ΤΟΠΙΚΑ

Στη Μύκονο θα αναζητήσουν προγόνους της Μαντώ Μαυρογένους

Στη Μύκονο θα αναζητήσουν προγόνους της Μαντώ Μαυρογένους

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση, η δημοσιογράφος και νομικός Γεωργία  Μπιτάκου, θα ταξιδέψει μέσα στο Φεβρουάριο στις περιοχές που γεννήθηκε, πολέμησε συνδέθηκε η σπουδαία επαναστάτισσα Μαντώ, ξεκινώντας από την Τεργέστη Ιταλίας εκεί που ήκμαζε η ελληνική παροικία τα προεπαναστατικά χρόνια. Τον τόπο γέννησης και ανατροφής της Μαυρογένους, την Πάρο, εκεί που γεννήθηκαν οι πρόγονοί της και πέθανε η Μαντώ, αλλά και τη Μύκονο όπου γεννήθηκε η μητέρα της αλλά και διέμεινε και πολέμησε για την Ελευθερία της η μαχήτρια.

Επίσης, στην Τήνο όπου εκπαιδεύτηκε και μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία από το θείο της τον Παππά – Μαυρο. Στα πλαίσια αυτής της έρευνας για την παραγωγή  του ντοκιμαντέρ που θα γυριστεί στις Κυκλάδες, η Μαρία Δενεκαρία, συνεργάτης της κας Μπιτάκου κάνει έκκληση στους Κυκλαδίτες, σε όποιον γνωρίζει ή είναι απόγονος της Μαντούς να την ενημερώσει.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κας Δενεκαρία, έχουν καταλήξει στους παρακάτω Τηνιακούς συγγενείς της. 1)Ελένη Καλογερά το γένος Γκύζη, γιαγιά της Μαντούς 2)Αντώνης Νάζος, ο γαμπρός της που παντρεύτηκε την Ειρήνη την αδερφή της Και 3) Παππά Μαύρος ο θείος της.
Πληροφορίες στο τηλέφωνο 697 305 0758
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.