ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Πως ξεκίνησε στις Κυκλάδες η σχολική χρονιά. Τα θετικά στοιχεία και τα προβλήματα που παρουσιάζονται

Πως ξεκίνησε στις Κυκλάδες η σχολική χρονιά. Τα θετικά στοιχεία και τα προβλήματα που παρουσιάζονται

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε την Τρίτη 11/9 με τον καθιερωμένο αγιασμό. Από την Τετάρτη, μαθητές και εκπαιδευτικοί ξεκινούν τις υποχρεώσεις τους για τη νέα σχολική περίοδο. Στις Κυκλάδες, το πρώτο κουδούνι στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χτύπησε με θετικά, αλλά και αρνητικά φαινόμενα.

Εκπαιδευτικοί και βιβλία στη θέση τους

Ξεκινώντας από τα θετικά, θα πρέπει να επισημανθεί ότι τη φετινή χρονιά, η μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών στα νησιά του νομού μας, είναι τοποθετημένη στη θέση τους. Δάσκαλοι και καθηγητές ήδη βρίσκονται στον τόπο υπηρεσία τους, με αποτέλεσμα να μην εμφανίζονται τα κενά του παρελθόντος και να μην παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβλήματα στη στελέχωση Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι η έγκαιρη αποστολή, από το υπουργείο Παιδείας, και διανομή των βιβλίων στις σχολικές μονάδες των νησιών. Ήδη στα περισσότερα σχολεία οι μαθητές προμηθεύτηκαν τα βιβλία τους από την ημέρα του αγιασμού κάτι που σημαίνει, πως, αν όχι από αύριο, τότε σίγουρα μέσα στα επόμενα 24ωρα, θα ξεκινήσουν κανονικά τα μαθήματα χωρίς χάσιμο χρόνου.

Προβλήματα στη μεταφορά μαθητών και στη διαμονή εκπαιδευτικών σε νησιά μαζικής τουριστικής κίνησης 

Ωστόσο, σε μια πολυνησιακή περιοχή όπως οι Κυκλάδες, πάντα θα υπάρχουν και προβλήματα όσο καλή προετοιμασία κι αν έχει γίνει για την έναρξη μιας σχολικής περιόδου.

Ένα σοβαρό πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται – για μία ακόμη χρονιά – στη μεταφορά των μαθητών, μιας και το κονδύλι που προβλέφθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία να δοθεί ως χρηματοδότηση προς την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για να αναλάβει την ευθύνη του μεταφορικού έργου, δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των νησιών. Σε περίπτωση δε, που δεν υπάρξει επιπρόσθετη χρηματοδότηση, τότε το παραπάνω πρόβλημα θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου και δεν θα είναι προσωρινό.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η εξεύρεση και μίσθωση χώρων για τη διαμονή των νέων εκπαιδευτικών. Ειδικά στις κατεξοχήν τουριστικές περιοχές, στις οποίες η σαιζόν βρίσκεται σε εξέλιξη, το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρως οξυμμένο, όπως άλλωστε συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια. Οι δυσκολότερες περιπτώσεις είναι αυτές της Μυκόνου και της Σαντορίνης, καθώς τα καταλύματα για την φιλοξενία των εκπαιδευτικών είναι μετρημένα στα δάχτυλα και εμφανίζονται σοβαρές ελλείψεις. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος συνδράμουν οι κατά τόπους Δήμοι, ωστόσο η σημαντική συμβολή τους δίνει κάποιες προσωρινές λύσεις φιλοξενίας χωρίς να αντιμετωπίζει στην ολότητά του το ζήτημα. Η ταλαιπωρία των εκπαιδευτικών για το μήνα Σεπτέμβριο θεωρείται δεδομένη και η κατάσταση αναμένεται να εξομαλυνθεί από τον προσεχή Οκτώβριο.

Cyclades24.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.