ΤΟΠΙΚΑ

“Τα σκυλιά γαβγίζουν αλλά το Καραβάνι προχωρά!”

“Τα σκυλιά γαβγίζουν αλλά το Καραβάνι προχωρά!”
Στην αντεπίθεση πέρασε ο δήμαρχος Χρήστος Βερώνης εναντίον της Σαμψούνη

Απάντηση από τον Δήμαρχο Χρήστο Βερώνη σε όσα ανέφερε η Ντίνα Σαμψουνη σχετικά με την συζήτηση του προϋπολογισμού του Δήμου Μυκόνου

Αναφέρει σε ανάρτηση:
“Τα σκυλιά γαβγίζουν αλλά το Καραβάνι προχωρά!”

Το ρόλο του απολογητή του κ. Κουκά ως προς τη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, ανέλαβε η κ. Σαμψούνη με ανάρτηση της τον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook.
Πριν απαντήσουμε στην ουσία των ισχυρισμών της πρώην Αντιδημάρχου, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η κ Σαμψούνη απουσίασε από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία συζητήθηκε και ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του 2024.
Γνωρίζοντας προφανώς ότι θα βρεθεί σε δυσχερή θέση και σε αδυναμία να δώσει πειστικές απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα που τέθηκαν, προτίμησε το μονόλογο στο “προστατευμένο” περιβάλλον του προσωπικού της λογαριασμού στο facebook.
Σοβαρό αντίλογο στους ισχυρισμούς της κ. Σαμψούνη αποτελεί η ίδια η ζοφερή εικόνα που εμφανίζει σε όλους τους τομείς η διακυβέρνηση του κ. Κουκά .
Σε αυτή την εικόνα διάλυσης αναφερθήκαμε κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού, περιοριζόμενοι μάλιστα σε ελάχιστες απ τις πάμπολες περιπτώσεις κακοδιοίκησης, αναποτελεσματικότητας και αδιαφάνειας που εντοπίσαμε από τις πρώτες κιόλας μέρες ανάληψης των καθηκόντων μας .
Η παρουσίαση αυτής της αμείλικτης πραγματικότητας προφανώς δεν άρεσε στην κ. Σαμψούνη και συναισθανόμενη το μερίδιο της δικής της ευθύνης προσπάθησε με αναληθείς και ανυπόστατους ισχυρισμούς να θολώσει τα νερά.
Στην περίπτωση της ταιριάζει απολύτως η λαϊκή παροιμία “λαγός τη φτέρη έσειε , κακό της κεφαλής του”.
Με όσα ισχυρίζεται, μας δίνει την ευκαιρία να ενημερώσουμε διεξοδικά και εμπεριστατωμένα τους συμπολίτες μας για τα έργα και τις ημέρες της ετερόκλητης συμμαχίας Κουκά -Σαμψούνη στο Δήμο της Μυκόνου.
Πάμε λοιπόν βήμα-βημα, για να αποκαλυφθεί ολόκληρη η αλήθεια.
Αλήθεια 1η:
Η κ. Σαμψούνη εκφράζει εισαγωγικά τη θλίψη και την έκπληξη της γιατί η νέα Δημοτική Αρχή δεν παρουσίασε στον Προϋπολογισμό του 2024 της 107 προεκλογικές της δεσμεύσεις και το στίγμα της πολιτικής της για το μέλλον.
Με επιτηδεύμενη αφέλεια και απροκάλυπτη υποκρισία, η πρώην Αντιδήμαρχος αποκρύπτει το γεγονός ότι ο Προϋπολογισμός του 2024 είναι σχέδιο και κατασκευή της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.
Αυτοί τον συνέταξαν, με τη δική τους πλειοψηφία πέρασε από την αρμόδια Οικονομική Επιτροπή του Δεκεμβρίου του 2023 και οι ίδιοι ήταν που καθυστέρησαν την ψήφισή του από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ,για να μεταθέσουν με υστεροβουλία την ευθύνη της έγκρισης στη νέα Δημοτική Αρχή.
Στην εισήγησή μας χαρακτηρίζουμε τον Προϋπολογισμό του 2024 “προϋπολογισμό ανάγκης” και με απόλυτα σαφή τρόπο δίνουμε το στίγμα της δικής μας πολιτικής, η οποία όπως αναφέρουμε θα αποτυπωθεί στους επόμενους προϋπολογισμούς από το έτος 2025 έως το 2028.
Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε ένα ακόμα παράδοξο της διακυβέρνησης του κ. Κουκά. Σε όλους τους δήμους ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών έχει την ευθύνη για το σύνολο της οικονομικής διαχείρισης του δήμου.
Στο δήμο Μυκόνου, αγνοώντας τη σκοπιμότητα που το επέβαλε, υπήρχε ο Αντιδήμαρχος εσόδων και ο Αντιδήμαρχος εξόδων!
