ΤΟΠΙΚΑ

Προσδοκίες για επανεκκίνηση του τουρισμού τον Ιούνιο

Προσδοκίες για επανεκκίνηση του τουρισμού τον Ιούνιο
Με πρωτόκολλα υγειονομικής δασφάλισης θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία

Την εκτίμηση πως με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα κάποια ξενοδοχεία θα αρχίσουν σταδιακά να ανοίγουν από τον Ιούνιο, πλην όμως με πρωτοκόλλα υγειονομικής διασφάλισηςπου μένει ακόμα να προσδιοριστούν ποια θα είναι, διατύπωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για προσωπική του διαισθητική εκτίμηση και σημείωσε πως οι αγορές από τις οποίες αναμένεται να αντλήσει φέτος ο τουρισμός ταξιδιώτες είναι αφενός, η εσωτερική ελληνική αγορά και αφετέρου, χώρες οι οποίες έχουν καλές επιδόσεις στην αντιμετώπιση της επιδημίας όπως το Ισραήλ, η Κύπρος, τα Βαλκάνια, ο Λίβανος αλλά και κάποιες αραβικές χώρες.

Υπογράμμισε, επίσης, πως η προσπάθεια επανεκκίνησης του τουρισμού θα αρχίσει να εκδηλώνεται στα μέσα του τρίτου τριμήνου και θα αποκτήσει κάποια δυναμική όχι νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο. Σε αυτό το περιβάλλον δεν αναμένει να λειτουργήσουν φέτος όλα τα εποχικά ξενοδοχεία και γι’ αυτό θεωρεί πως πρέπει να υπάρχει επέκταση των μέτρων στήριξης των εργαζομένων, ενώ όπως εκτίμησε, θα απαιτηθούν χρηματοδοτήσεις σε κεφάλαια κίνησης της τάξεως του 1,5 με 2 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, για να έχει οιαδήποτε επιτυχία αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να διασφαλιστεί και ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, την οποία συνέδεσε με την ύπαρξη των απαραίτητων εργαλείων όπως η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ σε όλη την αλυσίδα του κλάδου (ξενοδοχεία, αερομεταφορές, ακτοπλοΐα κ.λπ.), η κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης και στοχευμένες προωθητικές ενέργειες όπως αυτή που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, το Greece From Home.

Τέλος, δήλωσε ότι δεν είναι εφικτό, στην παρούσα φάση, να εκτιμηθεί ποιο ποσοστό από τα 18 δισ. ταξιδιωτικών εισπράξεων του 2019 μπορεί να εισπραχθεί φέτος. Αρκέστηκε να επισημάνει πως «το πρώτο δίμηνο είχαμε έσοδα 1,7 δισ. και η απόσταση μέχρι τα 18 δισ. είναι μεγάλη».

Πώς, όμως, θα διασφαλιστεί η υγειονομική ασφάλεια τόσο του προορισμού όσο και των επισκεπτών; Απαντώντας σε αυτό το ερώτημα της «Κ», ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εξήγησε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια προχωρημένη συζήτηση για τη δυνατότητα μαζικών τεστ, πιθανότατα στα αεροδρόμια αναχώρησης.

Συμπλήρωσε δε ότι αφού η κυβέρνηση ολοκληρώσει την κουβέντα με τους επιστήμονες, θα φανεί τι θα χρειαστεί όσον αφορά το θέμα του τυχόν «πιστοποιητικού υγείας», τόσο του προορισμού όσο και του επισκέπτη.

Θυμίζοντας διαρκώς πως τα πράγματα παραμένουν ρευστά και ενδεχόμενη υποτροπή της επιδημίας μπορεί να ανατρέψει τους σχετικούς σχεδιασμούς, έθεσε ως προϋπόθεση για τη βιώσιμη και επιτυχημένη επανεκκίνηση του κλάδου αλλά και της οικονομίας γενικότερα, την ύπαρξη μιας συντονισμένης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προσπάθειας. Οι σχετικές εκτιμήσεις διατυπώθηκαν από τον Γιάννη Ρέτσο στο πλαίσιο ευρείας τηλεδιάσκεψης ενημέρωσης που έγινε την τρίτη το πρωί.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.