ΤΟΠΙΚΑ

Πάντα σε ετοιμότητα δίπλα στους κατοίκους της Μυκόνου

Πάντα σε ετοιμότητα δίπλα στους κατοίκους της Μυκόνου
Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε στη Μύκονο και ένας Πυροσβέστης ο Γιώργος Μπάκας που αγάπησαν οι Μυκονιάτες ανοίγει την καρδιά του

Βρίσκονται πάντα εκεί όταν το καθήκον τους καλεί.Σε κάθε συνθήκη με όποιο κόστος ακόμα και αν πρόκειται να παίξουν την ίδια τους την ζωή κορώνα γράμματα.

Οι πυροσβέστες του υποσταθμού της Μυκόνου με αυταπάρνηση και πάντα έτοιμοι για το καθήκον αντιμετωπίζουν παράλληλα πολλούς κινδύνους στην προσπάθεια του λειτουργήματος τους.

Ο Γιώργος Μπάκας ήρθε στη Μύκονο και έχει κληθεί να αντιμετωπίσει αρκετές δύσκολες περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια στην υπηρεσία του.

Δεν είναι ντόπιος Μυκονιάτης αλλά έχει αγαπηθεί από τους κατοίκους του νησιού γιατί έγινε ένας από αυτούς.

Πάντα μπροστάρης σε πολλές δράσεις και αποστολές.

Μας μιλάει για την δύσκολη περίοδο της αντιπυρικής προστασίας που χρειάζεται να έχεις τα μάτια και τα αυτιά σου ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο.

«Ο πυροσβέστης εκθέτει τη ζωή του σε κίνδυνο αρκετές φορές τη μέρα.Αντιμετωπίζει καθημερινά το ενδεχόμενο τραυματισμού έως και θανάτου, του ιδίου και των συναδέλφων του.Ενδεχομένως να γνωρίζει το θύμα ή τα θύματα στα συμβάντα, γεγονός που δυσχεραίνει την επέμβαση του. Άλλες πάλι φορές ταυτίζεται με τα θύματα και τις οικογένειες τους.Κάθε φορά ελπίζει για το καλλίτερο, περιμένει το χειρότερο.Αντιμετωπίζει τις πιο αντίξοες εργασιακές συνθήκες, δύσκολες να αντέξει ο ανθρώπινος οργανισμός» θα μας πει με ένταση στο βλέμμα του.

«Στο νησί επεμβαίνουμε πάντα σε συμβάντα όπου μπορεί όλοι οι άλλοι να φεύγουν, τροχαία, φωτιές, απεγκλωβισμούς και άλλες δύσκολες καταστάσεις. Πρέπει να διατηρείς ένα συνεχές επίπεδο ετοιμότητας και, σε περίπτωση συμβάντος, άμεσης κινητοποίησης και αναχώρησης από τον πυροσβεστικό σταθμό εντός ενός λεπτού από την αναγγελία του.Να αντιμετωπίζεις ακανόνιστες περιόδους έντασης και ώρες ανίας συνήθως διαδέχονται ξαφνικές κι απρόσμενες στρεσογόνες καταστάσεις.

Υποχρεούται ο πυροσβέστης να  λαμβάνει  άμεσα σοβαρές αποφάσεις με ενδεχόμενες συνέπειες για τον ίδιο και τους συναδέλφους του αλλά και για το κοινωνικό σύνολο που καλείται να προστατέψει, υπό συνθήκες υπερβολικής πίεσης.

Εργάζεται συνήθως σε κυλιόμενη βάρδια.Ενδέχεται να αντιμετωπίζει ψευδείς συναγερμούς, ωστόσο, μέχρι να αποδειχτεί ότι πρόκειται για ψευδή αναγγελία, αντιμετωπίζει τα συμβάντα ως πραγματική κατάσταση κινδύνου.

Αντιμετωπίζει, αρκετά συχνά, το φαινόμενο της θέσης σε επιφυλακή.Αρκετές φορές γίνεται δέκτης παραπόνων του κοινωνικού συνόλου, το οποίο ευρισκόμενο σε συνθήκες στρες, φόβου, πανικού, δεν έχει ξεκάθαρη αίσθηση του χρόνου επέμβασης ή του αποτελέσματος της ενέργειας των πυροσβεστών, ιδίως όταν υπάρχουν απώλειες, έστω κι αν έγιναν οι καλλίτερες δυνατές ενέργειες υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες.

Με την άφιξη στο συμβάν αντιμετωπίζει ένα σύνολο ατόμων που απαιτούν να ενεργήσει ο ίδιος άμεσα ή προσπαθούν οι ίδιοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, θέτοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο τη ζωή των ήδη θυμάτων, τη δική τους και των πυροσβεστών, προσθέτοντας στους τελευταίους ένα καθήκον ακόμη.Οποιαδήποτε απώλεια σε συμβάν, ζωής ή περιουσιακή, βιώνεται πολλές φορές ως αποτυχία, ανεξάρτητα από το αν οι συνθήκες ήταν τέτοιες που να επέτρεπαν κάτι καλλίτερο ή όχι.

Ειδοποιείται για κάθε συμβάν με ήχο κουδουνιού, που αντηχεί σε όλους τους χώρους της πυροσβεστικής εγκατάστασης, ώστε να γίνει αντιληπτό από τον οποιοδήποτε, σε τέτοια ένταση και τόνο, οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου, που, αφενός, είναι αδύνατο να μην γίνει αντιληπτό, αφετέρου, ο ήχος αυτός καθ’ αυτός προκαλεί ταραχή και κινητοποίηση» θα μας πει με την ευχή το καλοκαίρι που ήρθε να είναι ήρεμο χωρίς συμβάντα για το νησί και τους κατοίκους του.

 

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.