ΤΟΠΙΚΑ

«Σε ένα-δυο χρόνια δεν θα υπάρχει νερό στη Μύκονο»

«Σε ένα-δυο χρόνια δεν θα υπάρχει νερό στη Μύκονο»
Το φαινόμενο της υφαλμύρωσης είναι γεγονός αναφέρει ο καθηγητής Λέκκας

Τρομακτικά για την Ελλάδα είναι τα σενάρια των επιστημόνων με φόντο την κλιματική αλλαγή για το τι πρόκειται να συμβεί, όχι άμεσα, αλλά τα επόμενα χρόνια.

Το σενάριο φαντάζει εφιαλτικό. Η κλιματική αλλαγή δεν έρχεται, είναι ήδη εδώ και απειλεί την Ελλάδα με το θερμότερο καλοκαίρι όλων των εποχών.

«Θα έχουμε θερμοκρασίες μεγαλύτερες ως τώρα που παρατηρήσαμε τα καλοκαιριά αλλά θα έχουμε και πιο έντονα φαινόμενα και πιο μεγάλα φαινόμενα σε διάρκεια από την ξηρασία», αναφέρει ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας

Σύμφωνα με την έρευνα της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ», τα τελευταία 30 χρόνια παρατηρείται μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας στην Ελλάδα, με τη μέση τιμή σε αρκετά σημεία της χώρας να έχει αυξηθεί ακόμη και κατά 1,3 βαθμούς.

«Ελπίζουμε να έχουμε ένα ήπιο καλοκαίρι, παρόλο που σταδιακά τα επόμενα χρόνια θα περιμένουμε όλο και πιο συχνούς καύσωνες και υψηλότερες θερμοκρασίες. Δε θα συμβαίνει όμως αυτό σε όλα τα καλοκαίρια και δε θα δούμε άμεσα στην χώρα μας 50 βαθμούς», λέει ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος – ερευνητής.

Ξηρασία & πυρκαγιές

Την ίδια ώρα, έχουν μειωθεί σημαντικά οι μέρες βροχόπτωσης και μεγαλώνουν τα διαστήματα ξηρασίας με τις δασικές πυρκαγιές να απειλούν να κάνουν στάχτη ό,τι πράσινο απέμεινε.

«Ρωτήστε κάποιον που ζει στο Σουδάν, γιατί τέτοιες είναι οι θερμοκρασίες που θα αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα σε 15 – 20 χρόνια. Θέλει μεγάλη προσοχή για τις πυρκαγιές», λέει ο Χρήστος Ζερεφός, ομότιμος καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο ΑΠΘ.

Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, σε κάποια νησιά μας το νερό των γεωτρήσεων θα είναι πλέον υφάλμυρο.

«Στη Μύκονο αυτήν την στιγμή υπάρχουν χιλιάδες γεωτρήσεις, οι οποίες αντλούν όσο νερό μπορούν να αντλήσουν, αλλά μέσα σε δύο χρόνια θα έχουμε υφαλμύρωση, δηλαδή θα ‘μπει’ η θάλασσα μέσα. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που δεν αναστρέφεται».

Κι όλα αυτά ενώ το καλοκαίρι απέχει ακόμη ενάμιση μήνα.

«Το φαινόμενο της υφαλμύρωσης είναι γεγονός. Όπου υπάρχει αυθαιρεσία υπάρχει και αυθαιρεσία στις γεωτρήσεις. Ο καθένας κάνει γεώτρηση όπου θέλει, δεν το λέω μόνο εγώ αυτό. Σε ένα-δύο χρόνια δεν θα υπάρχει νερό», ανέφερε ο κ. Λέκκας.
«Το νερό εξαντλείται. Αυτό που πέφτει σε σύγκριση με αυτό που παίρνουμε είναι πάρα πολύ λίγο. Κάποια στιγμή η στάθμη του θαλασσινού νερού θα υποβιβαστεί με αποτέλεσμα αυτό να μπει μέσα στην ξηρά. Εκεί δηλαδή που είναι οι γεωτρήσεις το νερό της θάλασσας θα μπει μέσα», εξήγησε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση προκειμένου να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες με τις χιλιάδες γεωτρήσεις στο νησί.
Με λίγα λόγια, η συνεχής άντληση των υπόγειων αποθεμάτων νερού με ρυθμό που ξεπερνά την ανανέωσή τους προκαλεί την ανάποδη ροή στους υδροφόρους ορίζοντες, εισβολή δηλαδή του θαλασσινού νερού στη στεριά. Με αυτόν τον τρόπο δηλαδή προκαλείται η υφαλμύρωση των υπόγειων υδάτων.
«Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο πρέπει να υπάρχει έλεγχος σε συγκεκριμένες περιοχές της Μυκόνου που παρατηρείται το πρόβλημα», κατέληξε ο κ. Λέκκας.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.