ΤΟΠΙΚΑ

Σεμινάριο «Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσης σε Τουριστικό Προορισμό» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Σεμινάριο «Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσης σε Τουριστικό Προορισμό» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Με μεγάλη συμμετοχή το διαδραστικό σεμινάριο «Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσης σε Τουριστικό Προορισμό» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Με μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και των τουριστικών φορέων των νησιών,  πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σεμινάριο «Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσης σε Τουριστικό Προορισμό», το Σάββατο 29 Ιουνίου 2024, στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου στη Ρόδο.

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η εκπαίδευση αυτοδιοικητικών στελεχών και εκπροσώπων του τουρισμού  στην Επικοινωνιακή Διαχείριση μιας πιθανής κρίσης στον προορισμό.

Το σεμινάριο χαιρέτησαν με τοποθετήσεις πάνω στο κρίσιμο αυτό ζήτημα, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Ρόδου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, Αλέξανδρος Κολιάδης, ο οποίος συνοδευόταν από μεγάλο αριθμό στελεχών του Δήμου Ρόδου,  ο Πρόεδρος της ΠΟΞ Γιάννης Χατζής, το μέλος της διοίκησης του ΞΕΕ, Κώστας Καλιουδάκης, ως εκπρόσωπος του Προέδρου του Αλέξανδρου Βασιλικού και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου.

Από όλους δόθηκε έμφαση στην ανάδειξη τόσο της ανάγκης ύπαρξης συγκεκριμένων υποδομών και διαδικασιών επικοινωνίας, όσο και της κομβικής σημασίας που έχει ο συντονισμός των μηνυμάτων που εκπέμπουν κατά τη διάρκεια μιας κρίσης όλοι οι εμπλεκόμενοι (τοπική αυτοδιοίκηση, ξενοδοχειακοί και τουριστικοί φορείς κλπ) για τη θωράκιση της φήμης του προορισμού.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στο σεμινάριο ήταν οι δήμαρχοι Λέρου, Τιμόθεος Κωτάκης, Πάτμου, Νικήτας Τσαμπαλάκης, Τήλου, Μαρία Καμμά, Λειψών, Φώτης Μάγγος, Χάλκης, Άγγελος Φραγκάκης, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Κω Ματίνα Βουκελάτου Χριστοδουλίδη, η Αντιδήμαχος Τουρισμού Καλύμνου Πόπη Κουτούζη, στελέχη της αυτοδιοίκησης καθώς και εκπρόσωποι τουριστικών και παραγωγικών φορέων των νησιών, όπως η Πρόεδρος της Επιστημονικής Ομάδας Τουρισμού (ΕΠΟΤ) Άντα Καραγιάννη, ο διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ Διονύσης Τσιλιγκίρης, , ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου Κώστας Σπανός και άλλοι.

Την ευθύνη της εκπαίδευσης είχαν η δημοσιογράφος Κάτια Μακρή και ο Ζαχαρίας Λουδάρος, σύμβουλος επικοινωνίας με εξειδίκευση στη διαχείριση κρίσεων.

Το σεμινάριο συντόνισε η δημοσιογράφος και επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Ρένα Παυλάκη.

Η καινοτομία του συγκεκριμένου διαδραστικού σεμιναρίου, που διοργάνωσε η εξειδικευμένη εταιρεία “effectus”, έγκειται στο ότι χρησιμοποιεί τη δύναμη της εικόνας για την προσομοίωση των πραγματικών συνθηκών της κρίσης, μεγιστοποιώντας έτσι τα εκπαιδευτικά οφέλη για τους συμμετέχοντες. Τα σενάρια που κλήθηκαν να διαχειριστούν επικοινωνιακά οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο ήταν τρία: “Δασική πυρκαγιά”, “Εμφάνιση άγνωστου μεταδοτικού ιού” και “Βιαιοπραγία – Απώλεια ζωής επισκέπτη”.

Το αυθεντικό οπτικοακουστικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε, παρήχθη ειδικά για τους σκοπούς αυτής της εκπαίδευσης από τη διεθνούς κύρους εταιρεία “Scenarios for Summits”, κατ’ εντολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, με χορηγία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ).  Το συγκεκριμένο υλικό αποτέλεσε δωρεά στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος ώστε να αξιοποιηθεί από τις Περιφέρειες της χώρας.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε: «Στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου αγαπάμε την ευθύνη και το αποδεικνύουμε στη πράξη με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτή η ευθύνη αφορά στη θωράκιση της φήμης των νησιών μας έναντι απειλών που μπορεί να προκύψουν από μια ενδεχόμενη κρίση ή άλλο απρόβλεπτο γεγονός. Τα τελευταία χρόνια κληθήκαμε να διαχειριστούμε διαδοχικές κρίσεις. Σε όλες έγινε αντιληπτό ότι εξίσου σημαντική με την διαχείρισή της εκάστοτε κρίσης στο πεδίο, είναι και η επικοινωνιακή διαχείριση, με την αποτύπωση της αλήθειας να αναδεικνύεται σε παράμετρο κρίσιμης σημασίας, τόσο μέσα από τα ΜΜΕ όσο και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με την εικόνα των νησιών μας δεν παίζουμε. Η σωστή προετοιμασία, το λεπτομερές σχέδιο και οι ρόλοι ευθύνης είναι που κάνουν τη διαφορά και χτίζουν την εμπιστοσύνη, όπως παραστατικά ανέδειξε το Σεμινάριο εκπαίδευσης που πραγματοποιήσαμε. Ευχαριστώ θερμά την ΠΟΞ και το ΞΕΕ που μας παρείχαν ένα πραγματικά καινοτόμο οπτικοακουστικό υλικό για τις ανάγκες του Σεμιναρίου και την εξειδικευμένη εταιρεία “effectus” που είχε την ευθύνη της εκπαίδευσης, με τη συμμετοχή καταξιωμένων επαγγελματιών της επικοινωνίας. Όταν ενώνονται δυνάμεις το αποτέλεσμα έχει πάντα θετικό πρόσημο και αξία για όλους».

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.