ΤΟΠΙΚΑ

Πότε «ανοίγουν» τις πόρτες τους οι ανεμόμυλοι της Μυκόνου!

Πότε «ανοίγουν» τις πόρτες τους οι ανεμόμυλοι της Μυκόνου!

Ένα τοπίο διάσημο στα πέρατα του κόσμου «αναβιώνει» ύστερα από 320 χρόνια σιωπής!

Από τα πιο πολυφωτογραφημένα ελληνικά σημεία διεθνώς, οι ανεμόμυλοι της Μυκόνου πάνω από τη Μικρή Βενετία φιλοδοξούν να ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό και να επαναλειτουργήσουν τις γιγάντιες ακτίνες τους!

Ένας από τους εμβληματικούς ανεμόμυλους που χρονολογείται τουλάχιστον από το 1700 «μπαίνει» σε λειτουργία και ανοίγει το δρόμο της πολιτιστικής ανάπλασης της περιοχής. Αυτό το μεγαλόπνοο εγχείρημα που αφηγείται την προβιομηχανική οικονομία του νησιού αναλαμβάνουν από κοινού η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και ο Δήμος Μυκόνου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να αποδεχθεί το αίτημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για παραχώρηση χρήσης του τελευταίου προς τη θάλασσα ανεμόμυλου -έκτου κατά σειρά- και τη διαμόρφωσή του σε επισκέψιμο μνημείο καθώς και την πλήρη λειτουργία του.

Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να δει εσωτερικά τον ανεμόμυλο, πώς λειτουργεί με τα εργαλεία του, καθώς και να ενημερωθεί για την εποχή όπου αναπτύχθηκε η καλλιέργεια σιτηρών και γεννήθηκαν οι ανεμόμυλοι στις Κυκλάδες.

«Στοχεύουμε ο ανεμόμυλος να ανοίξει τον προσεχή Ιούλιο», λέει στον «Ε.Τ.» ο δημοτικός σύμβουλος Μιλτιάδης Ατζαμόγλου, με μεγάλη εμπειρία σε θέματα πολιτισμού και τουρισμού, σχετικά με την αναστήλωση.

«Η παρουσία των ανεμόμυλων στο νησί χρονολογείται τουλάχιστον από το 1700. Υπάρχουν γκραβούρες από το 1700 που απεικονίζουν το σύμπλεγμα των Κάτω Μύλων. Οι ανεμόμυλοι αποτελούν σύγχρονους μάρτυρες της κυκλαδίτικης οικονομίας. Η συνεργασία μας με τον Δήμο Μυκόνου έχει στόχο την ανάδειξη της περιοχής», περιγράφει στον «Ε.Τ.» ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης.

Ύψωμα της Χώρας

Σήμερα ο επισκέπτης βλέπει έξι ανεμόμυλους στη σειρά που είναι χτισμένοι σε ένα ύψωμα της Χώρας, δίπλα στη θάλασσα, στα νοτιοανατολικά, ανάμεσα από την Αλευκάντρα και το Νιοχώρι.

Στέκουν πάνω από τη Μικρή Βενετία ολόλευκοι, κοιτώντας προς το πέλαγος, με τις κωνικές σκεπές τους, τα μικρά τους παράθυρα και τις ακτίνες τους έτοιμες να γυρίσουν… Στη δεκαετία του 1950 οι περισσότεροι από το σύμπλεγμα των Κάτω Μύλων είχαν εγκαταλειφθεί. Η Ενωσις Μυκονίων ανέλαβε να τους φτιάξει με την υποστήριξη των Μυκονιατών της Αθήνας.

«Οι ανεμόμυλοι στην περιοχή κοντά στη Μικρή Βενετία είναι μάρτυρες της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής της Χώρας. Στην περιοχή υπάρχουν θεμέλια ακόμα δύο ανεμόμυλων που προγραμματίζουμε να τους αναστηλώσουμε», σημειώνει η αρχαιολόγος Μαρία Κονιώτη, υπεύθυνη του έργου. Ο κ. Αθανασούλης χαρακτήρισε την αναστήλωση του δυτικού ανεμόμυλου και των επόμενων σχεδίων του συμπλέγματος ως «μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και αναπτυξιακές πολιτιστικές παρεμβάσεις στο νησί. Το σύμπλεγμα των ανεμόμυλων θα είναι ένα ζωντανό μνημείο με μουσειακή χρήση».

Τι θα βλέπει ο επισκέπτης περνώντας το κατώφλι του ανεμόμυλου; Η κτιριακή αναστήλωση έχει ήδη ξεκινήσει όπως και οι επεμβάσεις στους μηχανισμούς λειτουργίας. Με τη βοήθεια του βοριά, που φυσά σχεδόν ασταμάτητα στο νησί, χρησιμοποιούταν για το άλεσμα των σιτηρών. Κατά τον ίδιο τρόπο θα γίνεται και σήμερα η περιστροφική κίνηση του ανεμόμυλου μέσω του αέρα όπου παράγεται μηχανική ενέργεια.

Μέσω της περιήγησης, ο επισκέπτης θα ενημερώνεται για την Ιστορία της οικονομίας του νησιού από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα, την περίοδο της μεγάλης ακμής αυτών των ξεχωριστών κυκλαδίτικων κτισμάτων. Παράλληλα, στον ανεμόμυλο -όπως μας περιγράφουν οι εμπλεκόμενοι φορείς- θα φιλοξενούνται σύγχρονες πρωτοποριακές εκθέσεις που θα ενισχύουν το διάλογο μεταξύ παρελθόντος και παρόντος συνθέτοντας τη φυσιογνωμία του νέου πόλου μνήμης και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στο «Νησί των ανέμων».

indicator.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.