ΤΟΠΙΚΑ

Το ακριβότερο νησί η Μύκονος με αντικειμενικές από 5900 το τετραγωνικό

Το ακριβότερο νησί η Μύκονος με αντικειμενικές από 5900 το τετραγωνικό

Στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίζουν την υλοποίηση του στόχου, που δεν είναι άλλος, από την ένταξη στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών όλης της Επικράτειας και για την υλοποίηση αυτού, δεν απομένει τίποτε άλλο από την ένταξη στο σύστημα και των τελευταίων περιοχών που μένουν ακόμη εκτός. Με τον ολοκλήρωση αυτού του σχεδιασμού η Εφορία θα έχει την δυνατότητα να υπολογίζει π.χ. τις τιμές μεταβίβασης με βάση πραγματικά δεδομένα όχι εικονικά.

Εφαρμόζεται πιλοτικά το σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής των τιμών

Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών επιχειρούν να σχεδιάζουν εκ νέου την χάραξη των τιμών ζώνης στα μεγάλα αστικά κέντρα σε συνεργασία με πανεπιστήμια και το Τεχνικό Επιμελητήριο. Παράλληλα ξεκινά η πιλοτική λειτουργία του αυτόματου συστήματος αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

 

Πρόκειται για τη δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.

Το νέο σύστημα θα συγκεντρώνει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων από όλες τις διαθέσιμες πηγές, όπως π.χ. υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (με έμφαση στα σχετικά στοιχεία του Κτηματολογίου και της ΑΑΔΕ).

Στα στοιχεία που συγκεντρώνονται στο πληροφοριακό σύστημα είναι, αξίες συμβολαίων, μισθωτικές αξίες, εκτιμηθείσες αξίες, αξίες απαλλοτρίωσης, δεδομένα χαρακτηριστικών ακινήτων όπως χρήση γης, επιφάνεια ακινήτων, όροφος, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.

Με βάση αυτά τα στοιχεία που συλλέγει, θα αναπροσαρμόζει αυτόματα τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των εμπορικών τιμών.

Την ίδια ώρα σχεδιάζεται και ένα Γεωπληροφοριακό Σύστημα Μαζικής Εκτίμησης Αξίας Ακινήτων όπου θα πραγματοποιείται συγκεντρωτικά μαζική εκτίμηση αξίας ακινήτων (CAMA), δημόσιων και ιδιωτικών, κατά τρόπο ομοιόμορφο, δίκαιο, θεσμικά κατοχυρωμένο και αυτοματοποιημένο.

Ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα:

  • να βλέπει πολεοδομικά τετράγωνα, οδικό δίκτυο, διοικητική διαίρεση και σημεία ενδιαφέροντος πάνω σε γεωαναφερόμενο υπόβαθρο ορθοφωτοχαρτών του Εθνικού Κτηματολογίου,
  • να πλοηγείται σε διαδραστικούς χάρτες,
  • να εισάγει δεδομένα, και
  • να πληροφορείται για την εκτιμώμενη αξία του ακινήτου που τον ενδιαφέρει.

Η αναζήτηση και ο εντοπισμός κάθε ακινήτου θα γίνεται μέσω γεωγραφικών χαρτών και αλφαριθμητικών χαρακτήρων. Το σύστημα θα υποστηρίζει διοικητικές διαδικασίες διαχείρισης ενστάσεων και προσφυγών.

Οι νέες αντικειμενικές στο Ελληνικό

Με αντικειμενικές αξίες που φθάνουν έως 8.000 ευρώ το τετραγωνικό η έκταση του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά περιλαμβάνεται στις ακριβότερες περιοχές της χώρας. Ωστόσο τα σκήπτρα διατηρεί η Βουλιαγμένη που έχει μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμή της τάξεως των 10.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στο Λαιμό. Πλέον στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, οι τιμές ξεκινούν από 3.250 τετραγωνικά και εκτοξεύονται στα 10.800 ευρώ ,στον Λαιμό Βουλιαγμένης.

Η οδός Ηρώδου Αττικού, είναι ο πιο ακριβός δρόμος της χώρας καθώς φτάνει στα 10.200 ευρώ. Από τις ακριβότερες περιοχές της Ελλάδας παραμένει το Κολωνάκι και το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας με την ανώτερη τιμή ζώνης να διαμορφώνεται στα 8.550 ευρώ το τετραγωνικό. Η Μύκονος είναι το πιο ακριβό νησί, αφού σε κάποιες περιοχές της οι τιμές ζώνης φθάνουν σε 5.900 ευρώ το τετραγωνικό.

newsit.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
7
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.