ΤΟΠΙΚΑ

Ρεκόρ αφίξεων στις Κυκλάδες, τα κακώς κείμενα και η ανάγκη για αλλαγή σελίδας στον ελληνικό τουρισμό

Ρεκόρ αφίξεων στις Κυκλάδες, τα κακώς κείμενα και η ανάγκη για αλλαγή σελίδας στον ελληνικό τουρισμό

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στις Κυκλάδες με τις απευθείας διεθνείς αφίξεις να ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, ξεπερνώντας κατά 20% τον Ιούλιο 2019. Τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης ανά διεθνή αερολιμένα σημειώνονται στη Σαντορίνη (65%) και στη Μύκονο (31%), σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου είναι περισσότερο από εμφανή τα κακώς κείμενα του τουριστικού μοντέλου του μαζικού τουρισμού που δεκαετίες τώρα έχει υιοθετήσει η χώρα. Περιοχές μαστίζονται από τον υπερτουρισμό. Για 2 περίπου μήνες νησιά, όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος βουλιάζουν κάνοντας τη ζωή, κυρίως, των ντόπιων, αφόρητη, αλλά και των τουριστών, οι οποίοι επιδίδονται σε πραγματικό αγώνα για να βρουν ελεύθερο τραπέζι σε ταβέρνες κι εστιατόρια ή μια θέση για την ψάθα τους σε μια από τις πολυδιαφημισμένες παραλίες των Κυκλάδων.

Για τις ξαπλώστρες ο αγώνας ταχύτητας είναι ιδιαίτερα απαιτητικός, παρά την κάλυψη εμβληματικών παραλιών, όπως το Ελαφονήσι στα Χανιά με ξαπλώστρες απ’ άκρη σ’ άκρη με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Ακόμα και στην Τήνο, η κράτηση για φαγητό είναι υποχρεωτική τον Αύγουστο στα περισσότερα μαγαζιά του νησιού. Με τις ελλείψεις σε προσωπικό να δυσχεραίνουν περαιτέρω την κατάσταση.

10ετές στρατηγικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης: στροφή στον ποιοτικό τουρισμό

Πληθαίνουν οι συζητήσεις για την ανάγκη αποσυμφόρησης δημοφιλών τουριστικών προορισμών και τον σχεδιασμό βιώσιμων μοντέλων διαχείρισής τους, όχι μόνο στα διεθνή τουριστικά φόρα, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες, ακόμα και στις παρέες των τουριστών. Στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση έχει διατυπώσει με σαφήνεια τη θέση της, δηλώνοντας ότι το Υπουργείου Τουρισμού εργάζεται σε ένα δεκαετές στρατηγικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης με στόχο τη απομάκρυνση από μοντέλο του μαζικού τουρισμού και τις συνέπειες του υπερτουρισμού προς ένα μοντέλο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης με έμφαση στην προσέλκυση επισκεπτών υψηλής προστιθέμενης αξίας με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και λαμβάνοντας υπ’όψιν τη φέρουσα ικανότητα των προορισμών.

Ωστόσο, οι διεργασίες, όπως φαίνεται προχωρούν μετά κόπων και βασάνων. Δύο ικανότατοι Υπουργοί έχουν περάσει από το Υπουργείο Τουρισμού από το 2019, παρ΄όλα αυτά η σύνταξη του δεκαετούς στρατηγικού σχεδίου δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Τροχοπέδη η νοοτροπία του εύκολου, αλλά εφήμερου κέρδους

Και ίσως είναι αναμενόμενο, όπως εξηγούν ειδικοί του κλάδου, καθώς τα εμπεδωμένα συμφέροντα είναι πολλά και μεγάλα και η στροφή σε ένα βιώσιμο τουριστικό μοντέλο απαιτεί απομάκρυνση από τη νοοτροπία της αρπαχτής, αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας όλων των τουριστικών επιχειρήσεων με σχεδιασμό σε βάθος χρόνου και νέες επενδύσεις περιβαλλοντικά φιλικές, οι οποίες ενδεχομένως αρχικά δεν θα επιφέρουν μεγάλα κέρδη, αλλά θα αποδώσουν σε βάθος χρόνου, διασφαλίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη των τουριστικών προορισμών και συνολικά της χώρας.

Και πολλοί επιχειρηματίες, μικροί και μεγάλοι, ακόμα και με πορεία δεκαετιών, όπως παραδέχονται παράγοντες του τουριστικού κλάδου, δεν είναι απαραίτητα οραματιστές ούτε δεκτικοί σε αλλαγές, ιδίως όταν απαιτούν κόπο και δέσμευση οικονομικών πόρων. Αρκετοί, ιδίως σε απομακρυσμένους προορισμούς, αφήνουν τις εξελίξεις να τους προσπερνούν, αδιάφοροι για τις νέες τάσεις, υπονομεύοντας την ποιότητα και συνεπώς την ανταγωνιστικότητα του τοπικού τουριστικού προϊόντος.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.