ΤΟΠΙΚΑ

Συνάντηση Βρούτση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ

Συνάντηση Βρούτση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ

Σήμερα, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των συναντήσεων που ανοίξαμε με τους κοινωνικούς εταίρους. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), συνάντηση εκπροσώπων του Προεδρείου από τον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Παναγόπουλο, τον Αν. Πρόεδρο κ. Φώτη Κολεβέντη, τον Γενικό Γραμματέα κ. Νικόλαο Κουτσούκη και λοιπά μέλη της εκτελεστικής επιτροπής με τον βουλευτή και Τομεάρχη Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννη Βρούτση, τον Γραμματέα Συνδικαλισμού Ν.Δ. κ. Θεόδωρο Κόλλια και τους συνεργάτες τους.

Στο επίκεντρο του κοινωνικού διαλόγου τέθηκαν τα κρίσιμα κοινωνικά και οικονομικά θέματα της ανεργίας, της αδήλωτης εργασίας, των κλαδικών συμβάσεων, του κατώτατου μισθού, του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, των υψηλών εισφορών για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, καθώς και οι προοπτικές του ασφαλιστικού συστήματος.

Επιπλέον, τέθηκαν δυο ιδιαίτερα κρίσιμα θέματα από μέρους της ΓΣΕΕ: του κοινωνικού διαλόγου ως δημοκρατικό κεκτημένο, καθώς και η πρότασή της για τη δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα, που θα λειτουργεί ως ο ατομικός “κουμπαράς” για κάθε εργαζόμενο.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κοινωνικός διάλογος αποτελεί θεσμικό κεκτημένο και αντηρίδα της δημοκρατίας. Η Ν.Δ. με προσήλωση και σεβασμό απέναντι στους κοινωνικούς εταίρους, συνεχίζει με όλους ανεξαιρέτως και ισότιμα τον διάλογο για τα κρίσιμα θέματα που αφορούν εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, και επιχειρήσεις. Υπερασπίζεται την υποχρεωτικότητα του κοινωνικού διαλόγου και το κάνει πράξη και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση. Άλλωστε, η δύναμη του πολιτικού διαλόγου, είναι να συζητάς με κάποιον έστω και αν διαφωνείς μαζί του. Είναι εντυπωσιακό, ότι ο μοναδικός Πρωθυπουργός που δεν έχει συνομιλήσει –μέχρι σήμερα- με τη ΓΣΕΕ είναι ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά της Ν.Δ. τέθηκαν τα ακόλουθα ζητήματα:

  1. Αποτελεί θέση μας η διατήρηση των κλαδικών συμβάσεων, δηλαδή του Ν.1876/1990, όπου η ορθολογική εφαρμογή του ενισχύει και λειτουργεί προς όφελος ταυτόχρονα και των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας. Ωστόσο, όμως, θεωρούμε αναγκαία την συμπληρωματική εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων -όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο- για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τη διάσωση των θέσεων εργασίας.
  2. Στο θέμα του κατώτατου μισθού, υπερασπιζόμαστε το Ν. 4172/2013, που σήμερα εφαρμόζει η κυβέρνηση, ενώ στο παρελθόν καταψήφισε και αντιδρούσε λυσσαλέα. Ένας νόμος με τον οποίο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, αλλά μόνο στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και της αντοχής της οικονομίας. Στο σημείο αυτό, υπάρχει διαφορετική προσέγγιση και διαφωνία εκ μέρους της ΓΣΕΕ.
  3. Επαναλάβαμε την ανάγκη κατάργησης του Ν. 4387/2016 (Κατρούγκαλου), καθώς δεν υπηρετεί τις αρχές ενός δίκαιου, ανταποδοτικού και ελκυστικού ασφαλιστικού συστήματος. Το “ξήλωμα” του Νόμου που επιχειρείται από το ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί ημίμετρο και “μπάλωμα” που δεν επιλύει το πρόβλημα. Απλά το διαιωνίζει. Επίσης, τέθηκε η αναγκαιότητα μείωσης του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, όπως είχε κάνει πράξη η κυβέρνηση Σαμαρά στο παρελθόν. Ένα μέτρο που ενίσχυσε την απασχόληση και μείωσε την ανεργία. Επιπλέον, τέθηκε η ανάγκη περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και του ασφαλιστικού πλαφόν στα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.
  4. Με ενδιαφέρον ακούσαμε, επίσης, την πρόταση της ΓΣΕΕ για την ενίσχυση του δεύτερου πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης, σχετικά με τη δημιουργία Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου. Επί της αρχής συμφωνούμε, καθώς η δημιουργία επαγγελματικών ταμείων αποτελεί διακηρυγμένη θέση της Ν.Δ. Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις γύρω από αυτό το θέμα, θέτοντας σε υψηλή προτεραιότητα συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, όπως είναι: η διασφάλιση της απόλυτης διαφάνειας, η χρήση των σύγχρονων και βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα, η ισχυρή εποπτεία και η μη επιβάρυνση του μη μισθολογικού κόστους σε βάρος της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και των μισθών».

Τέλος, ευχαριστώ προσωπικά τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλο και το Προεδρείο για τη φιλοξενία, καθώς και για τον εποικοδομητικό και γόνιμο διάλογο που είχαμε»


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.