ΤΟΠΙΚΑ

Πως δρούσαν οι Hi tech απατεώνες των 2 εκατ. ευρώ – Οι κωδικές ονομασίες και το «χτύπημα» στο διάσημο ξενοδοχείο της Μυκόνου

Πως δρούσαν οι Hi tech απατεώνες των 2 εκατ. ευρώ – Οι κωδικές ονομασίες και το «χτύπημα» στο διάσημο ξενοδοχείο της Μυκόνου

Στα χέρια των διωκτικών αρχών έπεσαν μέλη εγκληματικής οργάνωσης που διέπρατταν συστηματικά ηλεκτρονικές απάτες με θύματα από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, καταφέρνοντας να αποσπάσουν σε διάρκεια μικρότερη των δέκα μηνών το αστρονομικό ποσό των 2.050.000 ευρώ.

Μετά από μια συντονισμένη επιχείρηση, ευρείας κλίμακας που πραγματοποιήθηκε σε περιοχές της Κορίνθου και της Βοιωτίας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, σε συνεργασία με αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας και Βοιωτίας, συνελήφθησαν πέντε Έλληνες, ηλικίας από 22 έως και 32 ετών, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ αναζητούνται άλλα δύο άτομα.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, απάτη με υπολογιστή, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή σε δεδομένα, πλαστογραφία πιστοποιητικών, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, από αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Ασφάλειας Τρίπολης, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι οι ανωτέρω, από το μήνα Οκτώβριο του 2021 έως και σήμερα, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, η οποία ενεργώντας με συγκεκριμένη μεθοδολογία και χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα τεχνάσματα, κατάφερναν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες, αποκομίζοντας έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά.

Μάλιστα η οργάνωση διέθετε ιεραρχική δομή, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους. Ηγετικό ρόλο είχε 28χρονος συλληφθείς, ο οποίος έδινε εντολές στα υπόλοιπα μέλη σχετικά με τον τρόπο δράσης τους, ενώ αυτά με τη σειρά τους στρατολογούσαν δικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών ( money mules ), προκειμένου να παραδώσουν στην οργάνωση τη διαχείριση των λογαριασμών τους.

Ως κύριοι τρόποι δράσης τους ήταν:

α)η αναζήτηση και ο εντοπισμός, μέσω διαδικτύου, καταλυμάτων και δωματίων προς ενοικίαση,

β)η τηλεφωνική επικοινωνία με ιατρούς, προκειμένου να εξεταστούν έναντι υποτιθέμενης αμοιβής και

γ)η τηλεφωνική και διαδικτυακή επικοινωνία με πωλητές, όπου συστήνονταν ως υποψήφιοι αγοραστές, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για την αγορά των προϊόντων τους.

Στη συνέχεια, με το πρόσχημα της άμεσης καταβολής των χρημάτων στον τραπεζικό λογαριασμό των θυμάτων, αποσπούσαν τεχνηέντως τα απαραίτητα στοιχεία και κωδικούς ταυτοποίησης για την είσοδο στην ηλεκτρονική τραπεζική τους (όνομα χρήστη, προσωπικούς κωδικούς, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, κωδικούς επιβεβαίωσης συναλλαγής κτλ).

Έχοντας, πλέον, αποκτήσει πρόσβαση στην ηλεκτρονική εφαρμογή των παθόντων, μετέφεραν χρηματικά ποσά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων, σε λογαριασμούς αυτών που είχαν στρατολογήσει (money mules).

Επίσης, σε πολλές από τις περιπτώσεις απατών, οι δράστες χρησιμοποιούσαν απατηλούς υπερσυνδέσμους – αναδυόμενες σελίδες (phishing mails,phishing sites,smising), καταφέρνοντας και με αυτό τον τρόπο να αποσπούν τα προσωπικά στοιχεία των ηλεκτρονικών τραπεζικών λογαριασμών των παθόντων.

Τα θύματα τους

Ανάμεσα στα θύματα τους ήταν ένα από πιο γνωστά ξενοδοχεία στον Πλατύ Γιαλό της Μυκόνου. Κατάφεραν να αποσπάσουν το ποσό των 375.000 ευρώ, ενώ από τον ιδιοκτήτη ενοικιαζόμενων δωματίων στη Νικιάνα της Λευκάδας περισσότερα από 200.000 ευρώ. Ένας οδοντίατρος της Θεσσαλονίκης είδε από τον λογαριασμό του να λείπουν 65.000 ευρώ, ενώ ένας φυσικοθεραπευτής «πλήρωσε» το ποσό των 15.000 ευρώ. Παράλληλα από ένα παιδίατρο της Ηλείας αφαίρεσαν 9.000 ευρώ.

Οι κωδικές ονομασίες

Τα μέλη της οργάνωσης προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» – ghost persons ).

Μάλιστα χρησιμοποιούσαν και τις κώδικές ονομασίες «κίτρινη», «μπύρα» και «έψιλον» όταν αναφέρονταν σε κάρτες συγκεκριμένων τραπεζικών ιδρυμάτων, ενώ τα χρηματικά πόσα τα αποκαλούσαν ναργιλέδες. Όταν θέλησαν να αναφερθούν σε κάρτες χωρίς όμως να κατανομάσουν την τράπεζα τότε τις έδιναν την ονομασία “σίδερα”.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι οι ανωτέρω, κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα, είχαν διαπράξει συνολικά ογδόντα πέντε περιπτώσεις απατών, αποκομίζοντας από την εγκληματική τους δράση παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις -2.050.000- ευρώ.

Τέλος, σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία οχήματα, ηλεκτρονικός υπολογιστής, πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim , πλήθος τραπεζικών καρτών καθώς και το χρηματικό ποσό των 5.165 ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου, ενώ η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφάλειας Τρίπολης, για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.
Πηγη newsit.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.