ΤΟΠΙΚΑ

Τι μαγειρεύουν στην Μύκονο;

Τι μαγειρεύουν στην Μύκονο;
Ένα άσημο χόρτο της μυκονιάτικης γης, το προβάσι, φέρνουν στην επιφάνεια τα μέλη της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου.

Ένα άσημο χόρτο της μυκονιάτικης γης, το προβάσι, φέρνουν στην επιφάνεια τα μέλη της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου. Το μαγειρεύουν με αρνί και το κάνουν αυγολέμονο. Η Λέσχη κάθε εβδομάδα μαγειρεύει ένα παραδοσιακό φαγητό, ενώ όλον τον χρόνο πραγματοποιεί εκδηλώσεις.

Το δελτίο τύπου που μας έστειλαν για τα σημερινά μαγειρέματά τους:

Το προβάσι, ένα τόσο δα μικρό  χορταράκι τυχαίνει να συμμετέχει σε πιάτα από τα πιο σημαντικά και νόστιμα της Μυκονιάτικης Κουζίνας. Από μονάχο του με την σχεδόν ουδέτερη γήινη γεύση του δεν θα προσέφερε τέτοια χαρά στη γούλα μας γι αυτό και σχεδόν πάντα το συναντάμε αρτυμένο, πότε με τον αζώναρα (την Πρωτοχρονιά) κι άλλοτε με λαρδί ή με την χοιροκεφαλή. Έτσι αναδεικνύεται το ιδιαίτερο σώμα του και τα ήπια γευστικά του χαρακτηριστικά.

Είναι από τα πιο σημαντικά χόρτα της άγριας βρώσιμης χλωρίδας του νησιού μας.

Αυτή την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου θα του αφιερώσουμε ένα από τα εβδομαδιαία μαγειρέματά μας. Επιλέξαμε ένα έξοχο πιάτο χαρακτηριστικό της αγροτικής κουζίνας με αστικές καταβολές, το Αρνάκι με τα προβάσια αυγολέμονο, ένα φρικασέ από τα πιο εκλεκτά του είδους. Αυτή την εποχή τα άγρια χόρτα είναι στην καλύτερή τους ώρα και πολλά όπως η αλεντρίδα, η κουσουνάδα, ο ασκόλυμπρος και άλλα, το αγαπάνε και το αρνάκι και το αβγολέμονο. Μαζί μας, οδηγός σε αυτό το γευστικό και πατριδογνωστικό ταξίδι η Άννα Βασ. Αθυμαρίτη,μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μυκόνου.

Σας περιμένουμε λοιπόν στο γνωστό φιλόξενο στέκι μας στην Αίθουσα εκδηλώσεων πλάι στο γραφείο της Τοπικής Κοινότητας στην πλατεία της Άνω Μεράς, ώρα 5 το απόγευμα. Οι εκδηλώσεις της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου είναι ανοικτές σε όλους. Ως γνωστό συνεχίζουμε για 5η συνεχή χρονιά με ποικίλες εκδηλώσεις και νόστιμες παρεμβάσεις στο νησί της Μυκόνου, πάντα με σύνθημα μια Λέσχη ανοικτή και με …μηδέν ευρώ. Τα έξοδα άλλωστε της κάθε εκδήλωσης καλύπτονται εκ των ενόντων! Σας περιμένουμε λοιπόν και με την ευκαιρία που επιστρέφουμε στο στέκι μας για πρώτη φορά φέτος θα κόψουμε και μια Πρωτοχρονιάτικη Πίτα για το καλό του χρόνου.

Πηγή gastronomos.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.