ΤΟΠΙΚΑ

Σε θρίλερ εξελίσσονται οι πλειστηριασμοί στα ακίνητα της Μυκόνου

«Θρίλερ» σε… συνέχειες έχει εξελιχθεί η υπόθεση του του ακινήτου στη Χώρα της Μυκόνου, που, όπως έχει αναδείξει το newmoney.grανήκε εξ αδιαιρέτου και σε έναν… πρίγκιπα.

Συγκεκριμένα, το ακίνητο ανήκε εξ αδιαιρέτου σε δύο επιχειρηματίες, οι οποίοι διατηρούσαν από το 2000 τη Furstenberg Boutique στην Ακτή Καμπάνη. Οι δύο επιχειρηματίες τον Οκτώβριο του 2007 προχώρησαν στην αγορά του ακινήτου με δανεισμό και οι δόσεις του δανείου εξυπηρετούνταν κανονικά. Ωστόσο το 2015, εν μέσω οικονομικής κρίσης, άρχισαν οι καθυστερήσεις των αποπληρωμών και περίπου το 2017- 2018 σταμάτησαν εντελώς.

Κάπως έτσι το ακίνητο βρέθηκε στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με επισπεύδουσα την Intrum.

Η αφετηρία και το σήριαλ της τιμής

Για το συγκεκριμένο ακίνητο, το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα προνομιακό λόγω θέσης, υπάρχει μεγάλη προϊστορία γύρω από την τιμή εκκίνησης καθώς ξεκίνησε από τις 660.000 ευρώ, μετά υπερδιπλασιάστηκε στα 1,3 εκατ. ευρώ στη συνέχεια έπεσε στα 1.040.000 ευρώ για να υποχωρήσει στις 865.000 ευρώ, και τέλος να αυξηθεί πάλι στα 1,5 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια έχει γίνει κάτι σαν…ακορντεόν.

Ειδικότερα, το ακίνητο άρχισε να βγαίνει στο σφυρί από τον Ιανουάριο του 2020 με τιμή εκκίνησης 660.000 ευρώ. Ακολούθησε ανακοπή και τον Οκτώβριο του 2020 βγήκε με τιμή 1,3 εκατ. ευρώ. Το τρίτο σφυρί χτύπησε στις 7 Σεπτεμβρίου 2022, με τον πήχη πάλι στα 1,3 εκατ. ευρώ, αλλά υπήρξε ματαίωση ελλείψει πλειοδοτών. Ακολούθησε άλλος ένας πλειστηριασμός στις 18 Νοεμβρίου 2022 με την τιμή να έχει μειωθεί κατά 20%, στα 1.040.000 ευρώ, αλλά οδηγήθηκε σε αναστολή. Στη συνέχεια επανήλθε για τις 10 Ιανουαρίου 2024 με την τιμή εκκίνησης μειωμένη κατά 175.000 ευρώ, στις 865.000 ευρώ, αλλά κατόπιν νέας ανακοπής ο «πήχης» ανέβηκε ξανά στα 1,5 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου, κατόπιν ανακοπής των συνιδιοκτητών, δηλαδή των επιχειρηματιών Karl Egon Fricbrich Prinz Zu Furstenberg και Σταύρου Μεγακλή, που κατατέθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2023, έκρινε το αίτημά τους να διορθωθεί η έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης (του Μαΐου 2023), ως προς την περιγραφή, την εκτίμηση της αξίας και την τιμή πρώτης προσφοράς του κατασχεθέντος ακινήτου.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση που εκδόθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2023, με βάση την τελευταία έκθεση εκτίμησης, η εμπορική αξία του εν λόγω ακινήτου (και η τιμή πρώτης προσφοράς) ορίστηκε σε 865.000 ευρώ. «Πλην όμως, το επίδικο ακίνητο βρίσκεται εντός του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας Μυκόνουστην πιο εμπορική περιοχή της πόλης, στην οποία βρίσκονται πλήθος εμπορικών καταστημάτων γνωστών ελληνικών και ξένων οίκων και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα μισθώματα των καταστημάτων είναι πολύ υψηλά» τονίζεται.

