ΤΟΠΙΚΑ

Σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας του Δήμου Μυκόνου

Σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας του Δήμου Μυκόνου
Πραγματοποιήθηκε η 1η Διαβούλευση του Δήμου Μυκόνου στο πλαίσιο κατάρτισης του έργου, «Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ)

Tο «Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας» (ΣΒΑΚ) ένα εργαλείο στρατηγικής σημασίας για το νησί της Μυκόνου, συζητήθηκε την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα λόγω κορωνοϊού, στην αίθουσα της ΚΔΕΠΠΑΜ στο Ματογιάννι μεταξύ Δήμου Μυκόνου και εμπλεκόμενων φορέων.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Μυκόνου, το οποίο αποτελεί μια συμμετοχική διαδικασία με σκοπό τη βελτίωση των μετακινήσεων και του επιπέδου ζωής των κατοίκων και το οποίο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαβούλευσηανάμεσα στην ανάδοχη εταιρεία, την ομάδα εργασίας του Δήμου Μυκόνου αποτελούμενη από αιρετούς, δημοτικούς συμβούλους, και επιστήμονες του Δήμου και τους εμπλεκόμενους φορείς του νησιού που είχαν προσκληθεί να συμμετέχουν.

Οι βασικοί στόχοι του ΣΒΑΚ αφορούν:

• Στο σχεδιασμό πολιτικών για τη βιώσιμη κινητικότητα

• Στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο νησί

• Στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος με τον περιορισμό της ρύπανσης και του θορύβου

• Στην ενίσχυση του περπατήματος και του ποδηλάτου

• Στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα σχέδιο που θέτει τις βάσεις στη Μύκονο για τη διαμόρφωση συνθηκώνμετακίνησης φιλικών προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, διαφοροποίηση της νοοτροπίας των κατοίκων και των επισκεπτών ως προς τις μετακινήσεις και αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος για το σύνολο των μεταφορών ώστε νακαταναλώνονται λιγότεροι φυσικοί πόροι.

 

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να ανταποκριθεί αποτελεσματικά η Μύκονος στους στόχους που έχει θέσει η Ευρώπη για τις μεταφορές και τις μετακινήσεις των πολιτών καλώντας παράλληλα την κατανόηση όλων των φορέων και τη συνεργασία τους με το Δήμο προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη συνέχεια συζητήθηκε αναλυτικά η πορεία εξέλιξης και το περιεχόμενο του «Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας» της Μυκόνου από τον κ. Γιώργο Κουμπαράκη, ερευνητή στην Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας και υποψήφιο διδάκτορα ΕΜΠ, ενώπαράλληλα παρουσιάστηκαν και τα πρώτα αποτελέσματα αναφορικά με την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης των μεταφορών στο νησί.

Οι φορείς που έλαβαν πρόσκληση και εκπροσωπήθηκαν προέρχονται από τον τομέα των μεταφορών και των τουριστικών καταλυμάτων και εξέφρασαν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους, τα οποία καταγράφηκαν, από την δική τους οπτική αναφορικά με το υπερφορτωμένο οδικό δίκτυο, την κυκλοφοριακή συμφόρηση και την οδική ασφάλεια.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Θάνος Βλαστός, Καθηγητής ΕΜΠ, που ανέδειξε την κοινωνική και περιβαλλοντική σημασία των προτάσεων του ΣΒΑΚ για το νησί της Μυκόνου.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.