ΤΟΠΙΚΑ

Συνταγματική η επιβολή τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες

Συνταγματική η επιβολή τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες

τη «σφραγίδα» του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνεται συνταγματική και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με προεδρεύουσα την πρόεδρο Ευαγγελία Νίκα και εισηγήτρια την Ευσταθία Σκούρα, έκρινε ότι το τέλος επιτηδεύματος, που βαρύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες, συνολικής δαπάνης 650 € ετησίως, δεν παραβιάζει τις διατάξεις των άρθρων 4 παρ. 1 και 5, 17, 25 παρ. 1 και 78 του Συντάγματος, τις αρχές της καθολικότητας και της ισότητας του φόρου, την αρχή της αναλογικότητας, καθώς και το άρθρο 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ.

Οι ανώτατοι διοικητικοί δικαστές έκριναν το συγκεκριμένο φόρο συνταγματικό, λόγω του χαμηλού ύψους του, την πρόβλεψη εξαιρέσεων στον νόμο και το υπό διαμόρφωση τεκμήριο, ώστε να απαλλάσσονται οι φορολογούμενοι για τους οποίους προκύπτει ότι δεν έχει αποκτηθεί το αντίστοιχο εισόδημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο σταδιακού «κουρέματος» του τέλους επιτηδεύματος από την επόμενη χρονιά και οριστική κατάργησή του από το 2027, στο πλαίσιο περαιτέρω ελάφρυνσης των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.