ΤΟΠΙΚΑ

Σαντορινιός: «Έχουν βελτιωθεί αισθητά οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις Κυκλάδων και Δωδεκανήσων»

Σαντορινιός: «Έχουν βελτιωθεί αισθητά οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις Κυκλάδων και Δωδεκανήσων»

Την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου σε όλα τα νησιά της ελληνικής επικράτειας από το 2019 ανακοίνωσε μιλώντας στο 2ο Ακτοπλοϊκό Συνέδριο Κυκλάδων Δωδεκανήσων, το οποίο διεξήχθη την Δευτέρα στην Σύρο, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός. Τόνισε ακόμη, ότι το μέτρο θα ισχύσει με πιλοτική εφαρμογή και στα καύσιμα, ενώ έχουν προβλεφθεί για το συγκεκριμένο έτος 170 εκατ. ευρώ ως κρατική επιχορήγηση.

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Σαντορινιός ήταν οι άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές και σύμφωνα με τα λεγόμενά του, το 2019, η χρηματοδότησή τους θα αγγίξει τα 91.5 εκ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν ακόμη περισσότερες δρομολογιακές ανάγκες. Αξίζει να αναφερθεί ότι, για τις άγονες γραμμές, το 2016 και το 2017 διατέθηκαν από το κράτος περί τα 85 εκατ. ευρώ ανά έτος, ενώ το 2018 συνολικά 89 εκατ. ευρώ.

Όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, τα τελευταία χρόνια, οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα έχουν βελτιωθεί αισθητά, προσθέτοντας ότι το 50% των ελεύθερων γραμμών της ακτοπλοΐας στην Ελλάδα γίνεται στο Νότιο Αιγαίο, όπως και το 70% της διακίνησης των οχημάτων και των επιβατών από αυτά που μεταφέρονται σε όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Σαντορινιός αναφέρθηκε και στο μέτρο των τριετών συμβάσεων με ακτοπλοϊκές εταιρίες για την κάλυψη των άγονων γραμμών, σημειώνοντας πως η εφαρμογή του αποσκοπεί στη διευκόλυνση των ταξιδιωτών – νησιωτών.

Εξέφρασε, δε, την πρόθεσή του για τη διενέργεια διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς αναφορικά με τα προβλήματα της ακτοπλοΐας, τα οποία στη συνέχεια να συζητιούνται στη Βουλή για την εξεύρεση λύσεων.

Τέλος, αναφερόμενος στις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου για την ακτοπλοΐα τόνισε υπάρχουν μία σειρά από προτάσεις από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ακτοπλοΐας, όπως για παράδειγμα να μην είναι ποινικά διωκόμενοι οι πλοίαρχοι ή οι ακτοπλόοι, γιατί κάθε φορά που υπάρχει καθυστέρηση πλοίου για κάποιο λόγο.

Συμπλήρωσε επίσης ότι θεσμοθετείται εν ήδη αναπτυξιακού μέτρου η δυνατότητα υπογραφής πολυετών συμβάσεων στην περίπτωση που το πλοίο θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον (LNG, ηλεκτρικό πλοίο υβριδικό).

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.