ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Σε χαμηλά επίπεδα η γήρανση στις Κυκλάδες

Σε χαμηλά επίπεδα η γήρανση στις Κυκλάδες

Η ηπειρωτική Ελλάδα γερνά ανησυχητικά – ταχύτερα ακόμη και από τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις των δημογράφων, ενώ στα νησιά το ηλικιακό κρατιέται σε καλύτερη ισορροπία.

Ένας στους τρεις κατοίκους των Νομών Άρτας και Ευρυτανίας είναι σήμερα ηλικίας άνω των 65 ετών, ποσοστό που αναμενόταν το 2050, ενώ σε έντεκα νομούς της χώρας με συνολικό πληθυσμό 828.000 ατόμων ένας στους τέσσερις είναι ηλικιωμένος.

Την ίδια στιγμή, το φαινόμενο της γήρανσης μέσα στη γήρανση εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς: σε αρκετές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και στην Ανατολική Μακεδονία ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 85 ετών υπερβαίνει σημαντικά τον μέσο όρο της χώρας.

Όπως επισημαίνεται σε μελέτη για τις χωρικές διαφοροποιήσεις της γήρανσης στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε εθνικό επίπεδο, το ποσοστό των 65 και άνω υπερβαίνει πλέον το 22,5%.

Σε 11 νομούς, οι οποίοι καταλαμβάνουν σχεδόν το 1/4 της ελληνικής επικράτειας, το ειδικό βάρος των 65+ είναι ιδιαίτερα αυξημένο καθώς υπερβαίνει το 26%, με ακραίες περιπτώσεις την Άρτα και την Ευρυτανία όπου τα ποσοστά αγγίζουν το 32% και 37% αντίστοιχα.

Η γήρανση χαρακτηρίζει κυρίως την ηπειρωτική Ελλάδα, με τους ορεινούς νομούς της να καταγράφουν ποσοστά αρκετά υψηλότερα του μέσου εθνικού όρου, ενώ εξαίρεση από τον «κανόνα» της ταχύτατης γήρανσης στον ηπειρωτικό χώρο αποτελούν η Ξάνθη, οι Αττική και Βοιωτία και ο Νομός Θεσσαλονίκης.

Στο 20% το ποσοστό γήρανσης στις Κυκλάδες 

Ωστόσο, κάτω από αυτόν τον μέσο όρο υποκρύπτονται σημαντικές χωρικές διαφοροποιήσεις. Σε μια πολύ μικρή ομάδα έξι νομών, όπως οι Νομοί Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Δωδεκανήσων το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο του 20%, ενώ σχεδόν στις μισές περιοχές της χώρας – σε 25 νομούς – οι 65 και άνω υπερβαίνουν το 24%. Στις Κυκλάδες, το ποσοστό γήρανσης είναι περίπου στο 20 με 21% και θεωρείται ικανοποιητικό. 

Έτσι, σε αντίθεση με τους ηπειρωτικούς, διαπιστώνεται ότι όλοι σχεδόν οι νομοί του Αιγαίου είναι πολύ λιγότερο «γερασμένοι». Αναφέρεται, μάλιστα, ότι η ύπαρξη δομών «φιλοξενίας» μέχρι και το 2021 ανανέωσε προσωρινά τον πληθυσμό των νομών του Βορείου Αιγαίου (Χίου, Σάμου, Λέσβου) ενώ η δημογραφική δυναμικότητα του Νοτίου Αιγαίου σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα και των τριών εκ των τεσσάρων νομών της Κρήτης (η συγκράτηση του νεανικού τους πληθυσμού και η ελαφρώς υψηλότερη γονιμότητα) επιβράδυναν σημαντικά τη «γήρανσή» τους.

Τα αποτελέσματα της υπεργηρίας 

Εξετάζοντας την «υπεργηρία», δηλαδή τον πληθυσμό άνω των 85, οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη μεγαλύτερες αποκλίσεις. Ενώ ο ελληνικός πληθυσμός περιλαμβάνει 3,5% ηλικιωμένους άνω των 85 ετών, σε 7 από τους 51 νομούς τα ποσοστά είναι 1½ φορά υψηλότερα από τον μέσο όρο. Αυτοί οι νομοί βρίσκονται στο δυτικό τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας, η οποία μαζί με τη Ανατολική Μακεδονία έχει πολύ υψηλά ποσοστά, υψηλότερα από τα αναμενόμενα βάσει των διαθέσιμων δημογραφικών προβολών (5,5-6,0% το 2050). Σε τέσσερεις νομούς (Λακωνία, Αρκαδία, Φωκίδα και Ευρυτανία) σε κάθε 100 κατοίκους άνω των 65 ετών, περισσότεροι από 20 είναι άνω των 85, έχουν δηλαδή ξεπεράσει κατά 30 χρόνια νωρίτερα την αναμενόμενη γήρανση για το 2050…

«Σε 30 χρόνια από σήμερα, οι περισσότεροι νομοί της χώρας θα είναι γηρασμένοι και κάποιοι υπεργηρασμένοι, με ένα μεγάλο κομμάτι ηλικιωμένων να είναι άνω των 85. Με τις κοινωνικές αλλαγές που συντελούνται στη δομή της οικογένειας, όσοι είναι τότε άνω των 65 ετών θα έχουν πολύ μικρότερο οικογενειακό περίγυρο ικανό να τους στηρίξει, με αποτέλεσμα να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα φροντίδας και διαχείρισης της τρίτης ηλικίας».

Το ερευνητικό πρόγραμμα Diram «Δημογραφικά Προτάγματα στην Ερευνα και Πρακτική στην Ελλάδα» υλοποιείται από ερευνητές – καθηγητές επτά ελληνικών και ενός γαλλικού ΑΕΙ και χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ιδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.