Περαιτέρω επισημαίνεται ότι «το εν λόγω ακίνητο είναι σε πολύ καλή κατάσταση και βρίσκεται στην πιο εμπορική περιοχή της πόλης και στη συμβολή των οδών Ματογιάννη, Μαλαματένιας και Καλογερά. Η δε βεράντα αυτού, έχει αλλάξει χρήση και πλέον είναι δωμάτιο, χωρίς να προκύπτει ότι έχει αλλάξει η χρήση αυτής με οποιαδήποτε τακτοποίηση, ώστε να διορθωθεί η επίδικη ανακοπτόμενη κατασχετήρια έκθεση ως προς την περιγραφή του κατασχεθέντος ακινήτου. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι πλέον δεν υφίσταται βεράντα αλλά ένα επιπλέον δωμάτιο στην ως άνω οικία, ακόμη και χωρίς να έχει υπαχθεί σε τακτοποίηση, επαυξάνει την αξία του ακινήτου, καθώς δεν αναιρείται η δυνατότητα ένταξης του αυθαιρέτου τμήματος σε σχετικό νόμο περί τακτοποίησης αυτών. Επιπλέον, από τις προσκομιζόμενες φωτογραφίες πιθανολογείται ότι το ακίνητο βρίσκεται σε άριστη κατάσταση με καινούργια κουφώματα και είναι προσεγμένο».

Σημειώνεται ακόμη ότι η Τράπεζα Κύπρου είχε εγγράψει στο ακίνητο υπέρ της το 2007 προσημείωση υποθήκης σε βάρος αμφοτέρων των οφειλετών για ποσό 1.200.000 ευρώ, «η οποία ετράπη εν μέρει σε υποθήκη υπέρ της επισπεύδουσας ως διαδόχου της ανωτέρω τράπεζας για ποσό 562.279,29 ευρώ, στοιχείο ενδεικτικό της αξίας του κατασχεθέντος».

Επίσης αναφέρεται και η προγενέστερη απόφαση του ίδιου δικαστηρίου το 2019 που είχε κρίνει την αγοραία αξία σε 1.300.000 ευρώ «λαμβανομένης δε υπόψη της ανοδικής πορείας της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας αλλά και της αύξησης του αγοραστικού ενδιαφέροντος ακινήτων στις Κυκλάδες και δη στη Μύκονο από το 2019 και εντεύθεν, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πιθανολογείται ότι η αξία αυτής της οριζόντιας ιδιοκτησίας, που εκτίθεται σε αναγκαστικό πλειστηριασμό στις 10.1.2024, ανέρχεται σε 1.500.000 ευρώ και όχι σε 865.000 ευρώ».

Έτσι το Μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου, κάνοντας εν μέρει δεκτή την ανακοπή, αποφάσισε την αύξηση της τιμής εκκίνησης στα 1,5 εκατ. ευρώ. Και σε εκείνη τη φάση όμως ο πλειστηριασμός οδηγήθηκε σε αναστολή.

Το νέο σφυρί

Τώρα ο νέος πλειστηριασμός έχει οριστεί για τις 26 Ιουνίου, με τιμή πρώτης προσφοράς 1,5 εκατ. ευρώ και αφορά το 50% εξ αδιαιρέτου της πλήρους κυριότητας εκάστου των οφειλετών μιας οριζόντιας ιδιοκτησίας (ανώγειος οικία), που αποτελείται από:

Α) Πέντε χώρους (σάλα, τραπεζαρία, κουζίνα και δύο δωμάτια) με πατάρι, τα οποία έχουν συνολικό εμβαδόν (χωρίς το πατάρι) 96,72 τ.μ. και καταλαμβάνουν ολόκληρο τον πρώτο όροφο, πάνω από το ισόγειο μίας διώροφης οικοδομής, που βρίσκεται στην οδό Ματογιάννη και έχει ανεγερθεί στο οικόπεδο εκτάσεως 109,30 τ.μ., ενώ στο ισόγειό της βρίσκονται δύο καταστήματα.

Β) Ένα ακόμη δωμάτιο με πατάρι και τη βεράντα του (δώμα του ισογείου), τα οποία καταλαμβάνουν ολόκληρο τον πρώτο όροφο, πάνω από το ισόγειο μιας άλλης οικοδομής και έχουν μαζί με το παρακείμενο λουτρό στο «καταστέγι» εμβαδόν 56,50 τ.μ.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.