει τη σκοτεινή του πλευρά. Μία σκοτεινή πλευρά που αποκαλύφθηκε πρόσφατα, έπειτα από επίθεση που δέχθηκε αρχαιολόγος, ο οποίος κατέγραφε τις παραβάσεις του «building boom», όπως ονομάστηκε. Λέγεται Μάνος Ψαρρός, είναι 53 ετών και βρέθηκε αναίσθητος, με σπασμένη μύτη και πλευρά, μαυρισμένα μάτια, έπειτα από ξυλοδαρμό. Οι δημοσιογράφοι των NY Times, Liz Alderman και Νίκη Κατσαντώνη, μεταφέρθηκαν σου νησί, κάλυψαν το γεγονός κι έγραψαν για την «εξαθλιωμένη πλευρά» της ανάκαμψης της Ελλάδας. Το άρθρο τους δημοσιεύθηκε στις 20 Μαΐου, ακριβώς μία μέρα πριν τις εκλογές.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν:

«Οι κρατικοί περιορισμοί συγκρούονται όλο και περισσότερο με την αύξηση των έργων και την πίεση των επενδυτών που βρίσκονται πίσω τους. Ο κ. Ψαρρός είχε καταγγείλει πολλαπλές παραβάσεις στη Μύκονο πριν δεχθεί επίθεση. Επρόκειτο να καταθέσει για τις παραβάσεις σε δίκη τον Νοέμβριο, η οποία αναβλήθηκε, και ήταν η τελευταία από μια σειρά αναβολών από το 2018».

Ενώ συνεχίζουν:

«Η κυβέρνηση διέταξε να κλείσει μέχρι νεωτέρας ένα από τα πιο διάσημα beach clubs της Μυκόνου για οικοδομικές παραβάσεις και αυτή την εβδομάδα διέταξε το μερικό κλείσιμο ενός άλλου.

Πρόσφατα απέστειλε επίσης 100 αστυνομικούς, καθώς και ερευνητές οικονομικού εγκλήματος και επιθεωρητές περιβάλλοντος και οικοδομών, για την ενίσχυση των ελέγχων: Έχουν γίνει περισσότερες από 75 συλλήψεις που σχετίζονται με παράνομα κτίρια, σε σύγκριση με 36 συλλήψεις για όλο το 2022. Η αστυνομία διερευνά επίσης καταγγελίες για διαφθορά από τους ίδιους τους αστυνομικούς της, για την παροχή πληροφοριών σε εργολάβους στη Μύκονο σχετικά με τους ελέγχους.

Η κυβέρνηση έχει αναστείλει τις περισσότερες νέες οικοδομικές άδειες σε τμήματα του νησιού εν αναμονή της ολοκλήρωσης ενός νέου σχεδίου χωροταξικού σχεδιασμού. Και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου της Ελλάδας διέταξε περαιτέρω έρευνες για την παράνομη δόμηση, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στη Μύκονο “άθλια”».

Ο Μάρκος Πασαλιάδης, εκπρόσωπος της ακτιβιστικής ομάδας Movement of Active Citizens, δήλωσε πως όλοι γνωρίζουν τι γίνεται στη Μύκονο. Τόνισε, επίσης, πως «αν δεν είχε βγει στο φως η επίθεση στο κ. Ψαρρό, όλα θα συνέχιζαν ως είχαν».

Οι τοπικές αρχές υποστηρίζουν ότι δεν διαθέτουν επαρκή μέσα επιβολής του νόμου, και ότι από τη στιγμή που θα αποχωρήσουν οι ερευνητές και οι αστυνομικές ομάδες, η παράνομη οικοδόμηση θα ξεκινήσει πιθανότατα από την αρχή. Η αστυνομία της Μυκόνου έχει ελάχιστη δύναμη και η πολεοδομική της αρχή μεταφέρθηκε στη Σύρο, τη διοικητική πρωτεύουσα των κυκλαδίτικων νησιών, αφού ο αρμόδιος αξιωματούχος στη Μύκονο τέθηκε σε διαθεσιμότητα το 2017 για διαφθορά.

«Θέλουμε να προστατεύσουμε το νησί μας και ζητάμε τη βοήθεια του κράτους», δήλωσε ο δήμαρχος, κ. Κουκάς. «Όλοι θέλουν να χτίσουν τα πάντα στη Μύκονο, αλλά η υποστελέχωση δημιουργεί συνθήκες στις οποίες οι άνθρωποι μπορούν να παρανομήσουν».

Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να το πράξουν. Μόνο τρεις διορισμένοι από την κυβέρνηση αρχαιολόγοι, συμπεριλαμβανομένου του κ. Ψαρρού, είναι εντεταλμένοι να εγκρίνουν οικοδομικές άδειες στη Μύκονο και να επιθεωρούν χώρους.

«Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν τη διάθεση να περιμένουν για εγκρίσεις που μπορεί να καθυστερήσουν από εννέα μήνες έως και ένα χρόνο», δήλωσε ο Αντώνης Κυραντώνης, επικεφαλής του Συλλόγου Μηχανικών Έργων στη Μύκονο.

«Λένε: “Θα χτίσω κάτι παράνομα και θα δούμε τι θα γίνει”».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.