ΤΟΠΙΚΑ

Θα εκδοθεί στις ΗΠΑ ο 41χρονος Αυστραλός που συνελήφθη στη Μύκονο για διακίνηση ναρκωτικών

Θα εκδοθεί στις ΗΠΑ ο 41χρονος Αυστραλός που συνελήφθη στη Μύκονο για διακίνηση ναρκωτικών

Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο 41χρονος Αυστραλός που συνελήφθη στη Μύκονο τον Ιούλιο του 2021 ως μέλος διεθνούς κυκλώματος ναρκωτικών, εμπλεκόμενος σε υποθέσεις εισαγωγής και διακίνησης κοκαΐνης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, θα εκδοθεί τελικά στις ΗΠΑ.

Η Interpol των ΗΠΑ είχε εκδώσει ερυθρά αναγγελία για τον 41χρονο Αυστραλό, καθώς φέρεται να συμμετείχε από το Μάιο του 2019 έως το Μάιο του 2021 σε συνωμοσία για τη νομιμοποίηση εσόδων από διακίνηση ναρκωτικών στην περιφέρεια της Φλόριντα και για διανομή μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από την Κολομβία, μέσω της Καλιφόρνιας, προς την Αυστραλία.

Για τα αδικήματα που διώκεται ο 41χρονος Αυστραλός, οι προβλεπόμενες ποινές είναι της κάθειρξής 20 ετών και της ισόβιας κάθειρξης.

Ο 41χρονος κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού και υποστηρίζει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Είχε ζητήσει να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ και εδώ και 2 χρόνια έδωσε δικαστικό αγώνα για να το αποτρέψει.

Το αίτημα των αμερικανικών Αρχών για την έκδοσή του έγινε αποδεκτό από τα Ελληνικά Ποινικά δικαστήρια και τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης (11.3.2023), αλλά είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούσε να ακυρωθεί η εν λόγω υπουργική απόφαση.

Ενώπιον του ΣτΕ υποστήριξε, μεταξύ των άλλων, ότι αν εκδοθεί στις ΗΠΑ θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη η υγεία του λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Και αυτό γιατί έχει γίνει εμφύτευση βηματοδότη, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα υγείας.

Σήμερα, το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Μαυροπόδι απέρριψε την αίτηση του εκζητούμενου (απόφαση 2162/2023), κρίνοντας ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις που πιθανολογούν την ενοχή του εκζητούμενου για τις πράξεις-αδικήματα που διώκεται.

Ακόμη, το ΣτΕ απέρριψε τα επιχειρήματα που επικαλέστηκε για το θέμα της υγείας του, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με απάντηση των αρμοδίων κρατικών φορέων των ΗΠΑ, υπάρχει εκεί σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους κρατούμενους ακόμη και αν χρειαστεί μπορεί να νοσηλευτεί και σε εξωτερικά νοσοκομεία.

Τέλος, αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ ο εκζητούμενος δεν ισχυρίζεται ότι σε περίπτωση έκδοσής του στις ΗΠΑ κινδυνεύει να υποστεί παραβιάσει του δικαιώματός του σε δίκαιη δίκη, αλλά ούτε επικαλείται στοιχεία για την ύπαρξη ενός τέτοιου κινδύνου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.