ΤΟΠΙΚΑ

Στο «στόχαστρο» της εφορίας καταθέσεις και επενδύσεις Ελλήνων στο εξωτερικό

Στο «στόχαστρο» της εφορίας καταθέσεις και επενδύσεις Ελλήνων στο εξωτερικό

Κατά την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων οι φορολογούμενοι έχουν την υποχρέωση να δηλώσουν στους κωδικούς 029-030 του Ε1 όχι μόνο το εάν κατέχουν περιουσία στην αλλοδαπή (ακίνητα, καταθέσεις, μετοχές, ομολόγα, κ.α.), αλλά και τη συγκεκριμένη χώρα που βρίσκεται αυτή η περιουσία.

Αυτή η δήλωση δεν γίνεται τυχαία, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων(ΑΑΔΕ) θα δημιουργήσει έως το τέλος του φθινόπωρου ηλεκτρονική υποδομή καταχώρισης στοιχείων εισοδημάτων και καταθέσεων στο εξωτερικό από φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας.

Η ΑΑΔΕ έχει λάβει σχετικά στοιχεία για τις καταθέσεις και επενδύσεις Ελλήνων στο εξωτερικό στο πλαίσιο της γνωστής συμφωνίας ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών του ΟΟΣΑ.

Στη συμφωνία συμμετέχουν περισσότερες από 100 χώρες και ο όγκος των δεδομένων που έχουν παραδοθεί ήδη στην ελληνική φορολογική διοίκηση είναι πολύ μεγάλος.

Στα στοιχεία που έχουν δοθεί στην ΑΑΔΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας του ΟΟΣΑ για την ανταλλαγή πληροφοριών περιλαμβάνονται λογαριασμοί θεματοφυλακής (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια), καταθετικοί λογαριασμοί, ασφαλιστήρια συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συμβόλαιαπροσόδων, ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον δηλωτέο λογαριασμό και ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκανή πιστώθηκαν στον δηλωτέο λογαριασμό κατά το έτος αναφοράς.

Με την ηλεκτρονική εφαρμογή που θα υλοποιήσει η ΑΑΔΕ οι σχετικές πληροφορίες θα κωδικοποιηθούν ανά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και θα διασταυρωθούν με τα στοιχεία που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι στους κωδικούς 029-030 του Ε1.

Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν θα αποτελέσουν τη βάση για τη διενέργειαελέγχων.

Κατά πληροφορίες, παρά τον κορωνοϊό η ΑΑΔΕ εξετάζει να διεξάγει ελέγχους στο 10% των Ελλήνων καταθετών και επενδυτών του εξωτερικού.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.