ΤΟΠΙΚΑ

Συναγερμός σε νοσοκομεία για την διασπορά ανθεκτικού βακτηρίου

Συναγερμός σε νοσοκομεία για την διασπορά ανθεκτικού βακτηρίου

Ανησυχία προκαλεί η διασπορά του ανθεκτικού βακτηρίου klebsiella pneumoniae σε ελληνικά νοσοκομεία.

Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC), από κοινή μελέτη του ΕΟΔΥ και του ΕCDC, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δεκαπέντε ελληνικά νοσοκομεία, το 2022, διαπιστώθηκε ταχεία ενδονοσοκομειακή και διαπεριφερειακή εξάπλωση του συγκεκριμένου βακτηρίου, κατάσταση η οποία έχει, επίσης, τεκμηριωθεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι για την πρόληψη της μετάδοσης από ασθενή σε ασθενή του βακτηρίου klebsiella pneumoniae, πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων στα νοσοκομεία, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Το συγκεκριμένο βακτήριο προκαλεί ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, με επιπτώσεις (όπως πνευμονία, ουρολοιμώξεις, καθώς και λοιμώξεις χειρουργικών τραυμάτων) κυρίως σε ασθενείς με σοβαρές ασθένειες.

Η αλόγιστη κατανάλωση αντιβιοτικών, πέραν των κανόνων ορθής χρήσης τους και χωρίς οδηγίες από τους θεράποντες ιατρούς, συμβάλλει στην ανάπτυξη της αντοχής των μικροβίων απέναντι στα φάρμακα, ενώ αποτρεπτικά, για την ανάπτυξη νοσοκομειακών λοιμώξεων, λειτουργεί η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής από την πλευρά του προσωπικού (π.χ. απολύμανση των χεριών ή αλλαγή γαντιών από ασθενή σε ασθενή, καθώς και ο καθαρισμός ιατρικών εργαλείων, όπως το στηθοσκόπιο κ.ά.).

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.