ΤΟΠΙΚΑ

Περιφέρεια Ν. Αιγαίου: Πρόσκληση για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων στα νησιά

Περιφέρεια Ν. Αιγαίου: Πρόσκληση για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων στα νησιά

Στην ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτηρίων στα νησιά της, προχωρά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, διαθέτοντας ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 9.000.000,00 € από το Περιφερειακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2021 – 2027».

Για τον σκοπό αυτό, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος απευθύνει πρόσκληση προς τους δυνητικούς δικαιούχους:

Υπουργεία Υγείας, Ναυτιλίας και & Νησιωτικής Πολιτικής, Εθνικής Άμυνας, Δικαιοσύνης, Τουρισμού, Πολιτισμού, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Προστασίας του Πολίτη, Ανάπτυξης και εποπτευόμενοι φορείς τους

· Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Δήμους Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

· Πανεπιστήμιο Αιγαίου

για την υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων), προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο», με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο της Δράσης «Δ.2.1 Ενεργειακή αναβάθμιση του δημόσιου κτηριακού αποθέματος της ΠΝΑ».

Ως δυνητικοί δικαιούχοι θεωρούνται και όσοι φορείς έχουν συνάψει προγραμματική σύμβαση με τους παραπάνω αναφερόμενους.

Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση ανέρχεται σε 9.000.000,00 €.

Η Δράση αφορά σε παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, εξοικονόμησης ενέργειας και προσθήκης βιοκλιματικών χαρακτηριστικών, σε δημόσια/δημοτικά κτίρια (Διοικητήρια, Σχολεία, Πανεπιστήμια, Δικαστήρια, Νοσοκομεία, κ.λπ.) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς και σε κτίρια όπου στεγάζονται πολιτιστικές ή αθλητικές δραστηριότητες (μουσεία, πολιτιστικά κέντρα, πολυχώροι, δημοτικά γυμναστήρια – κολυμβητήρια, κ.λπ.).

Ενδεικτικές παρεμβάσεις αποτελούν η ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού κελύφους και Η/Μ εγκαταστάσεων, η αναβάθμιση συστημάτων φυσικού/τεχνητού φωτισμού, η εγκατάσταση συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης, η εγκατάσταση μονάδων συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), η ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κτίρια, κ.λπ. Προτεραιότητα δίνεται στα περισσότερο ενεργοβόρα δημόσια κτίρια και σε κτίρια που κατατάσσονται σε χαμηλή κατηγορία ενεργειακής απόδοσης, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) και για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση. Μέσω των προγραμματιζόμενων παρεμβάσεων προβλέπεται η βελτίωση της ενεργειακής κατάταξης των ενισχυόμενων δημόσιων κτιρίων κατά δύο τουλάχιστον ενεργειακές κατηγορίες, η οποία θα τεκμηριώνεται με βάση τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ). Στο πλαίσιο παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, προτεραιότητα θα δοθεί στη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση ΑΠΕ.

Τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα της δράσης αφορούν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των δημοσίων κτιρίων και στην παράλληλη μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και της χρήσης ΑΠΕ στις κτιριακές υποδομές του δημόσιου τομέα, μέσω της υιοθέτησης ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων για ψύξη και θέρμανση χώρων και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, καθώς και μέσω εφαρμογής λοιπών τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας. Η κάλυψη του ενεργειακού στόχου θα διασφαλίζεται μέσω της διενέργειας ενεργειακής επιθεώρησης από Ενεργειακό Επιθεωρητή τόσο πριν, όσο και μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων. Οι προτάσεις υποβάλλονται μέσω του ΟΠΣ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://logon.ops.gr έως, αποκλειστικά, την 28.06.2024 (ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων), ώρα 16:00.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.