ΤΟΠΙΚΑ

Παραλύουν τα λιμάνια από την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου – Απεργία για τέσσερις ημέρες

Παραλύουν τα λιμάνια από την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου – Απεργία για τέσσερις ημέρες

Αδιέξοδο στον διάλογο του υπουργείου με τα πληρώματα ρυμουλκών και ναυαγοσωστικών – Ανακοίνωσαν δύο 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέσα στις γιορτές – Κίνδυνος να μεταφερθούν χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια σε γειτονικές χώρες.

Σε δύο 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίεςκατεβαίνουν τα πληρώματα ρυμουλκών και ναυαγοσωστικών στα λιμάνια της χώρας απο την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου. Παρα τις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Ναυτιλίας και την σε πρωτη φάση αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων την περασμένη εβδομαδα τελικά φαινεται ότι δεν βρεθηκε η χρυσή τομή.

Μετά την σημερινή εξέλιξη τα εμπορικά λιμάνια θα μείνουν κλειστά μέσα στις γιορτές για τέσσερις ημέρες, γεγονός το οποίο θα δημιουργήσει προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία.

Κύκλοι της λιμενικής βιομηχανίας αναφέρουν ότι «σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί αυτή η απεργία το κόστος για τη Οικονομία θα είναι μεγάλο καθώς θα πλήξει άμεσα το εισαγωγικό – εξαγωγικό και διαμετακομιστικό εμπόριο της χώρας.

Η ανακοινωση της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών 

«Μετά την τελευταία συνάντηση με την εργοδοσία, που με την θέση της για μηδαμινές αυξήσεις σε σχέση με τις υπάρχουσες συνθήκες και τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, προχωράμε στο μόνο μέτρο πίεσης που μας έχει απομείνει, στην απεργιακή κινητοποίηση που είχαμε αναστείλει.

Έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εμπλεκόμενους είμαστε καλόπιστα ανοιχτοί σε διάλογο για εξεύρεση αποδεκτής λύσης.

Με βάση την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και ομόφωνα του Διοικητικού Συμβουλίου εξαγγέλλουμε τις 2 συνεχόμενες επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες από 00:01 της Τρίτης 27/12/22.

Η μορφή καθώς και η συνέχιση των απεργιών θα εκτιμηθεί κατά την διάρκεια των δύο 48ωρων και θα ανακοινωθούν με νέο δελτίο τύπου».

Η Ενωση σε προηγούμενη ανακοίνωση της έχει επισημάνει: «Οι εξελίξεις στην κρίσιμη διαπραγμάτευση της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων με την εργοδοσία είναι οι εξής:

Συνεχίζει να ζητάει αλλαγές σε θεσμικούς- εργασιακούς όρους της συλλογικής σύμβασης μας, παρόλες τις υποχωρήσεις μας για να γίνουν νομότυποι.

Δεν αποσύρει το εξώδικο αλλά δίνει παράταση για να αποδεχθούμε τους όρους τους, το οποίο ως δαμόκλεια σπάθη παραμένει πάνω από την σύμβαση μας , δεν μας αφήνουν άλλα περιθώρια παρά την συνέχεια και εντατικοποίηση των απεργιακών μας κινητοποιήσεων.

Η θέση της εργοδοσίας που έχει το θράσος να δηλώνει ότι είναι υπέρμαχος της νομιμότητας προσπαθεί να μας σπιλώσει στο ότι δεν ενημερώνουμε τα μέλη μας και ότι παραπληροφορούμε την κοινή γνώμη.

Η θέση μας είναι ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε:

Την υποτιθέμενη ανάπαυση εντός ρυμουλκού έναντι αμοιβής, για να μην δέχεστε πρόστιμα. Τη μη ύπαρξη επιπλέον ατόμων να καλύπτουν τις βάρδιες ασφαλείας κατά την θεωρητική ανάπαυση μας γιατί την πραγματική ανάπαυση εντός εδώ και 30 χρόνια δεν την έχουμε δει.

Και να έχετε τα ρυμουλκά με συνθήκες γαλέρας με συνάδελφους που θα είναι σε 24ωρη ετοιμότητα με εργασία 8ωρης βάρδιας 6ωρης υπερωριακής εργασίας και τις υπόλοιπες 10 ώρες ανάπαυσης που θα διακόπτεται από έκτακτες ρυμουλκήσεις στο 24ωρο.

