ΤΟΠΙΚΑ

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κυκλάδων με αφορμή το περιστατικό του σερβιτόρου στη Ρόδο

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κυκλάδων με αφορμή το περιστατικό του σερβιτόρου στη Ρόδο

Σερβιτόρος στη Ρόδο βουτάει μέχρι το λαιμό, με τα ρούχα στη θάλασσα για να φτάσει την παραγγελία στους λουόμενους. Φωτογραφίες μάλιστα πιστοποιούν ότι πρόκειται για εργοδότη που κάθε σεζόν βάζει το προσωπικό να κολυμπάει για να εξασφαλίσει… μοναδικές εμπειρίες στους πελάτες του!

Ξενοδοχοϋπάλληλος, πρακτικάριος – βοηθός μάγειρα,  λούζεται με καυτό λάδι σε κουζίνα μεγαλοξενοδόχου στη Κρήτη και μετά η εργοδοσία τον κρύβει σε ψυγεία μαζί με νωπά κρέατα επειδή είναι ανασφάλιστος. Την επόμενη μέρα μάλιστα παριστάνει ότι τον βλέπει… πρώτη φορά!

Ξενοδόχος στη Κάρπαθο όταν μετανάστες εργάτες ζήτησαν να πληρωθούν μετά από 40 μέρες δουλειάς, με ωράρια 10-12 ωρών, χωρίς κανένα ρεπό, για να τους εκφοβίσει, καλεί την Αστυνομία, με ψεύτικες καταγγελίες για να τους απομακρύνει από τον χώρο που ζούσαν και δούλευαν, ενώ στις αρμόδιες υπηρεσίες παρά τις δεκάδες αποδείξεις αρνήθηκε ακόμα και το γεγονός ότι εργάζονταν εκεί!

Άλλοι εργοδότες σε μεγάλα ξενοδοχεία ζητάνε… ρήτρα 5.000 ευρώ από τους εργαζόμενους σε περίπτωση που παραιτηθούν, επειδή δεν άντεξαν πχ. να τους καίνε και να τους ρίχνουν στη θάλασσα!

 

Τα παραπάνω είναι μερικές από τις ειδήσεις μόνο του τελευταίου μήνα από τον κλάδο που οι κυβερνήσεις καμαρώνουν ότι αποτελεί τη ναυαρχίδα της ανάπτυξης, που δίνει «έσοδα» και ανταγωνιστικότητα στην οικονομία, που τάχα μοιράζει θέσεις εργασίας με τη σέσουλα.

Αυτή είναι η βάρβαρη πραγματικότητα του σύγχρονου «τουριστικού θαύματος» των εκατομμυρίων αφίξεων, των τεράστιων κερδών για ξενοδόχους, εφοπλιστές και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες το οποίο χτίζεται πάνω στην εκμετάλλευση των εργαζόμενων.

Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν 14 διαφορετικές σχέσεις απασχόλησης στον κλάδο του τουρισμού, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα χαμηλούς μισθούς, μη καταβολή δώρων, μεγάλη εντατικοποίηση, εξουθενωτικά ωράρια, εμφάνιση επαγγελματικών ασθενειών, εργατικά «ατυχήματα», ξενοδοχοϋπαλλήλους που μένουν σε ποντικότρυπες ενώ δουλεύουν σε 5άστερα.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας είναι αποψιλωμένο. Έχουν ευθύνη τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και όλες οι προηγούμενες, που υπηρετούν τη στρατηγική της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, την κερδοφορία του κεφαλαίου, νομοθετώντας το ένα αντεργατικό μέτρο μετά το άλλο.

Καλούμε τους συναδέλφους μας στα νησιά των Κυκλάδων, να μην συμβιβαστούν με αυτή τη βαρβαρότητα, να έρθουν σε επαφή με το σωματείο τους. Να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία και να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, μεγαλύτερες αμοιβές, μέτρα προστασίας της Υγείας και της ασφαλείας στους χώρους δουλείας.

Δεν θα επιτρέψουμε τον εξευτελισμό της εργατικής τάξης. Ο μόνος δρόμος για ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια είναι ο οργανωμένος αγώνας και η διεκδίκηση.

 

Στοιχεία επικοινωνίας: 6939310665, siyp_cyclades@hotmail.com,

facebook: Σωματείο ιδιωτικών Υπαλλήλων ν.Κυκλάδων

 


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.