Ετσι, η κα Σαμψούνη απολογείται για το δικό της τομέα, τα έσοδα και αφήνει προφανώς την απολογία για τα έξοδα στον έτερο αντιδήμαρχο!
Αλήθεια 2η:
Συνεχίζοντας να στρεψοδικεί και προσφεύγοντας σε λογικές και λογιστικές αλχημείες η κ. Σαμψούνη προσπαθεί να δικαιολογήσει το σοβαρό έλλειμμα στον τομέα των ανταποδοτικών υπηρεσιών ,το οποίο όπως αποδείξαμε με στοιχεία , οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εκτίναξη του κόστους της εργολαβίας αποκομιδής των απορριμμάτων στα 5.046.669€ και στο δυσθεώρητο αντίτιμο κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για το δημοτικό φωτισμό, ύψους 3.200.000€
Στο σημείο αυτό η κ. Σαμψούνη μας δίνει την ευκαιρία να προσθέσουμε επι πλέον στοιχεία που αποκαλύπτουν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος.
Την ίδια στιγμή, που ο δήμος μας καλείται να καταβάλει για την νέα εργολαβία καθαριότητας 5.046.669€, πληρώνει για μισθοδοσία, ασφαλιστικές εισφορές κλπ της ανύπαρκτης υπηρεσίας καθαριότητας ,ποσό που αγγίζει περίπου τα 2.000.000€ !
Ταυτόχρονα ,αλλά καθόλου τυχαία ,έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας όλα τα μηχανήματα και οχήματα καθοριότητας του δήμου!
Αρκετά από αυτά βρίσκονται για πολλούς μήνες σε συνεργεία των Αθηνών προς επισκευή ,χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει οι απαραίτητες συμβάσεις ανάθεσης, με αποτέλεσμα ο δήμος να δέχεται εξώδικα και η σημερινή δημοτική αρχή να καταβάλει προσπάθειες να μας επιστραφούν.
Τα υπόλοιπα οχήματα βρίσκονται διάσπαρτα και εγκατειλημένα.
Και αφού η κατάσταση με τις δικές τους ενέργειες έχει φτάσει στο απροχώρητο και ο δήμος μας έχει δεθεί χειροπόδαρα, η κ. Σαμψούνη μας καλεί με ειρωνικό τρόπο “να μην υπογράψουμε τη σύμβαση με τον εργολάβο καθαριότητας “.
Της συνιστούμε να κάνει λίγο υπομονή και θα διαπιστώσει σύντομα τη διαφορά της δικής μας πολιτικής ,τόσο ως προς την δαπάνη ,όσο και ως προς την εικόνα του νησιού στον τομέα της καθαριότητας .
Ως προς το δημοτικό φωτισμό η κ. Σαμψούνη τηρεί σιγήν ιχθύος.
Η υπέρογκη δαπάνη για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα έπρεπε λογικά να συνδέεται με μία καλά φωτισμένη Μύκονο.
Αντί αυτού έχουμε ένα προβληματικό δημοτικό φωτισμό με συνεχής βλάβες και ολόκληρες περιοχές του νησιού βυθισμένες επι μεγάλο χρονικό διάστημα στο σκοτάδι.
Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που ο δήμος έχει δαπανήσει 2.300.000€ για ένα έργο που είχε ως τίτλο ” αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού και
την εξοικονόμηση ενέργειας”!
Είναι καθημερινές οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τη σημερινή Δημοτική Αρχή και κυρίως από τον αρμόδια Αντιδήμαρχο για να φωτίσουμε τις σκοτεινές πτυχές αυτού του έργου και κυρίως για να φωτίσουμε τη Μύκονο .
Αλήθεια 3η:
Ως προς την εισπραξιμότητα των εσόδων η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.
Προφανώς η κα Σαμψούνη έχει κάθε δικαίωμα να αυτοσυγχέρεται, όπως είναι και δική μας υποχρέωση να λαμβάνουμε υπόψη και να αποκαλύπτουμε τα στοιχεία που προκύπτουν ,τόσο από την Έκθεση του υπεύθυνου Εσωτερικού Ελέγχου για το Δήμο Μυκόνου ,όσο και από το έγγραφο που στάλθηκε στο δήμο μας στις 13 Ιανουαρίου 2024 από την Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικού Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Ο μεν εσωτερικός έλεγχος επισημαίνει τη χαμηλή εισπραξιμότητα των εσόδων που παρατηρείται στο δήμο Μυκόνου και την αποδίδει στην “έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής βεβαίωσης και εισπραξης”, η δε Δημοσιονομική Υπηρεσία Εποπτείας και Ελέγχων στο έγγραφο της επισημαίνει ,ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά συμμόρφωσης του δήμου σε 14 συστάσεις της έκθεσης των αποτελεσμάτων του τακτικού διαχειριστικού ελέγχου που είχε γίνει το 2019.
