BUSINESS

Πρωταθλήτρια των επενδυτικών καταφυγίων η Μύκονος

Πρωταθλήτρια των επενδυτικών καταφυγίων η Μύκονος

Στην κορυφή της λίστας με τις υψηλότερες αποδόσεις στα τουριστικά ακίνητα των θερέτρων της Μεσογείου φιγουράρει η Μύκονος, βάσει στοιχείων του 2022 που δημοσιεύτηκαν ενόψει της φετινής τουριστικής περιόδου.

Μύκονος, Πάρος, Σαντορίνη και Σκιάθος παρουσιάζονται ως επενδυτικά καταφύγια στη Μεσόγειο, με τις αποδόσεις των ακινήτων σε αυτές τις περιοχές να ξεπερνούν κατά πολύ αυτές της γαλλικής ριβιέρας, της Ακτής του Αμάλφι ή της ‘Ιμπιζας, κυμαινόμενες από 6% έως 7,4%.

Κυκλάδες όπως Σαν Τροπέ

Σύμφωνα με έρευνα της Algean Property, τα τρία νησιά των Κυκλάδων παραμένουν οι κορυφαίοι προορισμοί στη Μεσόγειο, κάτι που εδραιώνει τη θέση τους στην επιλογή των επενδυτών, ακόμα και στη δύσκολη για την αγορά εξοχικών κατοικιών φετινή συγκυρία. Συγκεκριμένα, στη Μύκονο τα yields φτάνουν φέτος το 7,4%.

Η αυξημένη ζήτηση οδηγεί σε αυξημένες τιμές πώλησης, την ώρα που τα ενοίκια αυξάνονται με βραδύτερο ρυθμό, κάτι που εξηγεί πώς οι αποδόσεις – καίτοι αυξημένες – μειώθηκαν από το 2019, όταν είχαν φτάσει το 8,2%.

Για κατοικία 250 τ.μ. στη Μύκονο, η τιμή πώλησης φτάνει τα 7.750 ευρώ/τ.μ. και το ετήσιο μίσθωμα φτάνει τα 144.000 ευρώ. Ακριβότερη από τη Μύκονο είναι η Νίκαια (10.500 ευρώ/τ.μ), το Σαν Τροπέ (18.000 ευρώ/τ.μ.), το Τελ Αβίβ (11.000 ευρώ/τ.μ.), οι Κάννες (14.000 ευρώ/τ.μ.) και το Κάπρι (12.250 ευρώ/τ.μ.). Περισσότερα εισοδήματα από ενοικίαση προσφέρει μόνο το Σαν Τροπέ(168.000 ευρώ το χρόνο).

Η Πάρος είναι ένας από τους προορισμούς που κατάφερε να αυξήσει τις αποδόσεις από 6,5% το 2019 σε 7,1% φέτος, αφού οι τιμές πώλησης έχουν αυξηθεί και τα μισθώματα ξεπερνούν ακόμα και αυτή την ανάπτυξη, κλείνοντας την ψαλίδα με τη Μύκονο.

Σαντορίνη, Σκιάθος και Τυνησία συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα, ακολουθεί το Πόρτο Χέλι με απόδοση 5,3%, η Δαλματία (5,1%), η Χαλκιδική, τα Χανιά και η Κεφαλονιά, όπου τα yields ακινήτων αυξήθηκαν από το 4,1% στο 4,8%, με οδηγό την άνοδο των μισθωμάτων έναντι των αυξημένων τιμών πώλησης.

Σημαντικό είναι ότι ειδικά στην ελληνική αγορά ακινήτων, η τιμή καταλόγου μπορεί να είναι περίπου 10% πάνω από την τελική τιμή συναλλαγής. Εάν ληφθεί υπόψη αυτή η διαφορά στις τιμές, οι πραγματικές αποδόσεις μπορεί να είναι 0,5%-1% υψηλότερες σε απόλυτες τιμές, σε σύγκριση με αυτά τα στοιχεία. Οι υψηλότερες τιμές πώλησης οδηγούν σε μεγαλύτερη διαφορά (π.χ. οι αποδόσεις της Μυκόνου αυξάνονται από 7,4% σε 8,3%).

Στην αθηναϊκή ριβιέρα η τιμή πώλησης φτάνει τα 4.600 ευρώ ανά τετραγωνικό, το εισόδημα ενός εκμισθωτή μπορεί να αγγίξει τα 48.000 ευρώ ετησίως, ενώ οι αποδόσεις των ακινήτων κυμαίνονται στο 4,2%.

Σε αγορά καταλήγει το 45% των ενοικιαστών εξοχικών

Δεδομένων των χαμηλών επιτοκίων των τελευταίων ετών, η αγορά μιας πολυτελούς εξοχικής κατοικίας αποτελεί μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία όπως αναφέρουν οι ερευνητές, με τις εκτιμήσεις να θέλουν το 45% των επισκεπτών που ενοικιάζουν τις κατοικίες να προχωρούν σε αγορά.

Σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων (όπως μετοχές και ομόλογα) ο επενδυτής επωφελείται από την αυξημένη μελλοντική αξία και ταυτόχρονα μπορεί να κάνει και ο ίδιος χρήση του ακινήτου καθόλη τη διάρκεια του έτους. Γεγονός είναι επίσης πως η τηλεργασία έχει θολώσει τα όρια μεταξύ της κύριας και της εξοχικής κατοικίας, με αποτέλεσμα, οι προορισμοί της Μεσογείου να μετατρέπονται σε αγορές πρώτων κατοικιών.
Πηγή mononews.gr


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.