ΤΟΠΙΚΑ

Σε αναζήτηση βιώσιμου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης

Σε αναζήτηση βιώσιμου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης

H βαριά βιομηχανία της χώρας έσπασε, φέτος το καλοκαίρι, όλα τα ρεκόρ ξεπερνώντας κατά πολύ τις επιδόσεις του 2019, με την πληρότητα στα νησιά να κυμαίνεται μεταξύ 80% και 100%. Η κατακόρυφη αύξηση των επισκεπτών, ωστόσο, ιδιαίτερα σε πολύ δημοφιλή νησιά, όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Πάρος, αλλά ακόμα και στη Νάξο προκάλεσε έντονες πιέσεις και προβληματισμό.

Η τουριστική σεζόν του 2022 έκλεισε αφήνοντας πίσω για τα νησιά των Κυκλάδων σημαντικά προβλήματα που αναζητούν άμεσα λύσεις. Βασικότερα από αυτά είναι τα προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης, η ηχορύπανση, ο μεγάλος όγκος απορριμμάτων και αυξημένη ζήτηση σε νερό και ηλεκτρική ενέργεια. Στο ίδιο πλαίσιο, η άναρχη δόμηση, απουσία αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου, έχει ως συνέπεια μέρος των τοπικών κοινωνιών να αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο τη διαρκή αύξηση του τουρισμού ως πρόβλημα, παρά ως θεμιτή οικονομική συνθήκη.

Η Νότια Ευρώπη σε αναζήτηση νέου τουριστικού μοντέλου

Η πίεση αυτή που ασκεί ο μαζικός τουρισμός έχει οδηγήσει, τα τελευταία χρόνια, στην αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών. Το υφιστάμενο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης σταδιακά φαίνεται να εγκαταλείπεται από τις ευρωπαϊκές χώρες του Νότου, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους από τον μαζικό τουρισμό στον «ευφυή» τουρίστα, ο οποίος διαθέτει υψηλότερο budget προς κατανάλωση, και παράλληλα αναζητά να μάθει για την κουλτούρα και μυηθεί στον τρόπο ζωής των ντόπιων του προορισμού που επισκέπτεται.

Η τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα

Tο brand Eλλάδα φαίνεται να ακολουθεί την τάση αυτή, καθώς αποτελεί διακηρυγμένο στρατηγικό στόχο της Ελληνικής Κυβέρνησης. Το Υπουργείο Τουρισμού φέρεται ήδη από την εποχή Χ. Θεοχάρη να εργάζεται για τη σύνταξη 10ετούς στρατηγικού σχεδίου για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας με έμφαση στη βιωσιμότητα και την απόρριψη του μαζικού τουρισμού, με τον Β. Κικίλια να αναμένεται να το ολοκληρώσει το προσεχές διάστημα.

Ενδεικτικό είναι, σύμφωνα με παράγοντες του τουρισμού ότι χρόνο με το χρόνο αρκετοί τουριστικοί προορισμοί, ορισμένοι από αυτούς και στις Κυκλάδες, αλλά πιο δυναμικά στην Πελοπόννησο, εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν τους και αρχίζουν να προσαρμόζονται ολοένα και περισσότερο στις διεθνείς τάσεις εκείνες που προωθούν νέα ταξιδιωτικά πρότυπα που στηρίζονται στη βιωσιμότητα και στην προσέλκυση μικρότερου αριθμού επισκεπτών, αλλά υψηλότερης προστιθέμενης αξίας για την τοπική κοινωνία. Γνώστες του κυκλαδίτικου τουρισμού επιβεβαιώνουν ότι διορατικοί άνθρωποι του κλάδου, προχωρούν δυναμικά με επενδύσεις που παρέχουν έναν διαφορετικό, πιο πράσινο και πιο αυθεντικό τρόπο ζωής στους επισκέπτες σε συνδυασμό με την παροχή υπερσύγχρονων ανέσεων για την απόλαυση των διακοπών τους, αναβαθμίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη διάδραση με την τοπική κοινωνία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Ελλάδα σε αναζήτηση βιώσιμου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξηςΊος.. ένας αυθεντικός προορισμός με τη δική του πορεία

