ΤΟΠΙΚΑ

Πτωτική τάση των τιμών παρουσιάζουν τα καταλύματα στη Μύκονο

Πτωτική τάση των τιμών παρουσιάζουν τα καταλύματα στη Μύκονο

«Γενναίες» μειώσεις στις τιμές ενοικίασης των εξοχικών κατοικιών αναμένουν για εφέτος παράγοντες της αγοράς, καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει φέρει τα «πάνω κάτω» στην εγχώρια κτηματαγορά.

Ενόψει του ανοίγματος της τουριστικής σεζόν, αυτό το εντελώς διαφορετικό καλοκαίρι, γνώστες της αγοράς προειδοποιούν για κατακόρυφη αύξηση του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα οι τιμές να πάρουν την κατιούσα σε ό,τι αφορά την ενοικίαση εξοχικής κατοικίας.

Η επένδυση σε εξοχική κατοικία «βιώνει» το δικό της πλήγμα, λόγω της πανδημίας, την ώρα μάλιστα που είχε πάρει τα πάνω της και αποτελούσε μια επιχειρηματική κίνηση με πολύ καλές αποδόσεις, αφού τα τελευταία χρόνια έδρεπε τα δικά της οφέλη από τη ραγδαία άνοδο του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.

Η εικόνα όμως εφέτος θα είναι πολύ διαφορετική. Ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών και εταιρείες διαχείρισης αναπόφευκτα θα στραφούν στον εγχώριο τουρισμό κατά τους θερινούς μήνες του 2020, καθώς η κίνηση από ξένους τουρίστες αναμένεται να είναι – όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα ενδείξεις – αρκετά μειωμένη.

Τα δεδομένα τιμών και πληρότητας θα αλλάζουν διαρκώς, ενώ θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την πορεία της πανδημίας.

Πέφτουν οι τιμές στη Μύκονο, αλλά παραμένουν ακόμη «ψηλά»

Η Μύκονος για ακόμη μια χρονιά βρίσκεται εκτός ανταγωνισμού, καθώς το νησί αποτελεί μια κατηγορία από μόνο του. Οι τιμές καταγράφουν μειώσεις, αλλά δεν παύει και πάλι το κόστος διανυκτέρευσης για 7 ημέρες σε βίλα με ιδιωτική πισίνα να αγγίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates για την ενοικίαση εξοχικών κατοικιών το 2020, οι τιμές ενοικίασης εξοχικών κατοικιών στη Μύκονο καταγράφουν μειώσεις 15% για τον Ιούνιο, 27,7% για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα, το 2019 το κόστος διανυκτέρευσης για 7 ημέρες σε μια εξοχική κατοικία ανερχόταν σε 7.280 ευρώ, ενώ σήμερα οι τιμές για τις διαθέσιμες εξοχικές κατοικίες υψηλών προδιαγραφών κυμαίνονται από 3.465 ευρώ έως 5.600 ευρώ. Αντίστοιχα, για τον Σεπτέμβριο το κόστος για 7 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται σε 2.520 ευρώ, όταν το 2019 το κόστος διανυκτέρευσης άγγιζε τις 6.139 ευρώ.

Η πληρότητα για τον Ιούλιο αγγίζει το 86%, τον Αύγουστο το 87%, τον Σεπτέμβριο το 85% και τον Οκτώβριο 86%. Ωστόσο, ο όρος πληρότητα το 2020 έχει μια άλλη σημασιολογία, που δεν έχει σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Πλέον σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι πληρότητες που αναφέρονται, αφορούν σε κρατήσεις με πολιτική ακύρωσης «ευέλικτη». Πρόκειται δηλαδή για «μη κλειδωμένες κρατήσεις», για κρατήσεις που μπορούν να ακυρωθούν ακόμη και 24 ώρες πριν την τοπική ώρα άφιξης και να επιστραφεί εξ ολοκλήρου το κόστος διανυκτέρευσης.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.