ΤΟΠΙΚΑ

Σπάει τα κοντέρ στην Ελλάδα η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων

Σπάει τα κοντέρ στην Ελλάδα η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων

Ράλι δίχως φρένα για το Airbnb στην Ελλάδα, καθώς ο τουρισμός τρέχει και μαζί του τρέχει και η βραχυχρόνια μίσθωση. Ο καλός καιρός επεκτείνει την τουριστική σεζόν, με τις κρατήσεις σε κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης να είναι υψηλές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της διεθνής εταιρείας αναλύσεων βραχυχρόνιας μίσθωσης AirDNA η ζήτηση αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 47,1%, φέτος τον Οκτώβριο έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Η προσφορά των καταλυμάτων κινήθηκε ανοδικά στο 8,6%, ενώ σημειώθηκε μεγάλη αύξηση της πληρότητας, κατά 31,6%, έναντι του 2019.

Πανευρωπαϊκά, η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων σημειώνει φέτος αξιοσημείωτες επιδόσεις με αύξηση κατά 28% το φετινό Οκτώβριο στη ζήτηση σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, το 2019.

 

Στην κορυφή της κατάταξης βρέθηκε η Κροατία με άνοδο 33,6%, ακολούθησε η Ιταλία 33,2% και τρίτη η Ελλάδα με άνοδο 31,6%.

Ακολουθούν Ισπανία (+23,3%), Πορτογαλία (+27,2%), ενώ τρεις ακόμη χώρες, η Γαλλία, η Ελβετία και η Γερμανία, σημείωσαν διψήφια αύξηση πληρότητας τον Οκτώβριο σε σύγκριση με το τελευταίο προ πανδημικό έτος.

Σημαντικά ενισχυμένη είναι η ζήτηση που καταγράφηκε για βραχυχρόνιες μισθώσεις στη χώρα μας να διαμορφώνεται στο 47,1%.

Υπήρχαν αρκετές άλλες χώρες όπου η ζήτηση αυξήθηκε κατά περισσότερο από 40% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με το 2019: Γερμανία (+40,2%), Νορβηγία (+42,1%), Αυστρία (+42,8%), Πολωνία (+42,9%) και Γαλλία (+60,5%) -ενδεχομένως χάρη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι που φιλοξενήθηκε από διάφορες γαλλικές πόλεις.

Θετικές προοπτικές το 2024

Υψηλή παραμένει η ζήτηση και για το επόμενο έτος. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρώπη το διάστημα από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο παρουσιάζουν αύξηση 15%.

Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος , που είναι συνήθως οι μήνες με τη χαμηλότερη ζήτηση του έτους, σημειώνουν αύξηση κατά 12% και 15% σε ετήσια βάση.

Στους δημοφιλείς ευρωπαϊκούς χειμερινούς προορισμούς βρίσκονται οι ισπανικές πόλεις. Η Ανατολική Ευρώπη συνεχίζει να προσελκύει ταξιδιώτες που αναζητούν φθηνότερες επιλογές.

Η μέση τιμή για κρατήσεις από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο στις 50 κορυφαίες ευρωπαϊκές πόλεις διαμορφώνεται επί του παρόντος στα 160 ευρώ.

Ωστόσο, στο Βουκουρέστι, στη Βαρσοβία και στη Βουδαπέστη, η μέση τιμή για τους επόμενους τρεις μήνες κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα των 100 ευρώ, με αποτέλεσμα οι τρεις αυτές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να σημειώνουν αύξηση της ζήτησης κατά 45% στο Βουκουρέστι και τη Βαρσοβία και κατά 35% στη Βουδαπέστη σε ετήσια βάση.

Οι τουρίστες τον Οκτώβριο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), τον Οκτώβριο σημειωθήκαν 2 εκατ. αφίξεις καταγράφοντας αύξηση 11% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022 και 24,5% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2023, καταγράφηκαν 23,0 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 11,5%/2,4 εκατ. αφίξεις. Σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019 η αύξηση υπολογίζεται σε 12%.

ot.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.