BUSINESS

Σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο οι υψηλότερες αποδόσεις για τους επενδυτές ακριβών ακινήτων

Σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο οι υψηλότερες αποδόσεις για τους επενδυτές ακριβών ακινήτων
Τις υψηλότερες αποδόσεις σε όλη τη Μεσόγειο προσφέρουν οι ελληνικοί προορισμοί, με ολοένα περισσότερους ξένους επενδυτές να αγοράζουν

Της Στεφανίας Σούκη

Τις υψηλότερες αποδόσεις σε όλη τη Μεσόγειο προσφέρουν οι ελληνικοί προορισμοί, με ολοένα περισσότερους ξένους επενδυτές να αγοράζουν εξοχικές κατοικίες είτε για ιδία χρήση είτε ακόμη και για εκμίσθωση. Μύκονος, Σαντορίνη και Πάρος αποτελούν το τοπ 3 των υψηλότερων αποδόσεων στη Μεσόγειο με ποσοστά που κυμαίνονται από 8,5% – το υψηλότερο- για τη Μύκονο έως 6,3% για την Πάρο, αφήνοντας πίσω γνωστούς, δημοφιλείς προορισμούς στην Κυανή Ακτή όπως τη Νίκαια, το Σεν Τροπέ ή ακόμη η Ιμπιζα και και η Μαρμπέγια.

Τυνησία και Δαλματικές ακτές βρίσκονται επίσης μπροστά σε αποδόσεις με ποσοστά από 5% εώς 6% ωστόσο οι ελληνικοί προορισμοί κυριαρχούν στη Μεσόγειο, αφού στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται ακόμη η Σκιάθος, η Ρόδος, το Πόρτο Χέλι, η Ελούντα και η Χαλκιδική.

Τα στοιχεία προέρχονται από την τελευταία έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Algean Property, η οποία πραγματοποιεί κάθε χρόνο την ετήσια μελέτη για τις αποδόσεις πολυτελών εξοχικών κατοικιών στη Μεσόγειο, παρουσιάζοντας ενδεικτικά και τις σχετικές τιμές. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανάλυση της Algean, τα στοιχεία βασίζονται με πάνω από 3.000 ιδιοκτησίες με μίνιμουμ 3 υπνοδωμάτια, ιδιωτική πισίνα και υψηλού επιπέδου σχεδιασμό και εγκαταστάσεις, ενώ η μέση επιφάνεια είναι στα 250 τ.μ.. Για τον καθορισμό των αποδόσεων έχει ληφθεί υπόψη μία περίοδος 12 εβδομάδων, ενώ οι τιμές μίσθωσης δεν περιλαμβάνουν έξοδα και φόρους.

«Η ελληνική, πολυτελής εξοχική κατοικία συνεχίζει να είναι η πιο ελκυστική αγορά αυτή την στιγμή στην αγορά της Μεσογείου, προσφέροντας τις υψηλότερες αποδόσεις για τους επενδυτές που θα αποφασίσουν να τοποθετηθούν στην Ελλάδα. Η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με την διόρθωση στις τιμές των ακινήτων και την προοπτική αύξησης των ενοικίων, δεδομένης και της ανόδου του τουρισμού οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η αγορά θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά και στα επόμενα χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανάλυση της Algean.

Ετσι, στην περίπτωση της Μυκόνου οι τιμές μίσθωσης για το 2018, κατά μέσο όρο διαμορφώνονται στα 11.500 ευρώ ανά εβδομάδα και οι τιμές πώλησης στα πέριξ των 6.500 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στη Σαντορίνη, η μίσθωση διαμορφώνεται κατά μέσο όρο κοντά στα 8.000 ευρώ την εβδομάδα, προσφέροντας μία απόδοση κοντά στο 6,4%. Στην Πάρο το αντίστοιχο ενοίκιο διαμορφώνεται για το 2018 στα 5.250 ευρώ την εβδομάδα, όσο και στην Σκιάθο, ενώ στη Ρόδο στα 3.700 ευρώ με ένα ποσοστό απόδοσης κοντά στο 5,5%.

Στο τοπ 10 των υψηλότερων αποδόσεων με βάση τις τιμές πώλησης και μισθώσεων για τους επενδυτές ακινήτων περιλαμβάνεται στην τέταρτη θέση η Τυνησία με ένα ποσοστό 6% απόδοσης και τιμές πώλησης μόλις στα 1.000 ευρώ ανά τ.μ. την ίδια στιγμή που η μίσθωση με την εβδομάδα διαμορφώνεται στα 1.250 ευρώ. Το τοπ 10 μονοπωλούν μεν οι ελληνικοί προορισμοί, ωστόσο στην 8η θέση βρίσκονται οι Δαλματικές Ακτές με ποσοστό απόδοσης 5,1%, μέση τιμή πώλησης στα 4.500 ευρώ ανά τ.μ. και μέση τιμή μίσθωσης με την εβδομάδα στα 4.750 ευρώ. Χαμηλότερα στην κατάταξη, στην 9η και 10η θέση βρίσκονται δύο ακόμη ελληνικοί προορισμοί η Ελούντα με τιμή πώλησης ανά τ.μ. στα 5.500 ευρώ και τιμή ενοικίου με την εβδομάδα επίσης στα 5.500 ευρώ, ενώ στη Χαλκιδική οι τιμές πέφτουν στα 4.250 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στα ίδια επίπεδα είναι και η τιμή μίσθωσης με την εβδομάδα.

Στη 16η θέση και 17η θέση από πλευράς αποδόσεων βρίσκονται, λόγω των υψηλότερων τιμών πώλησης η Μαρμπέγια και η Ιμπιζα, ενώ το Σεν Τροπέ με μία τιμή πώλησης στα 16.500 ευρώ ανά τ.μ. (!) και μέσο ενοίκιο στα 13.000 ευρώ ανά εβδομάδα το 2018 προσφέρει μία απόδοση στο 3,8%. Ακόμη χαμηλότερα, στο νούμερο 22, βρίσκεται η Μαγιόρκα, όπου η μέση τιμή πώλησης ανά τ.μ. είναι στα 9.000 ευρώ, η μίσθωση είναι στα 6.500 ευρώ την εβδομάδα και η απόδοση στο 3,5%.
πηγη newmoney.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.