ΤΟΠΙΚΑ

Σε ρόλο εισηγητών στο 1ο πανελλήνιο μαθητικό συνέδριο

Σε ρόλο εισηγητών στο 1ο πανελλήνιο μαθητικό συνέδριο
Μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μυκόνου ταξιδεύουν στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής δράσης
Στο 1ο πανελλήνιο μαθητικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στα Ιωάννινα, συμμετέχει το 2ο Δημοτικό Σχολείου της Μυκόνου.

Μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης, ως “πρεσβευτές” των Κυκλάδων” και σε ρόλο εισηγητών, θα παρουσιάσουν τις εργασίες που τα ίδια δημιούργησαν και οι οποίες βασίζονται στις εμπειρίες που αποκόμισαν από τις εκπαιδευτικές δράσεις που λαμβάνουν μέρος.

Γι’ αυτό το πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό ταξίδι, αλλά και για τις εργασίες των μαθητών, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, ο διευθυντής της σχολικής μονάδας της Μυκόνου, Φραγκίσκος Λαβαρής.

Η μάθηση είναι περιπέτεια

Μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου της Μυκόνου ταξιδεύουν στα Ιωάννινα, προκειμένου από τις 5 έως και τις 7 Απριλίου να συμμετάσχουν στο 1ο μαθητικό συνέδριο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών «Ενεργός Πολιτειότητα. Πολίτης στο Σχολείο-Πολίτης του Κόσμου», που θα διεξαχθεί στα Ιωάννινα.

Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο συνέδριο, που διεξάγεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου και θα λάβει χώρα στο συνεδριακό χώρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Κάρολος Παπούλιας, θα συμμετάσχουν 1600 μαθητές και μαθήτριες, σύνεδροι και εισηγητές, από 190 και πλέον σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας.
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μυκόνου είναι η μοναδική σχολική μονάδα από τις Κυκλάδες που συμμετάσχει στο παραπάνω συνέδριο.

Μαθητές σε ρόλο εισηγητών

Οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μυκόνου συμμετέχουν σε αυτή τη συνάντηση, με δύο διαφορετικές εργασίες που τα ίδια δημιούργησαν και οι οποίες αποτυπώνουν τις εκπαιδευτικές τους εμπειρίες, εντός και εκτός της σχολικής μονάδας.

Η παρουσίαση των εργασιών με θεματολογία “Ισότητα των δύο Φύλλων” και “Μικροί ενεργοί πολίτες, ένα ταξίδι στην Ευρώπη”, θα γίνει από τα ίδια τα παιδιά, το Σάββατο 6 Απριλίου, στο αμφιθέατρο του Παιδαγωγικού τμήματος του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων.

Συγκεκριμένα, η εργασία των παιδιών της ΣΤ΄ τάξης, είναι βασισμένη στην ισότητα των δύο φύλλων, ενώ η Ε’ τάξη θα παρουσιάσει τους “Μικρούς ενεργούς πολίτες, ένα ταξίδι στην Ευρώπη”.

Μιλώντας για τη θεματολογία των εργασιών που επέλεξαν να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, ο κ. Λάβαρης τόνισε αυτή “αυτή προέρχεται από τη γνώση που αποκόμισαν τα παιδιά στις δύο Ευρωπαϊκές πόλεις, μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning στο οποίο συμμετέχουμε ως εκπαιδευτική μονάδα, την μετουσίωσαν σε εργασία και την οποία θα παρουσιάσουν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου”.

Όσον αφορά στο θέμα για την ισότητα των δύο φύλλων, ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μυκόνου, σημείωσε ότι αυτό αποτελεί ένα ζήτημα ιδιαίτερα δύσκολο τόσο εξαιτίας του μικρού της ηλικίας των μαθητών, όσο και γενικότερα για την κοινωνία.

“Η ισότητα των δύο φύλλων με την οποία ασχολήθηκαν οι μαθητές μας, αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα. Πιστεύουμε ότι εάν δεν βάλεις το λιθαράκι σου και δεν ξεκινήσεις να μιλάς για αυτά τα ζητήματα από τις μικρές ηλικίες, θα πέσεις αργότερα πάνω σε έναν τοίχο”, επισήμανε.

Στην ερώτηση πόσο σημαντική είναι για τα ίδιους τους μαθητές η συμμετοχή τους σε αυτό το συνέδριο, ο κ. Λαβαρής, υποστήριξε ότι πρόκειται για μία ανεπανάληπτη εμπειρία, η οποία θα προσφέρει, εκτός από γνώσεις, εξωστρέφεια και επαφή με δεκάδες άλλους μαθητές της χώρας.

“Είναι πολύ σημαντικό ότι οι μαθητές θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους μέσα στο χώρο του αμφιθεάτρου του Πανεπιστημίου και μάλιστα παρουσία δεκάδων άλλων παιδιών από πολλές περιοχές της Ελλάδας. Είναι μία σημαντική εμπειρία που θα αποκομίσουν τα παιδιά και σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε και εμείς οι εκπαιδευτικοί. Να τους προσφέρουμε ότι το καλύτερο μπορούμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, επισήμανε ότι η ανταπόκριση των παιδιών, αλλά και των γονέων τόσο στη συμμετοχή στο 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο, όσο και στα εκπαιδευτικά ταξίδια στο εξωτερικό είναι ενθουσιώδης, υποστηρίζοντας ότι “ο ρόλος του σχολείου είναι να δίνει στους μαθητές γνώση, αλλά και εμπειρίες, που μπορούν να αποκομίσουν εκτός των ορίων της μικρής εκπαιδευτικής κοινότητας”.

Το πρώτο πανελλήνιο μαθητικό συνέδριο

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, το Εργαστήριο Κοινωνικών Επιστημών και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Αττικής, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας, οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας διοργανώνουν το 1ο μαθητικό συνέδριο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών «Ενεργός Πολιτειότητα. Πολίτης στο Σχολείο-Πολίτης του Κόσμου»

Το Μαθητικό Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. και θα διεξαχθεί από την 5η Απριλίου 2024-ημέρα Παρασκευή μέχρι και την 7η Απριλίου στους χώρους του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Απριλίου στις 5 το απόγευμα, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Στο συνέδριο συμμετέχουν 1600 μαθητές-σύνεδροι και εισηγητές, από 190 και πλέον σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και σευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας. Βασική επιδίωξη αυτού του συνεδρίου είναι να δημιουργήσει ένα περιβάλλον επιστημονικής συζήτησης, ανταλλαγής απόψεων, παρουσίασης εργασιών και ώσμωσης μεταξύ των συμμετεχόντων. Να δημιουργήσει ένα δυναμικό forum, που θα ενισχύσει τον πολιτικό γραμματισμό των μαθητών μαθητριών, θα τους δώσει τη δυνατότητα να αναδείξουν το ρόλο του ενεργού πολίτη και να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους σε θέματα που τους απασχολούν, δικαίωμα που απορρέει από τη Διεθνή Σύμβαση των Η.Ε. για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CRC) και ειδικότερα του άρθρου 12.

πηγη koinignomi.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.