ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Παρέμβαση Φόρτωμα στο Υπουργείο Παιδείας για τα λύκεια των ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Παρέμβαση Φόρτωμα στο Υπουργείο Παιδείας για τα λύκεια των ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Δεν χάνει χρόνο για τους συμπολίτες του και παλεύει για τα δικαιώματα τους ο νέος βουλευτής ΚΥΚΛΑΔΩΝ της ΝΔ

Την Πάρο επισκέφθηκε το διάστημα, 13 έως 16 Σεπτεμβρίου 2019, ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Πάρου, Μάρκο Κωβαίο, τον Έπαρχο Πάρου Αντιπάρου & Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Πρόνοιας-Κοινωνικής Μέριμνας Κυκλάδων, Κωνσταντίνο Μπιζά, καθώς και με εκπροσώπους τοπικών φορέων, με τους οποίους συζήτησε ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία του νησιού, την αυτοδιοίκηση και την πολιτική επικαιρότητα.

Παράλληλα, ο κ. Φόρτωμας, συμμετείχε στις θρησκευτικές εκδηλώσεις εορτασμού της Υψώσεως του Τίμιου Σταυρού, στην Αγκαιριά, όπως και στη ναυτική γιορτή «Καπετανέικα», η οποία πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Δέτση της Νάουσας, με κύριο χαρακτηριστικό της, τον αγώνα παραδοσιακών ξύλινων σκαφών.

Το πρωί της Δευτέρας, ο Βουλευτής Κυκλάδων επισκέφθηκε το ΕΠΑ.Λ. Πάρου, όπου είχε συνάντηση με τον Διευθυντή του σχολείου, Νικόλαο Φλέσσα, τους εκπαιδευτικούς καθώς και τους τομεάρχες των εργαστηρίων που λειτουργούν στο ΕΠΑ.Λ. Πάρου. Ενημερώθηκε για τις ελλείψεις και τα προβλήματα που παρουσιάζονται, με επίκεντρο τη μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων σε συγκεκριμένη ειδικότητα, φαινόμενο το οποίο παρουσιάζεται στα περισσότερα ΕΠΑ.Λ. των νησιών και άλλων περιοχών της χώρας. Ξεναγήθηκε στο χώρο των εργαστηρίων, συνομίλησε με τους εκπαιδευτικούς καθώς και τους μαθητές.

Οι δραστικές μειώσεις σε ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑ.Λ. είναι απόρροια της απόφασης (αρ. πρωτ: Φ12/159571/Δ4/28-09-2016) του πρώην υπουργού Παιδείας, Ν. Φίλη, με βάση την οποία, αναιρείται στην πράξη η ευρωπαϊκή πρόβλεψη για τη «Νησιωτικότητα» και κατ’ επέκταση αποδομείται η έννοια της ισότητας στη δημόσια εκπαίδευση, καθώς πλήττεται η Επαγγελματική εκπαίδευση.

Με αφορμή το συγκεκριμένο πρόβλημα, ο κ. Φόρτωμαςέκανε γραπτή παρέμβαση προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, ζητώντας τη συμβολή της αρμόδιας Υπουργού, Νίκης Κεραμέως και της Υφυπουργού, Σοφίας Ζαχαράκη, προκειμένου να λειτουργήσουν κανονικά τα ολιγομελή τμήματα στα νησιά των Κυκλάδων και να ολοκληρώσουν οι μαθητές απρόσκοπτα τη φοίτησή τους στα ΕΠΑ.Λ.

Καθ’όλη τη διάρκεια των επισκέψεων του στο νησί συνοδευόταν από την Πρόεδρο της ΔΗΜ.Τ.Ο. ΝΔ Πάρου Αντιπάρου, Ιφιγένεια Χατζηγεωργίου.

