ΤΟΠΙΚΑ

Πρωταγωνίστρια η Μύκονος στην αγορά πολυτελών εξοχικών κατοικιών-Στα 24.000 ευρώ το τ.μ.

Πρωταγωνίστρια η Μύκονος στην αγορά πολυτελών εξοχικών κατοικιών-Στα 24.000 ευρώ το τ.μ.
Ανεμόμυλοι, Ψαρρού, Πάνορμος και άνωθεν της παραλίας Super Paradise καταγράφηκαν ζητούμενες τιμές

Με τιμές που φθάνουν τα 24.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο πρωταγωνιστεί η Μύκονος στην αγορά των πολυτελών εξοχικών κατοικιών, ακολουθεί η Σαντορίνη και η Πάρος, ενώ ψηλά τιμήματα ζητούνται για ακίνητα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην Κύθνο και στη Τζια.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο αξιών της Geoaxis property & valuation services (Πιστοποιημένη Εταιρία Εκτιμητών Ακινήτων) το οποίο εξετάζει την πορεία των τιμών των κατοικιών (πολυτελών και μη) στα πέντε προαναφερόμενα νησιά των Κυκλάδων στην Μύκονο σε περιοχές όπως Ανεμόμυλοι, Ψαρρού, Πάνορμος και άνωθεν της παραλίας Super Paradise καταγράφηκαν ζητούμενες τιμές πώλησης μονοκατοικιών με παροχές (πισίνα, bbq κ.λπ.) που φθάνουν μέχρι τα23.810 ευρώ ανά τμ.

Στη Σαντορίνη σε περιοχές όπως το Ημεροβίγλι και η Οία με την εντυπωσιακή θέα που προσφέρουν στην Καλντέρα, καταγράφηκαν ζητούμενες τιμές πώλησης έως και 20.900 ευρώ ανά τμ.  Στην Πάρο στην περιοχή του Αμπελά και της Νάουσαςκαταγράφονται ζητούμενες τιμές που φτάνουν τα11.154 ευρώ ανά τμ. Στην Κύθνο υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές όπως η Κολώνα, η Γαϊδουρόμαντρα, η Δρυοπίδα κ.α όπου οι ζητούμενες τιμές νέων εξοχικών κατοικιών φτάνουν6.400 ευρώ ανά τμ, ενώ στη Τζια (ή Κέα), κυρίως λόγω της πολύ κοντινής απόστασης από το λεκανοπέδιο, σε περιοχές όπως ο Κούνδουρος και ο Οτζιάς οι ζητούμενες τιμές προσεγγίζουν τα10.000 ευρώ ανά τμ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα αγοράς της Geoaxis που πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά για πολυτελείς κατοικίες στα πέντε νησιά μελέτης για το πρώτο εξάμηνο του 2018, η Μύκονος εξακολουθεί να καταγράφει τον υψηλότερο μέσο όρο αξίας με 12.425 ευρώ/τμ. Ακολουθεί η Σαντορίνη με 10.729 ευρώ/τμ και η Πάρος με 7.495 ευρώ/τμ. Χαμηλότερα βρίσκεται η Τζια με5.032 ευρώ/τμ και η Κύθνος με 3.021 ευρώ/τμ.

Αλλά και στις συμβατικές κατοικίες, χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, η Μύκονος εξακολουθεί και καταγράφει τις υψηλότερες τιμές με 2.148 ευρώ/τμ. Ακολουθεί η Σαντορίνη με 1.774 ευρώ/τμ, η Πάρος με 1.772 ευρώ/τμ., η Τζια 1.629 ευρώ/τμ και η Κύθνος 1.326 ευρώ/τμ.

Αναφορικά με τις διαφορές μεταξύ του 1ου εξαμήνου 2018 και του 1ου εξαμήνου 2017 καταγράφεται οριακή άνοδος των ζητούμενων τιμών πώλησης σε ένα μέσο όρο για τα πέντε νησιά της τάξης του 0,1%. Η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στη Μύκονο (0,4%, από 2.141 σε 2.148 ευρώ/τμ) και τη Σαντορίνη (0,14%, από 1.772 σε 1.774 ευρώ/τμ), έπεται  η Πάρος (0,10% από 1.770 σε 1.772 ευρώ/τμ), ενώ σταθερές παρέμειναν οι αξίες στην Κύθνο (με 1.326 ευρώ/τμ) και τη Τζια (με 1.629 ευρώ/τμ).

Αξίζει να τονιστεί ότι σύμφωνα με την συγκεκριμένη μελέτη η οποία γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι η πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια που και στις 5 περιοχές μελέτης καταγράφεται οριζόντια άνοδος (έστω και οριακή) των πιθανών τιμών πώλησης, σηματοδοτώντας, υπό προϋποθέσεις, το τέλος του καθοδικού κύκλου στην αγορά της παραθεριστικής κατοικίας.

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω στοιχεία η διαφορά που καταγράφεται στις τιμές ζήτησης (κατά μέσο όρο) πολυτελών και τυπικών κατοικιών είναι πολύ μεγάλη. Στην Μύκονο μια πολυτελής κατοικία μπορεί να κοστίζει μέχρι και 5,8 φορές περισσότερο από μια τυπική θερινή κατοικία, στην Σαντορίνη 6 φορές, στην Πάρο 4,2 φορές, στην Κύθνο 2,3 φορές και στην Τζια 3,1 φορές.

Η Geoaxis εκτιμά ότι η αγορά των πολυτελών κατοικιών καταλαμβάνει περίπου το 10-15% της συνολικής πίτας και κινείται κυρίως από ξένους οι οποίοι αναζητούν ιδιαίτερα ακίνητα και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν σημαντική υπεραξία. Στα προαναφερόμενα στοιχεία της και προκειμένου να προσεγγίσει πιο αξιόπιστα το πιθανό επίπεδο των δικαιοπραξιών, σε σχέση με την αρχική ζήτηση που καταγράφηκε, έχει εφαρμόσει μειωτικό συντελεστή διαπραγμάτευσης 20% σε όλες τις ζητούμενες τιμές.

Βάσει επίσης των εκτιμήσεών της η σταθεροποίηση αξιών στην αγορά παραθεριστικών κατοικιών θα συνεχιστεί για ολόκληρο το 2018 μόνο εφόσον συνοδευτεί από εξομάλυνση της προσφοράς ακινήτων, της ρευστότητας και της φορολογικής επιβάρυνσης. Σήμερα το ενδιαφέρον για αγορά παραθεριστικής κατοικίας προέρχεται στην πλειοψηφία του από αλλοδαπούς και αφορά σε ακίνητα κυρίως υψηλών προδιαγραφών. Η Μύκονος εξακολουθεί και αποτελεί τον πιο δημοφιλή προορισμό και συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον. Θετικό στοιχείο αποτελεί η συνεχής αύξηση του τουρισμού η οποία πιθανόν να ευνοήσει περαιτέρω τη ζήτηση θερινής εξοχικής κατοικίας από αλλοδαπούς λάτρεις του ελληνικού καλοκαιριού.

Για να αναπτυχθεί περαιτέρω η αγορά της εξοχικής κατοικίας θα πρέπει να υπάρξει οργανωμένο προϊόν, μεγάλα οικιστικά ή παραθεριστικά συγκροτήματα της τάξης των 400-500 σύγχρονων κατοικιών, ιδιοκτησίας ενός ιδιοκτήτη, ενώ χρειάζεται η Πολιτεία να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε οι ενδιαφερόμενοι να καταφέρνουν να αποκτήσουν το ακίνητο που επιθυμούν με ασφάλεια και ταχύτητα.

mononews.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.