Τοποθετημένη ανάμεσα στις δυο τουριστικές ναυαρχίδες, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο, η Ίος χαράσσει τα τελευταία χρόνια τη δική της διαφορετική πορεία. Το νησί των 42 τετραγωνικών μιλίων, με τις 36 αμμουδερές παραλίες, είναι από εκείνα τα νησιά που ποντάρουν στην ήπια τουριστική ανάπτυξη επιτυγχάνοντας να διατηρήσουν την αυθεντικότητά τους. Έχοντας τιθασεύσει το προφίλ του «έξαλλου νιάτου» των Κυκλάδων, η Ίος έχει επιλέξει να προσφέρει μια γκάμα υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, για όλα τα γούστα και τις ηλικίες, που αναδεικνύουν έτι περισσότερο τα γαλήνια τοπία της, τη νιώτικη φιλοξενία και την ιδιαίτερη αύρα του νησιού και εν τέλει διαμορφώνουν το κοσμοπολίτικο πρόσωπό της.

Επιστέγασμα των προσπαθειών των ανθρώπων του νησιού είναι ότι το 2020 η Ίος κατόρθωσε να φιγουράρει στη λίστα του διεθνούς ειδησεογραφικού ιστότοπου Insider.com με τα 100 νησιά του κόσμου που θα πρέπει κάποιος οπωσδήποτε να επισκεφτεί. Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, το νησί έχει επιλέξει να επενδύσει ένα σημαντικό κεφάλαιο στη βιωσιμότητα και στην ανάπτυξη «πράσινων» καινοτομιών. Σε αυτές συγκαταλέγονται τα δύο υπόγεια συστήματα συλλογής και αποθήκευσης απορριμμάτων, ενώ έχει λάβει και το χρυσό βραβείο του «Έξυπνου» Δήμου της Χρονιάς για τη λειτουργία online συστήματος διαχείρισης υδατικών πόρων (2020).

Ο Όμιλος Calilo, ο δρόμος προς την ήπια τουριστική ανάπτυξη και η φιλοζωική δράση

Το γύρο της Ελλάδας έκαναν φέτος το καλοκαίρι εικόνες από την Ίο  και συγκεκριμένα από το χώρο στον οποίο επιχειρηματίας του νησιού φροντίζει περί τα 20 γαϊδουράκια, τα οποία σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Κίνημα έχει σώσει από διάφορα νησιά των Κυκλάδων, πιστοποιώντας με ένα διαφορετικό τρόπο το βιώσιμο τουριστικό μοντέλο που έχει επιλέξει το νησί. Η φιλοζωική δραστηριότητα της κ. Πετρίδου δεν αποτελεί έκπληξη. Την γνωρίζουν καλά οι Νιώτες. Άλλωστε αποτελεί πυλώνα του οράματος και της φιλοσοφίας της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης με περιορισμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα στη βάση των αρχών της βιωσιμότητας που πρεσβεύει ο όμιλος Calilo. Με αγάπη για το νησί και σεβασμό στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία του, σε αντιδιαστολή με τις φωνές οπισθοδρομισμού που είτε προτάσσουν το εύκολο κέρδος και που αντιλαμβάνονται την τουριστική ανάπτυξη αποκλειστικά με όρους μαζικού τουρισμού ή που επιθυμούν να κρατούν το νησί στη δεκαετία του ’80 σε όρους ανάπτυξης, ο όμιλος Calilo εργάζεται για την προσέλκυση επισκεπτών υψηλής προστιθέμενης αξίας, δημιουργώντας μια αλυσίδα αξίας προς όφελος της  τοπικής οικονομίας με ορατά αποτελέσματα στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου στο νησί.

Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος Calilo έχει προχωρήσει σε συζητήσεις για τη δωρεά εκτάσεων ιδιοκτησίας της οικογένειας Μιχαλόπουλου, καθώς και για τη χρηματοδότηση  των απαιτούμενων μελετών για την κατασκευή αεροδρομίου στην Ίο προκειμένου να υπάρξει τακτική διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, γεγονός που θα έχει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για τον τουρισμό, αλλά κυρίως και για την ποιότητα ζωής των Νιωτών.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.