Κυρία

Νίκη Κεραμέως

Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

Κυρία

Σοφία Ζαχαράκη

Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

                                                                                       Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2019

Μη έγκριση ειδικοτήτων σε ΕΠΑ. Λ. του νομού Κυκλάδων

Τον Οκτώβριο 2016 με την απόφαση του τότε Υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη (αρ. πρωτ: Φ12/159571/Δ4/28-09-2016) επιβλήθηκαν δραστικές μειώσεις και ουσιαστικά κατάργηση στα λεγόμενα ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑ.Λ. Το Υπουργείο Παιδείας έκλεισε δεκάδες τμήματα όχι μόνο σε νησιωτικές περιοχές, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτή η απόφαση αποτελεί, κατάφωρη καταστρατήγηση της νησιωτικότητας.

Πέρα από το γεγονός ότι ακυρώνεται στην πράξη η ισότητα στις ευκαιρίες εκπαίδευσης, αποδομείται το Δημόσιο σχολείο, καθώς πλήττεται η τεχνική εκπαίδευση και καταστρατηγείται η έννοια της νησιωτικότητας και του δυσπρόσιτου, (Υπ’αριθμ. πρωτ.134161/Y2  / 30 -08-2019 Υ.Α.).

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν έχει εγκριθεί το τμήμα ειδικότητας «Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών» της Γ΄ τάξης στο ΕΠΑ.Λ Πάρουμε έξι (6) μαθητές, όπου σύμφωνα με το Νόμο το κατώτερο όριο αριθμού μαθητών είναι το οκτώ (8).

Σημειωτέον ότι οι έξι (6) αυτοί μαθητές, κάποιοι από τους οποίους προέρχονται από την Αντίπαρο, είναι πρακτικά αδύνατον να φοιτήσουν στην άλλη ειδικότητα του ίδιου τομέα, αυτή των Ηλεκτρολόγων, αφού σε αυτή είναι ήδη εγγεγραμμένοι δεκατρείς (13) μαθητές. Η λειτουργία του παραπάνω τομέα δεν απαιτεί πρόσθετη δαπάνη για την Πολιτεία εφόσον υπάρχει εκπαιδευτικό προσωπικό που μπορεί να ανταποκριθεί στις διδακτικές ανάγκες. Επομένως εκ των πραγμάτων είναι απόλυτα επιβεβλημένη η έγκριση της λειτουργίας της παραπάνω ειδικότητας.

Το ίδιο πρόβλημα συναντάται και σε άλλα επαγγελματικά Λύκεια των Κυκλάδων.

Πιο συγκεκριμένα:

1. ΕΠΑ.Λ ΣΥΡΟΥ, 2 τομείς τεχνολογίας Γ΄ τάξης, Τεχνικός εγκαταστάσεων και Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής.

2. ΕΠΑ.Λ. ΑΝΔΡΟΥ, Τομέας Υγείας Β΄ τάξης (Ένας μαθητής, υπηρετούν όμως 2 μόνιμοι εκπαιδευτικοί μηχανολόγοι).

3. ΕΠΑ.Λ ΝΑΞΟΥ, Τομέας Τεχνικών Εγκαταστάσεων Ψυκτικών και Υπαλλήλων Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γ΄ τάξης. Υπηρετούν στο νησί μόνιμοι εκπαιδευτικοί των παραπάνω ειδικοτήτων, που σε περίπτωση μη λειτουργίας των τομέων αυτών, πλεονάζουν.

4. ΕΠΑ.Λ ΚΕΑΣ, Τομέας Δομικών Έργων Β΄ τάξης και Πληροφορικής Τεχνικών Εφαρμογών, Γ΄ τάξης.

5. ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑ. Λ. ΘΗΡΑΣ (το μοναδικό εσπερινό σε όλες τις Κυκλάδες), Τομέας Κομμωτικής Γ΄ τάξης.

Ζητούμε λοιπόν την παρέμβασή σας ώστε να λειτουργήσουν τα ενώ λόγω τμήματα προκειμένου ναολοκληρώσουν οι μαθητές την φοίτησή τους στα ΕΠΑΛ που αποτελεί την μοναδική σύγχρονη επαγγελματική μονάδα στα νησιά των Κυκλάδων.

Με εκτίμηση,

Φίλιππος Φόρτωμας

Βουλευτής Κυκλάδων

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
7
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.