ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Πάσχα συγκίνησης στις Κυκλάδες

Πάσχα συγκίνησης στις Κυκλάδες
Με ευλάβεια συμμετείχε πλήθος πιστών στις θρησκευτικές εκδηλώσεις του Πάσχα στα νησιά των Κυκλάδων

Με ευλάβεια συμμετείχε πλήθος πιστών στις θρησκευτικές εκδηλώσεις του Πάσχα στα νησιά των Κυκλάδων, με τους προσκυνητές που συνόδευσαν την περιφορά των Επιταφίων σε κάθε τόπο να προσεγγίζουν με βαθιά πίστη το Θείο Δράμα το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.

Πιστοί από όλες τις ενορίες έγιναν “ποτάμια” λιτανευτικών πομπών, με τα αναμμένα πένθιμα κεριά να “απευθύνουν” το μήνυμα της Ανάστασης και της λύτρωσης.

Για μία ακόμη χρονιά, κάθε Κυκλαδονήσι γιόρτασε με ξεχωριστό τρόπο τη χριστιανική παράδοση της πορείας προς την Ανάσταση, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως αρκετοί επώνυμοι από τον χώρο της πολιτικής και του πολιτισμού ταξίδεψαν στα νησιά του νομού για τις Πασχαλινές διακοπές τους.

Ανάμεσα σε αυτούς και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, που επέλεξε

την Τήνο.

Πρέπει να αναφερθεί πως από τη Σύρο το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μεταφέρθηκε το Άγιο Φως με πλωτά μέσα στα γειτονικά νησιά.

Νάξος: Συνάντηση των Επιταφίων και κοσμοσυρροή στη Μητρόπολη

Ειδικότερα, στη Νάξο για μία ακόμη χρονιά συνέρρευσε πλήθος πιστών στους ναούς και στη Μητρόπολη καθ΄ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η διαδικασία της περιφοράς των ιερών κουβουκλίων.

Συγκεκριμένα, η περιφορά του Επιταφίου της Ιεράς Μητρόπολης Παροναξίας ξεκίνησε από τον Μητροπολιτικό ναό και μέσω της κεντρικής παραλιακής οδού κατευθύνθηκε προς την Αγία Θεοδοσία, στο σταυροδρόμι της οποίας συναντήθηκε με δύο ακόμη Επιταφίους.

Πρόκειται για τις ενορίες της Παντάνασσας και του Αγίου Νικοδήμου. Οι πιστοί, αμέσως μετά είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τον λόγο του Μητροπολίτη Παροναξίας, κ. Καλλίνικου, ο οποίος απέστειλε μήνυμα ενότητας, ενώ ανέδειξε το χαρμόσυνο μήνυμα που “γεννά” η πορεία των παθών του Ιησού μέχρι και την Ανάσταση.

Τήνος: Δια θαλάσσης η πομπή του Επιτάφιου του Αγίου Ελευθερίου και Αγίου Νικολάου

Με ιδιαίτερα ξεχωριστό τρόπο συμμετέχει στο Θείο Δράμα και η Τήνος, αποδίδοντας τιμή στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα, τηρώντας τα χριστιανικά έθιμά τους κατά την περιφορά των Επιταφίων.

Και φέτος, την Μεγάλη Παρασκευή, ο Επιτάφιος του Αγίου Ελευθερίου και του Αγίου Νικολάου “μπήκε” στη θάλασσα στην παραλία “Καλάμια”, συνοδευόμενος από πιστούς, ιερείς και όσους τον μετέφεραν. Το συγκεκριμένο έθιμο πραγματοποιήθηκε ξανά στη μνήμη όλων εκείνων που “χάθηκαν” στη θάλασσα, με τους επισκέπτες της Τήνου που έδωσαν το “παρών” το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής να εντυπωσιάζονται από το μυσταγωγικό κλίμα.

Βάρκες συνόδευσαν τον Επιτάφιο ενώ οι πιστοί με τους πυρσούς στα χέρια “φώτισαν” την πένθιμη βραδιά.