Αν θέλετε να απασχολείτε τα ρυμουλκά σε αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες να βάλετε βάρδιες που προβλέπονται από την υπάρχουσα σύμβαση την οποία θέλετε να τροποποιήσετε ή να καταργήσετε και που ποτέ δεν τηρήσατε με αιτιολογικό την αύξηση του κόστους λειτουργίας

Εμείς δεν διαπραγματευόμαστε την ασφάλεια. Η υπεραπασχόληση το μόνο που θα δημιουργήσει είναι επικίνδυνες καταστάσεις και ατυχήματα στις ζωές των πληρωμάτων μας και των επιβατών/πληρωμάτων άλλων πλοίων, των λιμενικών εγκαταστάσεων του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των γύρω περιοχών στα πετρελαιοειδή που εξυπηρετούμε.

Εσείς θέλετε να πάρετε ορισμένα τμήματα των διεθνών συμβάσεων δηλαδή αυτά που σας εξυπηρετούν και που είναι και τα κατώτερα όρια σε παγκόσμιο επίπεδο».

Χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια θα προωθηθούν σε λιμένες γειτονικών κρατών

Τα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργηθούν στον εφοδιασμό της ελληνικής αγοράς από την απεργία υπογραμμίζει σε επιστολή της προς τα υπουργεία Ναυτιλίας και Ανάπτυξης και τις συνδικαλιστικές ενώσεις, η Διεθνής Ναυτική Ένωση.

Όπως αναφέρει, εάν πραγματοποιηθεί η απεργία, τα καταπλέοντα πλοία -αδυνατώντας να εξυπηρετηθούν στους εμπορικούς λιμένες της χώρας μας- θα κηρύξουν πέρας ταξιδιού και θα προωθήσουν τα χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, που προορίζονται για την Ελληνική επικράτεια, σε άλλους λιμένες γειτονικών χωρών, προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις και δημιουργώντας σημαντικά επιπρόσθετα έξοδα, έως την τελική παράδοση στους Έλληνες εισαγωγείς-παραλήπτες.

Η Ένωση ζητά από τους εμπλεκόμενους να προφυλάξουν σαν κόρη οφθαλμού η εθνική εφοδιαστική αλυσίδα.

Συγκεκριμένα η επιστολή της ΔΝΕ αναφέρει:

«Αξιότιμοι Κύριοι,
Αναφερόμενοι στο ως άνω Δελτίο Τύπου της Π.Ε.Π.Ρ.Ν., χαιρετίζουμε την άοκνη συνέχιση της διαμεσολάβησης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, προκειμένου να πρυτανεύσει ένθεν κακείθεν η σύνεση και να διασφαλιστεί αμφιπλεύρως η εργασιακή ειρήνη, μεσούσης της εορταστικής περιόδου.

Καθίσταται σαφές πως σε περίπτωση που η εξαγγελθείσα απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιηθεί, τα καταπλέοντα πλοία -αδυνατώντας να εξυπηρετηθούν στους εμπορικούς λιμένες της Χώρας μας- θα κηρύξουν πέρας ταξιδιού και θα προωθήσουν τα χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, που προορίζονται για την Ελληνική επικράτεια, σε άλλους λιμένες γειτονικών χωρών, προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις και δημιουργώντας σημαντικά επιπρόσθετα έξοδα, έως την τελική παράδοση στους Έλληνες
εισαγωγείς-παραλήπτες.

Αξίζει δε να τονιστεί πως θα πληγεί εξίσου η εθνική εξαγωγική δραστηριότητα, δεδομένου ότι τα εκατοντάδες εμπορευματοκιβώτια έμφορτα με ευπαθή – εποχικά προϊόντα εν αναμονή άμεσης φόρτωσης/εξαγωγής θα εγκλωβιστούν, με προφανείς καταστροφικές συνέπειες για τους Έλληνες εξαγωγείς.

Εν κατακλείδι, η Διεθνής Ναυτική Ένωση ζητεί -την εξόχως κρίσιμη αυτή περίοδο- να προφυλαχθεί σαν κόρη οφθαλμού η εθνική εφοδιαστική αλυσίδα, η οποία αποτελεί μείζον προαπαιτούμενο της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς».

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.