ΤΟΠΙΚΑ

Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί 30 «επώνυμα» ακίνητα σε Μύκονο και Αράχωβα

Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί 30 «επώνυμα» ακίνητα σε Μύκονο και Αράχωβα
Η λίστα με τις βίλες, τα συγκροτήματα κατοικιών και τα οικόπεδα που έχει προγραμματιστεί να βγουν σε πλειστηριασμό από τις τράπεζες

Μύκονος και Αράχωβα. Οι δύο κορυφαίοι κοσμικοί και τουριστικοί προορισμοί για το καλοκαίρι και τον χειμώνα, που κάθε χρόνο φιλοξενούν εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες ή και… ημιμόνιμους κατοίκους.

Η Μύκονος και τη φετινή θερινή σεζόν αναδείχθηκε βασίλισσα του τουρισμού και σημείο συνάντησης Ελλήνων και ξένων rich and famous. Το ίδιο θα συμβεί ακόμη και αυτόν τον δύσκολο χειμώνα στην Αράχωβα, αν κρίνουμε από το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου όπου στο δημοφιλές θέρετρο δεν έπεφτε καρφίτσα.

Παρ’ όλα αυτά και στους δύο «χρυσούς» προορισμούς, στο φόντο των ξέφρενων πάρτυ και της προθέρμανσης για χιονοδρομικές αποδράσεις, προμηνύεται το επόμενο διάστημα καταιγίδα πλειστηριασμών.

Και τούτο καθώς στις σχετικές λίστες έχουν αναρτηθεί και προγραμματιστεί μέχρι τις αρχές της νέας χρονιάς περί τα 30 ηλεκτρονικά σφυριά για ιδιοκτησίες όλων των ειδών. Από «επώνυμες» βίλες μέχρι ολόκληρα συγκροτήματα κατοικιών και από μεγάλα οικόπεδα-φιλέτα μέχρι μικρά κομμάτια γης που βγαίνουν σε… τιμή ευκαιρίας, καθώς ουσιαστικά είναι μάλλον αδύνατο να αξιοποιηθούν.

Αρχή την επόμενη εβδομάδα

Από τις 18 Νοεμβρίου μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου έχουν προγραμματιστεί 15 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για αντίστοιχες ιδιοκτησίες στο Νησί των Ανέμων.

Ο ακριβότερος και πιο εντυπωσιακός αφορά συγκρότημα κατοικιών στη θέση Πλυντρί ή Κούνδουρος. Πρόκειται για δύο αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 8.100 τ.μ., που περιλαμβάνουν ημιτελείς πολυτελείς κατοικίες και βγαίνουν στο σφυρί στις 25 Ιανουαρίου, μέσω δύο ξεχωριστών πλειστηριασμών με επισπεύδουσα την Intrum και με συνολική τιμή εκκίνησης 4,35 εκατ. ευρώ.

Ο πρώτος αφορά ένα αγροτεμάχιο άρτιο και οικοδομήσιμο, εκτός σχεδίου πόλεως, έκτασης 4.080 τ.μ., εντός του οποίου υφίστανται δύο κατοικίες ημιτελείς, αλλά σε προχωρημένο στάδιο ολοκλήρωσης. Η μία αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο. Το υπόγειο περιλαμβάνει αποθήκες επιφάνειας 41,87 τ.μ. και δεξαμενές 28,88 τ.μ. Το ισόγειο περιλαμβάνει χώρο κατοικίας επιφάνειας 73,28 τ.μ. και χώρο στάθμευσης 24,41 τ.μ. Ο πρώτος όροφος περιλαμβάνει τμήμα κατοικίας επιφάνειας 56,98 τ.μ. Το τμήμα του πρώτου ορόφου λειτουργεί αυτόνομα στεγάζοντας μια κατοικία, ενώ τα δύο άλλα επίπεδα λειτουργούν ενιαία.

Η δεύτερη κατοικία αναπτύσσεται σε δύο στάθμες και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο. Το υπόγειο περιλαμβάνει αποθήκες επιφάνειας 71,30 τ.μ. και δεξαμενές 12,50 τ.μ. ενώ το ισόγειο χώρο κατοικίας επιφάνειας 69,23 τ.μ. και χώρο στάθμευσης 27,75 τ.μ. Στον περιβάλλοντα χώρο έχουν κατασκευαστεί δυο πισίνες (μία για κάθε κατοικία). Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην έκθεση εκτίμησης, έχει πραγματοποιηθεί αλλαγή χρήσης των χώρων στάθμευσης ισογείου καθώς και βοηθητικών χώρων υπογείου σε χώρους κατοικίας. Τα ακίνητα αναφέρεται ότι είναι «σε πολύ καλή κατάσταση» και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 2.398 εκατ. ευρώ.

