ΤΟΠΙΚΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ξεναγών στον Γιαλό της Μυκόνου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ξεναγών στον Γιαλό της Μυκόνου

Η ώρα της απεργίας έφτασε. Και μάλιστα οι Κυκλάδες μέσω Μυκόνου αναμένεται να στείλουν ηχηρό μήνυμα…

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ)κήρυξε απεργία για αύριο Πέμπτη (11/7), από τις 06:00 μέχρι τις 20:00 της ίδιας ημέρας, αντιδρώντας στην ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και της τουριστικής εκπαίδευσης, επικαιροποίηση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος των ξεναγών και των χρονομεριστικών μισθώσεων, ρυθμίσεις τουριστικών φορέων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση του τουρισμού».

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΞΕΝ – μεταξύ άλλων – αναφέρονται τα εξής: «Οι ξεναγοί όλης της χώρας από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε την αντίθεση και αντίρρησή μας σε αυτό τον “εκσυγχρονισμό” και παρά τις αλλεπάλληλες συζητήσεις με το Υπουργείο Τουρισμού, παρά την ανάπτυξη των θέσεων μας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, παρά τις όποιες απόπειρες σύγκλισης, υπάρχουν σημαντικά σημεία απόκλισης, με αποτέλεσμα, στο παρά πέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου, οι ξεναγοί να βρίσκονται σε αναβρασμό, καθώς δεν υπάρχει καμιά διασφάλιση για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ξενάγησης και για το μέλλον του επαγγέλματος του ξεναγού. Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας περί ξεναγών, σε μία χώρα με δεκάδες εκατομμύρια τουριστών κάθε χρόνο, δεν μπορεί να σημαίνει υποβάθμιση του έργου τους. Δεν μπορεί στο όνομα της “ανταγωνιστικότητας” να υποκαθίσταται η ξενάγηση από τη “συνοδεία”. Ξενάγηση, χωρίς σοβαρή εκπαίδευση, χωρίς παιδεία, χωρίς εμπειρία, χωρίς προστασία της έννοιας και του επαγγέλματος δεν νοείται».

Έτσι, λοιπόν, η ΠΟΞΕΝ διατυπώνει τρία αιτήματα προς το Υπουργείο Τουρισμού που είναι η αναγνώριση του σημαντικά πολυδιάστατου και πολύπλευρου ρόλου του ξεναγού, μέσα από τις προτάσεις μας για τον ορισμό του, η ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση των ξεναγών: Αναβάθμιση των Σχολών Ξεναγών, μείωση του ετήσιου μέγιστου δυνατού αριθμού διεξαγωγής των δίμηνων ταχύρρυθμων σεμιναρίων και την κατάργηση της δυνατότητας διεξαγωγής αυτών από τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, καθώς και η πάταξη του φαινομένου των παράνομων ξεναγήσεων.

Εμείς να σημειώσουμε ότι μέσω του φίλου της ιστοσελίδας μας, Αντώνη Ποθητού (με καταγωγή από τη Νάξο), ο οποίος εργάζεται ως ξεναγός στην Μύκονο, έγινε γνωστό ότι ” αύριο στις 11 στην Πλατεία Μαντώς Μαυρογένους θα θέλαμε την παρουσία σας στο πλευρό μας! Στα πλαίσια της Πανελλήνιας απεργίας των ξεναγών θα προχωρήσουμε σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο που καταργεί το επάγγελμα του ξεναγού, περιορίζοντας το μόνο σε οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία!”

Η ανακοίνωση της ΠΟΞΕΝ

«Το Υπουργείο Τουρισμού εισηγείται προς τη Βουλή για ψήφιση νομοσχέδιο με το οποίο επιχειρεί “εκσυγχρονισμό” του επαγγέλματος του ξεναγού. Ανάμεσα σε άλλα με τον προτεινόμενο ορισμό του ξεναγού περιορίζει το έργο του σε κλειστούς και περίκλειστους χώρους, παρά το γεγονός ότι η ιστορία, τα αξιοθέατα και ο πολιτισμός της Ελλάδας δεν είναι “περιχαρακωμένα”. Ταυτόχρονα, οι προσπάθειες και προτάσεις των ξεναγών για ενίσχυση του ελέγχου των παρανόμων ξεναγήσεων δεν εισακούονται ενώ ακόμη και το έργο της Σχολής Ξεναγών υποβαθμίζεται.

Οι ξεναγοί όλης της χώρας από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε την αντίθεση και αντίρρησή μας σε αυτό τον “εκσυγχρονισμό” και παρά τις αλλεπάλληλες συζητήσεις με το Υπουργείο Τουρισμού, παρά την ανάπτυξη των θέσεων μας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, παρά τις όποιες απόπειρες σύγκλισης, υπάρχουν σημαντικά σημεία απόκλισης, με αποτέλεσμα, στο παρά πέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου, οι ξεναγοί να βρίσκονται σε αναβρασμό, καθώς δεν υπάρχει καμιά διασφάλιση για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ξενάγησης και για το μέλλον του επαγγέλματος του ξεναγού.

Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας περί ξεναγών, σε μία χώρα με δεκάδες εκατομμύρια τουριστών κάθε χρόνο, δεν μπορεί να σημαίνει υποβάθμιση του έργου τους. Δεν μπορεί στο όνομα της “ανταγωνιστικότητας” να υποκαθίσταται η ξενάγηση από τη “συνοδεία”.

Ξενάγηση, χωρίς σοβαρή εκπαίδευση, χωρίς παιδεία, χωρίς εμπειρία, χωρίς προστασία της έννοιας και του επαγγέλματος δεν νοείται.

Συνεπώς διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στην υποβάθμιση του επαγγέλματός μας και στην υποκατάστασή του από υπηρεσίες μη καταλλήλων προς τούτο προσώπων και ζητούμε:

Την αναγνώριση του σημαντικά πολυδιάστατου και πολύπλευρου ρόλου του ξεναγού, μέσα από τις προτάσεις μας για τον ορισμό του

Την ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση των ξεναγών: Αναβάθμιση των Σχολών Ξεναγών, μείωση του ετήσιου μέγιστου δυνατού αριθμού διεξαγωγής των δίμηνων ταχύρρυθμων σεμιναρίων και την κατάργηση της δυνατότητας διεξαγωγής αυτών από τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης.

Την πάταξη του φαινομένου των παράνομων ξεναγήσεων

Έστω και την τελευταία στιγμή, καλούμε το Υπουργείο, την Κυβέρνηση, τη Βουλή των Ελλήνων να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναγνωρίσουν έμπρακτα τη σημασία του επαγγέλματος του ξεναγού, ο οποίος αποτελεί τον – κυριολεκτικά – ζωντανό εκπρόσωπο της Ελλάδας στους επισκέπτες της».

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.