ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Σε επιφυλακή οι επιχειρηματίες του Τουρισμού για τη σεζόν

Σε επιφυλακή οι επιχειρηματίες του Τουρισμού για τη σεζόν
Φορείς της αγοράς αναφέρουν πως οι πληρότητες των ξενοδοχείων δεν θα αγγίξουν το 100% τον Αύγουστο όπως αναμενόταν.

Σε επιφυλακή παραμένουν οι επιχειρηματίες του Τουρισμού σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν το θετικό πρόσημο που έχει διαμορφωθεί σε αφίξεις και έσοδα.

Εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες από το χώρο των ξενοδοχείων, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ανοικτά μέτωπα: Φορείς της αγοράς αναφέρουν πως οι πληρότητες των ξενοδοχείων δεν θα αγγίξουν το 100% τον Αύγουστο όπως αναμενόταν.

Και αυτό διότι πολλοί, ποντάροντας στη μεγάλη ζήτηση που είχε η χώρα φέτος, σταμάτησαν τις προπωλήσεις νωρίτερα το 2018, εκτιμώντας πως θα μπορούν να  αποσπάσουν υψηλότερες τιμές για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Κάτι το οποίο όμως δεν έγινε, κυρίως εξαιτίας της ανόδου της Τουρκίας, της Αιγύπτου, του Μαρόκο και της Τυνησίας που πρόσφεραν πακέτα σε πολύ πιο ανταγωνιστικές τιμές. Για το λόγο αυτό άλλωστε παρατηρείται το τελευταίο διάστημα υστέρηση στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Το δεύτερο μέτωπο έχει να κάνει με την ανησυχία των tour operators για τα πύρινα μέτωπα, μετά και την τραγωδία στην Ανατολική Αττική. Όπως αναφέρουν ξενοδόχοι, ήδη τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα δέχονται ερωτήσεις από ξένους tour operators και μεμονωμένους ταξιδιώτες σχετικά με την προσβασιμότητα ή την εγγύτητα των συγκροτημάτων που τους ενδιαφέρουν με τις πύρινες εστίες.

Οι πληροφορίες λένε πως υπάρχουν συζητήσεις ανάμεσα στο Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και το υπουργείο Τουρισμού, για το πώς θα διαχειριστούν την κατάσταση και θα αποφύγουν πιθανές επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό από την πύρινη καταστροφή.

Το θετικό εντούτοις είναι πως μεγαλώνει το budget των τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα. Ένας από τους πλέον κρίσιμους δείκτες  σε ότι αφορά τις επιδόσεις του Τουρισμού, αυτός της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι, κατέγραψε το Μάιο αύξηση 10,7%, μια εξέλιξη που ενισχύει τις προβλέψεις των επιχειρηματιών του κλάδου για ακόμη ένα ρεκόρ φέτος στα τουριστικά έσοδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον εν λόγω μήνα, που ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη της σεζόν, σημειώθηκε αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 56 ευρώ, που μεταφράζεται σε άνοδο 10,7%. Ειδικότερα άγγιξε τα 582,9 ευρώ από 526,5 τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Στο πεντάμηνο συνολικά, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι ανέβηκε κατά 24 ευρώ ή 5,4%  (έφτασε τα 455,5 ευρώ).

Από την αρχή του έτους μέχρι και το Μάιο, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση 21,7% σε σύγκριση με πέρσι και διαμορφώθηκαν στα 2,518 δισ. ευρώ. Εντυπωσιακή είναι η άνοδος από τη Γερμανία, από όπου οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 65,2% και διαμορφώθηκαν στα 565 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, τα έσοδα από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ενισχυμένα κατά 7,6%, φτάνοντας στα 293 εκατ. ευρώ. Τέλος οι αφίξεις στο πεντάμηνο αυξήθηκαν κατά 16,8% και διαμορφώθηκαν στα 5,35 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 4,58 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
Vicky.kourlibini@capital.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.