Ο δεύτερος πλειστηριασμός αφορά ένα αγροτεμάχιο άρτιο και οικοδομήσιμο στην ίδια θέση, έκτασης 4.020 τ.μ. Εντός του αγροτεμαχίου έχει ανεγερθεί κτίριο κατοικιών που αναπτύσσεται σε δύο στάθμες (υπόγειο-κάτω ισόγειο και ισόγειο-άνω ισόγειο) συνολικής επιφάνειας 306 τ.μ. και οι οποίες επίσης είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Η τιμή πρώτης προσφοράς για το εν λόγω ακίνητο έχει οριστεί στα 1.952 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η κατάσχεση έγινε για ποσό 700.000 ευρώ, που αποτελεί μέρος της συνολικής απαίτησης, ενώ υπάρχουν προσημειώσεις ύψους 4,2 εκατ. ευρώ υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς.

mykonos-akinita-1
mykonos-akinita-1b
Τα ακίνητα της οικογένειας Εμφιετζόγλου στη Μύκονο τα οποία βγαίνουν σε πλειστηριασμό στις 22 Φεβρουαρίου 2023. Οι πλειστηριασμοί στρέφονται κατά της κυρίας Ελένης Εμφιετζόγλου

Η οικογένεια Εμφιετζόγλου

Στις 22 Φεβρουαρίου 2023 έχουν προγραμματιστεί δύο πλειστηριασμοί με συνολική τιμή εκκίνησης 3 εκατ. ευρώ, σε βάρος της οικογένειας Εμφιετζόγλου. Οι πλειστηριασμοί στρέφονται, ειδικότερα, κατά της κυρίας Ελένης Εμφιετζόγλου, συζύγου του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, και αφορούν:

■ Αγροτεμάχιο άρτιο και οικοδομήσιμο (μετά της επ’ αυτού ισόγειας κατοικίας) έκτασης 4.790,14 τ.μ. που βρίσκεται στη θέση Αγράρι του Δημοτικού Διαμερίσματος Ανω Μεράς, εκτός οικισμού και εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου πόλεως.
Η ισόγεια κατοικία αποτελείται από living room, κουζίνα, γραφείο, δωμάτιο ύπνου, λουτρό, WC και βεράντες. Εχει συνολικό εμβαδόν 214,54 τ.μ., ενώ επί του αγροτεμαχίου έχει ανεγερθεί και μικρός ναός, εμβαδού 25 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 1.516 εκατ. ευρώ.

■ Αγροτεμάχιο άρτιο και οικοδομήσιμο (μετά της επ’ αυτού διώροφης οικίας), έκτασης 6.272,71 τ.μ., που βρίσκεται και αυτή στο Αγράρι, στο ίδιο σημείο καθώς τα δύο αγροτεμάχια είναι όμορα. Σε αυτό έχει ανεγερθεί διώροφη οικοδομή που αποτελείται: α) στο ισόγειο από living room, κουζίνα, καθιστικό, υπνοδωμάτιο, δύο λουτρά και βεράντες συνολικού εμβαδού 185,63 τ.μ. και β) στον πρώτο όροφο από δύο ξενώνες, λουτρό, εξώστη εμβαδού 63,25 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς γι’ αυτό το ακίνητο έχει οριστεί σε 1.524 εκατ. ευρώ.

Επισπεύδουσα του πλειστηριασμού είναι η Cepal Hellas, ως διαχειρίστρια της εταιρείας ειδικού σκοπού Gemini Core Securitisation Designated Activity Company, ενώ το ποσό της οφειλής ανέρχεται σε 500.000 ευρώ και αποτελεί μέρος της συνολικής απαίτησης.

Τα δύο ακίνητα αποκτήθηκαν το 2007, ενώ πέραν της παρούσας αναγκαστικής κατάσχεσης που οδηγεί στον πλειστηριασμό, φέρουν προσημείωση υποθήκης για ποσό 6 εκατ. ευρώ υπέρ της Alpha Bank από τις 18 Αυγούστου 2010. Οπως προστίθεται, στο περιθώριο της προσημείωσης έχει εγγραφεί στις 29/2/2012 μεταρρύθμιση ως προς το συνολικό χρεωστικό υπόλοιπο του δανείου και των δόσεων εξόφλησης. Στις 28/12/2017 υπήρξε ολική τροπή της προσημείωσης σε υποθήκη.
Η οικογένεια Εμφιετζόγλου της τεχνικής εταιρείας Μηχανική έχει βρεθεί εδώ και καιρό στο στόχαστρο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ετσι, στις 8 Ιουνίου άλλαξε χέρια το ακίνητο-κατοικία στην Κηφισιά που βγήκε με 2,9 εκατ. ευρώ και κατακυρώθηκε με ένα ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης.

