ΤΟΠΙΚΑ

Τα εννιάμερα της Παναγίας

Τα εννιάμερα της Παναγίας
Με κατάνυξη και πίστη η γιορτή σήμερα και τα εννιάμερα της Παναγίας της Τουρλιανής

Η Παναγία η Τουρλιανή είναι το σημαντικότερο μοναστήρι της Μυκόνου και η πολιούχος του νησιού.
Βρίσκεται μέσα στον οικισμό της Άνω Μεράς, καθώς η μονή προηγήθηκε του χωριού. Ιδρύθηκε το 1542, πιθανότατα από Παριανούς μοναχούς της Εκατονταπυλιανής, ενώ ο θρύλος λέει πως η εικόνα της, που θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, βρέθηκε να επιπλέει στην περιοχή του Τούρλου, δίπλα στην Χώρα. Η μονή, που ουσιαστικά είναι χτισμένη μέσα σε τείχος, ανακαινίστηκε και πήρε την σημερινή της μορφή με την εντυπωσιακή μαρμάρινη όψη του καθολικού το 1767.
Η Παναγία Τουρλιανή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και τον Δεκαπενταύγουστο γίνεται εκεί μεγάλο πανηγύρι. Η κύρια γιορτή του μοναστηριού πάντως είναι στις 23 Αυγούστου, στην Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στα «εννιάμερα της Παναγίας».
Οι προσκυνητές του εντυπωσιακού ναού μπορούν να θαυμάσουν το μπαρόκ τέμπλο, το οποίο, μαζί με τον επισκοπικό θρόνο και τον άμβωνα, λέγεται ότι κατασκευάστηκαν στην Φλωρεντία. Η αγιογραφία του τέμπλου είναι έργο του Ιωάννη “εκ Κερκύρας”. Παλιά εργαλεία και σκεύη, εκκλησιαστικά κειμήλια, αρχιερατικά άμφια, ο ξυλόγλυπτος επιτάφιος, οι μεταβυζαντινές εικόνες και τα τάματα των πιστών προσελκύουν επίσης τεράστιο ενδιαφέρον.
Οι πιστοί με λιτανεία μεταφέρουν την εικόνα της Παναγίας Τουρλιανής κάθε πρώτη Κυριακή της Σαρακοστής στην Χώρα, στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής, όπου μένει μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.