ΤΟΠΙΚΑ

Πλήθος πιστών στην ιερά πανήγυρη της Παναγίας της Τουρλιανής

Πλήθος πιστών στην ιερά πανήγυρη της Παναγίας της Τουρλιανής

Παρουσία των αρχών του τόπου και πλήθος πιστών απόψε η πανηγυρική του ιερού ναού της Παναγίας της Τουρλιανής στην Άνω Μερά χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.Δωρόθεου.

Πλήθος φιλευσεβών Μυκονίων και παρεπιδημούντων παραθεριστών, τηρούντων με προσοχή τα ισχύοντα μέτρα υγειονομικής προστασίας, κατέκλυσαν απόψε το Καθολικό και τους αύλιους χώρους της πολυαιώνιας Ιεράς και ιστορικής Μονής της Παναγίας Τουρλιανής, στην Άνω Μερά Μυκόνου, όπου τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’, συμπαραστατουμένου από τον Ηγούμενο Αρχιμ. Αλέξιο Παπαδόπουλο, τους Εφημερίους της Μυκόνου και από την Ερμούπολη, με την παρουσία του διατελέσαντος Υπουργού και Βουλευτού Κυκλάδων κ. Ιωάννη Βρούτση, της Βουλευτού Κυκλάδων κας Αικατ. Μονογυιού, της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Τουρισμού κας Βίκυς Λοΐζου, του Δημάρχου Μυκόνου κ. Κωνστ. Κουκά, Δημοτικών Συμβούλων, του Αρχηγού της μείζονος Αντιπολιτεύσεως του Δήμου, του Προέδρου της Κοινότητας Άνω Μεράς και της Προέδρου της Αδελφότητος Ανωμεριτών Μυκόνου.
Προ του πέρατος του Εσπερινού, τους ύμνους του οποίου απέδωσε η Βυζαντινή Χορωδία « Αντιφωνικό Μέλος», ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , κατά το αρχαίο έθος της Ιεράς Μονής, έψαλε, συναδόντων των πιστών, επί του προευτρεπισμένου Επιταφίου, τα Εγκώμια της Θεοτόκου.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ στην ομιλία του, αφού εξέφρασε τη συγκίνησή του για την αθρόα παρουσία πιστών, και μάλιστα παιδιών, υπεγράμμισε ότι από την 1η Αυγούστου, μέχρι και αύριο, έχουν αναφερθεί πλήθος εγκωμιαστικών λόγων προς τη Θεοτόκο, για τη συμμετοχή της στην υλοποίηση του σχεδίου της Θείας Οικονομίας, καθώς «εδάνεισε» το σώμα της για την ενανθρώπιση του μόνου Αναμάρτητου Υιού και Λόγου του Θεού.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην εξέχουσα θέση που κατέχει η Θεοτόκος στη ζωή των πιστών, και συγκεκριμένα τη θέση της Μητέρας, η οποία υπό τις φτερούγες της, ως η όρνις τους νεοσσούς της, προστατεύει τους πιστούς από κάθε κίνδυνο και κακό, και ιδιαίτερα στη δύστηνη εποχή μας, όταν ασθένειες και πανδημίες μαστίζουν την ανθρωπότητα και ταλανίζουν τους ανθρώπους.
«Στις δύσκολες αυτές μέρες», τόνισε, «όλοι καταφεύγουμε προς Αυτήν, προς την οποίαν και μόνην θαρρούμεν και ελπίζομεν να μας σκεπάζει υπό το Ωμοφόριο Της, και ιδιαίτερα τους ασθενείς, στους οποίους ευχόμεθα ταχεία ανάρρωση, και τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, που με αυτοθυσία τους περιθάλπει».
Εμνήσθη δε του αοιδίμου Προκατόχου του Δωροθέου Α’ (Στέκα), του και Ηγουμένου της Μονής διατελέσαντος, χάρη στους αγώνες του οποίου το 1952, ως Ηγουμένου , και το 1987, ως Επισκόπου, διεσώθη η περιουσία της Μονής και των Μονών γενικώτερα, ώστε σήμερα όχι μόνο να είναι αυτάρκεις, αλλά και να συνεισφέρουν στο Κράτος με την εν πολλοίς βαριά φορολογία, που τους έχει επιβληθεί.
Υπενθύμισε επίσης την προσφορά του μακαριστού Ιεράρχου προς τη νεότητα, με την ίδρυση Οικοτροφείων στην Αθήνα και τη Σύρο, και προς τα γηρατειά, με την ίδρυση του Οίκου Ευγηρίας Αγίου Ιωάννου Τάλαντων.
Τέλος ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Ηγούμενο Αρχιμ. Αλέξιο Παπαδόπουλο, για τη μέριμνά του προς την Ιερά Μονή και το ευρύ ποιμαντικό του έργο και ιδιαίτερα το κατηχητικό προς τα παιδιά, καί ευχήθηκε σε όλους η Παναγία Τουρλιανή να τους κρατά υπό το Ωμοφόριό της σώους, υγιείς και ασφαλείς.
Αύριο το πρωί, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ θα ιερουργήσει ωσαύτως στο Καθολικό της πανηγυρίζούσης Ιεράς Μονής Παναγίας Τουρλιανής.

 

 

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.