Μεταξυ αυτών ήταν “η χαμηλή εισπραξιμότητα των εσόδων παρελθόντων ετών”.
Στο τέλος του εγγράφου της η εν λόγω υπηρεσία προειδοποιεί για τη λήψη πρόσθετων μέτρων (προφανώς επιβολή κυρώσεων) σε βάρος του δήμου.
Μετά από τα πιο πάνω περιτεύει κάθε επιπλέον δική προσθήκη .
Δεν μπορούμε όμως να αφήσουμε ασχολίαστη τη προσπάθεια της κ. Σαμψούνη να εμφανίσει τους υπαλλήλους της Οικονομικής Υπηρεσίας ως στόχο της κριτικής μας .
Είναι σαφές ότι η κρητική μας στρέφεται αποκλειστικά εναντίον της διοίκησης του κου Κουκά που διέλυσε τις υπηρεσίες του δήμου , δεν μερίμνησε για τη στελέχωσή τους,λειτούργησε σύστημα παραδιοίκησης, εξέθεσε σε υπηρεσιακούς κινδύνους τους ίδιους τους υπαλλήλους και γενικώς διαχειρίστηκε με έλλειψη διαφάνειας τα οικονομικά του δήμου.
Οσον αφορά την ανάσυρση , εκ μέρους της κ. Σαμψούνη, για ακόμη μία φορά ,του “μεγάλου οικονομικού σκανδάλου”, όπως η ίδια το χαρακτηρίζει, της υπενθυμίζουμε ότι: η ελληνική δικαιοσύνη έχει οριστικά και αμετάκλητα αποφανθει επ αυτού, η ίδια και στελέχη της πρώην δημοτικής παράταξής της εκστόμισαν προεκλογικά την ίδια συκοφαντία σε βάρος του σημερινού δημάρχου με στόχο να τον πλήξουν πολιτικά, επιτυγχάνοντας ωστόσο το αντίθετο αποτέλεσμα αφού η μυκονιάτικη κοινωνία, όπως τα απέδειξε και το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, ένα από τα στοιχεία που επιβράβευσε ήταν το ήθος η εντιμότητα και η ανιδιοτέλεια του σημερινού Δημάρχου και το μελών της παράταξής του .
Επ αυτού ουδεμία αμφιβολία έχουν οι Μυκονιάτες.
Αντίθετα,το ερώτημα για το οποίο δεν έχουν πάρει ακόμα απάντηση οι Μυκονιάτες είναι ένα: με τι αντάλλαγμα η κ. Σαμψούνη και ορισμένα μέλη της παράταξής της, απο δριμύτατοι κατήγοροι του κ. Κουκά την περίοδο 2014 -2019, μεταμορφώθηκαν σε ένθερμους υπερασπιστές και απολογητές του την προηγούμενη δημοτική περίοδο.
Επιλέγουμε να απαντήσουμε σε όσα ανέφερε η κ. Σαμψούνη στην ανάρτηση της και δεν επαναλαμβάνουμε τα όσα στοιχείοθετημένα παρουσιάσαμε κατά τη συζήτηση του Προυπολογισμού σε σχέση με το ανύπαρκτο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, τις περίεργες απευθείας αναθέσεις , τα αναξιοποίητα παραδοτέα, τους ανεξάφλητους συνεργάτες του δήμου και πολλούς ακόμα “σκελετούς” που ανακαλύπτουμε στο δήμο καθημερινά.
Τη θεωρία της “καμένης γης” δεν έχει ανάγκη να την επικαλεστεί η παρούσα δημοτική αρχή.
Τη βιώνουν ως πραγματικότητα και ως καθημερινότητα οι Μυκονιάτες τα τελευταία χρόνια .
Η περίοδος πάντως αυτή, με τη βούληση των Μυκονιατών, τελείωσε.
Ο λαός της Μυκόνου μας έδωσε ισχυρή εντολή να προχωρήσουμε μπροστά και να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας.
Μοναδικός μας στόχος να καλύψουμε το επενδυτικό κενό των τελευταίων χρόνων, να βελτιώσουμε τις τεχνικές υποδομές του νησίου, να οργανώσουμε έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό δήμο, να πολιτευτούμε με διαφάνεια και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των μονίμων κατοίκων και επισκεπτων. Αυτες είναι οι προτεραιότητες μας για να κάνουμε τη Μύκονο, Πρώτη Ξανά!

Υ.Γ.
Καζαντζάκης:«Μιλιά γι’ αυτούς, μόν΄κοίτα τους και πέρνα!»….

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.