ΤΟΠΙΚΑ

Παρουσίαση Βιβλίου Μαρίας Εκμεκτσίογλου στην ΚΔΕΠΠΑΜ

Παρουσίαση Βιβλίου Μαρίας Εκμεκτσίογλου στην ΚΔΕΠΠΑΜ

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου γνωρίζει πόσο σημα­ ντική είναι η μαγειρική για τη ζωή μας. Τι σημαί­ νει η συγκέντρωση αγαπημένων προσώπων γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Ένα γεύμα με τον άνθρωπό σου. Μια ανάπαυλα για να πά­ ρεις δύναμη και να συνεχίσεις τον καθημερινό «μαραθώνιο». Έχει βιώσει η ίδια τι σημαίνει αυθεντική κουζίνα. Τι νιώθει ο καθένας από εμάς όταν απολαμβάνει ένα καλό φαγητό.
Οι γεύσεις γεννούν συναισθήματα. Ενερ­ γοποιούν όλες τις αισθήσεις. Δημιουργούν δεσμούς. Χαρακτηρίζουν μια κοινότητα, μια κουλτούρα. Είναι πολιτισμός. Αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Ιστορίας.
• Οι γεύσεις ξυπνούν μνήμες. Συνδέονται με εικόνες και ήχους. Τη μητέρα και το πατρικό μας σπίτι. Τα καταστήματα της παλιάς γειτο­ νιάς. Τους τόπους που έχουμε επισκεφθεί. Τους ανθρώπους που έχουμε γνωρίσει.
Συνταγματάρχου Δαβάκη 10 & Μυλοποτάμου, 115 26, Αθήνα • Τηλ.: 210 3390204 • Fax: 210 3390209 • e-mail: info@pediobooks.gr www.pediobooks.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μαρία Εκμεκτσίογλου
Η Μαρία Εκμεκτσίογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Έζησε 15 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε, παντρεύτηκε και έφερε στον κόσμο τα τρία της παιδιά, τον Αλέξανδρο, τον Απόλλωνα και τον Πασχάλη. Μετά το τέλος του γάμου της επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου ζει τα τελευταία χρόνια. Αν και ασχολήθηκε για πολλά χρόνια με τη διακόσμηση εσωτερι­ κών χώρων, τελικά την κέρδισε ο κόσμος της γαστρονο­ μίας. Εδώ και 21 χρόνια λειτουργεί στην Κωνσταντινούπο­ λη το εστιατόριό της «Maria’s», το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των τεσσάρων κορυφαίων της χώρας.
Διδάσκει «Γαστρονομία και ιστορία τροφίμων» στο Πα­ νεπιστήμιο Okan της Τουρκίας. Είναι μέλος του Γαλλικού Συλλόγου Γαστρονομίας «Chaîne des Rôtisseurs», του συλλόγου «Χαμένες Γεύσεις του Αιγαίου», καθώς και του Chef Club της Ελλάδας, ενώ ανήκει και στο διοικητικό του Συλλόγου Γαστρονομίας Τουρκίας.
Βιβλία της κυκλοφορούν στην Ελλάδα και στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων: Γεύσεις και Αρώματα από τις δυο μεριές του Αιγαίου, Άρωμα Κανέλας, Οι μεζέδες των αναμνήσεών μου, Τα Ερωτικά Μπαχαρικά, Στην Ελλάδα με τη Μαρία.
Επί σειρά ετών παρουσίαζε στην ελληνική τηλεόραση τις εκπομπές «Από την Πόλη έρχομαι» (Γαστρονομικό οδοι­ πορικό), «Από την Πόλη στην Ανατολή» (Γαστρονομικό οδοιπορικό), «Kitchen Health» (Παραδοσιακή κουζίνα με υγιεινές πρώτες ύλες), και στην τουρκική τηλεόραση την εκ­ πομπή «Η Μάγισσα των Γεύσεων».
• Οι γεύσεις σε ταξιδεύουν. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Σε κάθε γωνιά της Γης. Σε κάθε σημείο του χρόνου. Συνδέουν το σήμερα με το χθες και το αύριο. Αποτελούν «γέφυρα», μια πραγματική υπερταχεία που μηδενίζει αποστάσεις.
Για κάθε Έλληνα οι συνταγές της Πόλης, της Μικράς Ασίας δεν είναι απλώς απόλαυση. Είναι αυτό που είμαστε. Ο τρόπος που σκεφτόμα­ στε. Ο τρόπος που κινούμαστε. Ο τρόπος με τον οποίο δημιουργούμε. Στις συνταγές και στα αρώματα της Ανατολής της Μαρίας Εκμεκ­ τσίογλου τα συστατικά κάνουν τη διαφορά. Η μείξη τους. Η τέχνη του δημιουργού.
Καλή όρεξη σε όσους βάλουν τις συνταγές αυ­ τού του βιβλίου στο τραπέζι τους.
Για να «χορτάσουν» την ψυχή τους και να ταξι­ δέψουν το μυαλό τους…

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.