ΤΟΠΙΚΑ

Τεράστιες οι ελλείψεις ασθενοφόρων στα νησιά

Τεράστιες οι ελλείψεις ασθενοφόρων στα νησιά

Ασθενοφόρα χωρίς οδηγούς, νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας χωρίς γιατρούς, πολίτες που μεταφέρουν ασθενείς μόνοι τους σε νοσοκομεία με κάθε μέσο και άνθρωποι που σβήνουν περιμένοντας μάταια βοήθεια. Αυτή είναι η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κυρίως σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές.

Μέσα σε λίγους μήνες, 3 άνθρωποι πέθαναν πάνω σε καρότσες στην προσπάθεια των συγγενών τους να τους μεταφέρουν στο νοσοκομείο σε Εύβοια και Κω, ελλείψει ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και των κέντρων Υγείας.
Ένα ασθενοφόρο στην Κω

Οι καταγγελίες που φθάνουν στο MEGA είναι συνεχείς και η έρευνα συνεχίζεται, αυτήν τη φορά στην Κω, όπου επιχειρεί μόλις ένα ασθενοφόρο.

Στις 6 Ιουνίου μια 6οχρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της στο νησί. Οι συγγενείς της προσπαθούσαν να τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο στην καρότσα ενός αυτοκινήτου.

Έναν μήνα μετά, το νοσοκομείο προσπαθεί να έχει τουλάχιστον δύο ασθενοφόρα ανά βάρδια έτσι ώστε να εξυπηρετείται και το πιο μακρινό χωριό που απέχει 40 χιλιόμετρα.

Τα προβλήματα στο νησί δεν σταματούν εδώ. Γιατροί βασικών ειδικοτήτων λείπουν εδώ και χρόνια. Το νοσοκομείο της Κω δεν έχει παθολόγο. Οι τελευταίοι δύο παθολόγοι παραιτήθηκαν το 2021. Έκτοτε, έχουν βγει έξι προκηρύξεις και οι έξι όμως ήταν άγονες.
Σταθμευμένα λόγω… έλλειψης οδηγών

Δύο ασθενοφόρα είναι σταθμευμένα εδώ και καιρό έξω από το νοσοκομείο το νησιού καθώς δεν υπάρχουν τα πληρώματα να τα επανδρώσουν.

Οι ΕΔ που υπάρχουν στην Κω, προσφέρουν ως προσωρινή λύση ένα ασθενοφόρο του στρατού, και έτσι κυκλοφορούν δύο σε ολόκληρο το νησί, των 40.000 μόνιμων κατοίκων, που τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζονται.

Πλέον, και μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, περιμένουν ενίσχυση τόσο από τις ένοπλες δυνάμεις και το πυροσβεστικό σώμα (5 άτομα) όσο και από προσλήψεις (5 άτομα) προκειμένου να κυκλοφορούν τουλάχιστον δύο ασθενοφόρα ανά βάρδια.

10.000 προσλήψεις θα γίνουν στο ΕΣΥ για να καλυφθούν τα κενά. Οι 800 θα αφορούν στο ΕΚΑΒ, ενώ σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίζονται άμεσα τα επείγοντα περιστατικά θα βγουν στον δρόμο 250 δικυκλιστές διασώστες στην Αθήνα και στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Στα μέτρα που προωθούνται είναι και η ψηφιοποίηση του ΕΚΑΒ με στόχο την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.