Εκτός αυτών, Επιτάφιοι από άλλες ενορίες έφθασαν στην πλατεία “Παντανάσσης” στη Νάξο, όπου και συναντήθηκαν, ενώ δέηση αναπέμφθηκε από τον Αρχιερατικό Επίτροπο της ιεράς νήσου, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό. Ο ίδιος ανάγνωσε και το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωροθέου, ενώ τονίζεται πως τις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Μεγάλης Πέμπτης παρακολούθησε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πάρος: Αναπαράσταση του Θείου Δράματος

Σε κλίμα περισυλλογής και βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν οι θρησκευτικές εκδηλώσεις και στο νησί της Πάρου με ξεχωριστή στιγμή το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής να αποτελεί η αναπαράσταση των Θείων Παθών.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή της Μάρπησσας, κατά τη διάρκεια της περιφοράς του Επιταφίου έγινε η αναπαράσταση της πιο πένθιμης ημέρας για την Ορθοδοξία, προκαλώντας μεγάλη κι ουσιαστική συγκίνηση στους συμμετέχοντες της λιτανευτικής πομπής.

Το θρησκευτικό αυτό δρώμενο “καθήλωσε” τους επισκέπτες του νησιού που για πρώτη φορά βίωσαν αυτήν την εμπειρία.

Επιπλέον, η περιφορά του Επιτάφιου θρήνου πραγματοποιήθηκε και σε άλλες περιοχές κι ενορίες της Πάρου, όπως και στη Νάουσα αλλά και στην Αγκαιριά. Βυζαντινά εγκώμια “τόνισαν” το πένθιμο κλίμα, που κορυφώθηκε τη στιγμή της συνάντησης των Επιταφίων του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου και του Ι.Ν. Παναγίας Παντάνασσας.

Σαντορίνη: Εντυπωσιακή “διαδρομή” την Μ. Παρασκευή

Πιστοί και επισκέπτες στη Σαντορίνη είχαν την ευκαιρία να βιώσουν με πραγματικά ξεχωριστό τρόπο το Θείο Δράμα το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής και κυρίως όσοι συμμετείχαν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις στον Πύργο. Ένα “ποτάμι” φωτός από κεριά, τενεκεδάκια και μικρές “φωτιές” σε ταράτσες, σοκάκια και αυλές, προσδιόρισαν τη διαδρομή του Επιταφίου στην περιοχή, δημιουργώντας ένα πραγματικά συγκινητικό κλίμα.

Πρόκειται για μία εικόνα που έχει αποτυπωθεί στους πιστούς, η οποία μάλιστα λειτουργεί “καθηλωτικά” σε όσους συνοδεύουν τον Επιτάφιο.

Θα πρέπει να αναφερθεί πως, οι πιστοί, κάτοικοι κι επισκέπτες συνόδευσαν τους Επιταφίους σε κάθε περιοχή κι ενορία, ακολουθώντας τον “δρόμο” προς την Ανάσταση κατά τη χριστιανική παράδοση.

Συγκινητική ατμόσφαιρα σε Μύκονο και Σίφνο

Άκρως συγκινητική υπήρξε η ατμόσφαιρα το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής και του Μεγάλου Σαββάτου στους ναούς της Μυκόνου και της Σίφνου.

Οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να βιώσουν την κατανυκτική εμπειρία της ακολουθίας των Επιταφίων θρήνων, ακούγοντας ύμνους και πένθιμα εγκώμια. “Αι γενεαί πάσαι, ύμνον τη Ταφή Σου” έψαλλαν μαζί με τους ιερείς, ενώ οι λιτανευτικές πομπές στους μικρούς δρόμους το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής εξέπεμψαν τον συγκινητικό “παλμό” της ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως, στη Σίφνο, όπως κάθε χρόνο οι Επιτάφιοι του Αρτεμώνα (Παναγία Κόγχη), Αι Λούκα (Ταξιάρχης) και Ανω Πεταλίου (Αι Γιάννης), συναντήθηκαν στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα ενώ οι Ρπιτάφιοι της Απολλωνίας, της Καταβατής και των Εξαμπέλων θα στη θέση “Αράδες”.

Παρομοίως όπως και στη Σαντορίνη, στη θέση Κάτω Πετάλι, το έθιμο επέβαλλε να ανάψουν οι πιστοί μικρές φωτιές, για να “φωτίσουν” την πορεία του Επιταφίου.

Πηγή koinignomi.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.