Την ίδια μέρα έγινε ο επαναληπτικός πλειστηριασμός και για το ακίνητο της εταιρείας Ελληνικά Σωληνουργεία, μια έκταση 450 στρεμμάτων περίπου στη θέση Γλύφα Δροσιάς κοντά στη Χαλκίδα, που κατακυρώθηκε και αυτή με ένα ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης, στα 5.510 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε διαδικασία μεταβίβασης και για το μεγάλο συγκρότημα της Βαλκάν Εξπόρτ στη Θεσσαλονίκη. 

Η οικογένεια Πατρώνη 

Στον χορό των πλειστηριασμών για το Νησί των Ανέμων δίνει το «παρών» και η οικογένεια Πατρώνη, η οποία την τελευταία διετία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πολλά σφυριά για ιδιοκτησίες της στην Αθήνα, στη Σύρο, στη Μύκονο και τη Β. Ελλάδα.

Οι δύο πρώτοι είχαν προγραμματιστεί για τις 9 Νοεμβρίου κατά της εταιρείας Αρκάδων Ελλάς Α.Ε. συμφερόντων της οικογένειας Πατρώνη και αφορούσαν δύο αδόμητα αγροτεμάχια, εκτός σχεδίου πόλεως, στη θέση Μεσαριά-Σκυλάμπελα, στο μεσαίο τμήμα του νησιού της Μυκόνου, όπου υπάρχουν κυρίως εμπορικές χρήσεις, κατοικίες μόνιμων κατοίκων και μικρές μονάδες για τη φιλοξενία εργαζομένων στον τουρισμό. Ωστόσο, αυτοί οι πλειστηριασμοί τέθηκαν σε αναστολή. 

Στις 18 Νοεμβρίου όμως θα χτυπήσει το σφυρί αυτή τη φορά σε βάρος της Ρόδον Ελλάς Οικοδομική-Τουριστική-Ξενοδοχειακή-Τεχνική Εταιρεία, συμφερόντων επίσης της οικογένειας Πατρώνη. Το ένα σφυρί αφορά αγροτεμάχιο που βρίσκεται στη θέση Κούνδουρος και έχει, σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, έκταση 7.307 τ.μ. Είναι εκτός ορίων οικισμού και σχεδίου πόλεως, αλλά χαρακτηρίζεται άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκκλιση. Στη συγκεκριμένη ζώνη επιτρέπεται μέγιστη δομήσιμη επιφάνεια για κατοικίες 263,88 τ.μ. και 1.073 τ.μ. για τουριστική εγκατάσταση. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις 690.000 ευρώ. Το ακίνητο αποκτήθηκε από την εταιρεία το 2006. Το δεύτερο αφορά αγροτεμάχιο που είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, καθώς και περιτοιχισμένο με ξερολιθιά, στη θέση Σταρόβουρλα. Εχει έκταση 7.019,91 τ.μ. και είναι εκτός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου πόλεως και ορίων οικισμού, ενώ δεν έχει δασικές δεσμεύσεις.

Στη συγκεκριμένη ζώνη επιτρέπεται μέγιστη δομήσιμη επιφάνεια για κατοικίες 260,38 τ.μ. Και 1.073 τ.μ. για τουριστική εγκατάσταση Στην περιοχή επιτρέπεται η οικοδόμηση κατοικίας, τουριστικών κατοικιών, κτιρίων εκπαίδευσης, υγείας, πρατηρίων βενζίνης, γεωργικών αποθηκών, αντλητικών εγκαταστάσεων, υδατοδεξαμενών, φρεάτων, εμπορικών καταστημάτων ή επαγγελματικών εργαστηρίων χαμηλής όχλησης κ.λπ.

Το αγροτεμάχιο αποκτήθηκε από την εταιρεία το 2006 και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 705.000 ευρώ.

mykonos-akinita-2
Το ακίνητο στα Ματογιάννια που ανήκε στους επιχειρηματίες Σταύρο Μεγακλή και Καρλ Εγκον Φρίντριχ Τσου Φίρστενμπεργκ
πηγη protothema.gr
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.