ΤΟΠΙΚΑ

Παιδιά μάλαμα με μυαλά ξυράφια στο ΕΠΑΛ Μυκόνου

Παιδιά μάλαμα με μυαλά ξυράφια στο ΕΠΑΛ Μυκόνου
Οι μαθητές του ΕΠΑΛ Μυκόνου έφτιαξαν καινοτόμο λογισμικό με αφορμή τις πυρκαγιές
Ένα καινοτόμο λογισμικό σύστημα έφτιαξαν οι μαθητές του ΕΠΑΛ Μυκόνου. Μετά τις πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού με τους 100+ νεκρούς συνανθρώπους μας, οι μαθητές του ΕΠΑΛ απόφάσισαν να εφαρμόσουν τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία για να αντιμετωπίσουμε μία από τις βασικές αιτίες του μεγάλου τιμήματος: την έλλειψη έγκαιρης προειδοποίησης.
Τα παιδιά εμπνεύστηκαν από την μνήμη των ολυμπιακών αγώνων του 2004 και συγκεκριμένα από τα “Ζέπελιν” εναέριας επιτήρησης αλλά και από την παραλία του Kόρφου στην Μύκονο!
Οι μαθητές οπλισμένοι με αυτές τις εμπνεύσεις αναζητήσαν τρόπο αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος της δασικής επιτήρησης και έγκαιρης προειδοποίησης.
Όπως αναφέρουν “Στο πλαίσιο του Πράξης «Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ”, το οποίο υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποβάλαμε την ιδέα μας και αναπτύξαμε το σύστημα μας το οποίο λειτουργεί με τον ακόλουθο τρόπο:
Μικροϋπολογιστής (raspberry pi 3+) εφοδιασμένος με κάμερα και σύνδεση στο διαδίκτυο, λαμβάνει περιοδικά εικόνες, τις αναλύει προγραμματιστικά και σε περίπτωση διαπίστωσης πυρκαγιάς ενημερώνει αποστέλλοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το σύστημα αναρτάται σε αετό και ίπταται, εκμεταλλευόμενο τον άνεμο τις ημέρες αυξημένου κινδύνου, ώστε να καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος πεδίου”.
Το λογισμικό αναπτύχθηκε από τους μαθητές του τομέα πληροφορικής του σχολείου μας, στην πανελλαδικώς εξεταζόμενη και με μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας γλώσσα προγραμματισμού Python.
Το σύστημα ονομάστηκε δημοκρατικά FeyeREi (φάιεραϊ) ενώ το λογότυπο του συστήματος μας έγινε επίσης από μαθητές:
Οι Δοκιμές
Πτητικές δοκιμές έγιναν κατά την διάρκεια του τελευταίου σχολικού περίπατου στον κόρφο, όπου δεχτήκαμε την πολύτιμη βοήθεια του έμπειρου kite surfer Alexandre Kuzolitz της σχολής “KITE Mykonos”, εκμεταλλευόμενοι τόσο τις ικανότητες χειρισμού του αετού όσο και εξοπλισμού (μεγαλύτερου αετού) καθώς η μέρα είχε χαμηλή ένταση ανέμου.
Λήψη εικόνας από το “ιπτάμενο” σύστημα
Προσομοίωση Πυρκαγιάς – Δοκιμή με θερμική κάμερα
Δοκιμές σε συνθήκες “πυρκαγιάς” προσομοιώθηκαν στο εργαστήριο του σχολείου μας με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυκόνου να συνδράμει με την παροχή εξοπλισμού και συγκεκριμένα θερμικής κάμερας. Ο υποδιοικητής της Υποπυραγός Βαϊντερλής Αντώνιος, μας επισκέφθηκε προσκομίζοντας την κάμερα, με την χρήση της οποίας του παρουσιάσαμε το έργο μας και εξηγήσαμε τον τρόπο λειτουργίας του.
Η δράση συνολικά στέφθηκε από επιτυχία τόσο στον τομέα της τεχνολογικής ανάπτυξης ενός απαραίτητου συστήματος ασφαλείας, όσο και γνωστικά αφού οι μαθητές μας αξιοποίησαν έμπρακτα την με κόπο αποκτημένη γνώση τους σε μια ολοκληρωμένη πρακτική εφαρμογή.
Εκτός από τους εξωτερικούς επαγγελματίες Alex του KITE Mykonos και τον υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυκόνου Υποπυραγό Βαϊντερλή Αντώνιο που ήδη αναφέρθηκαν, συνεισφορά στο έργο είχαν και
οι ειδικότητες :
Ηλεκτρολογίας : συμβουλευτικά για την ηλιακή τροφοδοσία του συστήματος
Μηχανολογίας : με την κατασκευή βάσης για την ανάρτηση του αετού
Τουριστικών : στο θέμα της προβολής του έργου στην τοπική κοινωνία
Κύρια όμως οι μαθητές του τομέα πληροφορικής της Γ τάξης που με ωριμότητα και φιλότιμο έβγαλαν σε πέρας ένα πρωτοποριακό και δύσκολο έργο  :
Βασικός προγραμματιστής (Head Programmer) : Αλεξ Τούντορ
Προγραμματιστές:
Χωρέμης Γεώργιος
Νικολάε Λευτέρης
Γκόγκα Νικόλας
Τσεν Ζια Βεϊ
Μυγδάλης Ηλίας
.Ιδιαίτερες ευχαριστίες από τους μαθητές και στους:
Δ/ντή Κο Γιώργο Ρουσουνέλο ο οποίος ανέλαβε τον μέγιστο και άχαρο γραφειοκρατικό ρόλο
Κα Κυριακοπούλου Πελαγία αναπληρώτρια καθηγήτρια πληροφορικής για όλη της την υποστήριξη στις δοκιμές αλλά και την ηλεκτρονική προβολή του έργου.
Υπεύθυνος έργου ήταν ο κ. Τζαμουζάκης Γουλιέλμος Μηχανικός Πληροφορικής
Καθηγητής ΕπαΛ Μυκόνου
Συγχαρητήρια σε όλους για την πρωτοβουλία και την πρωτοπόρα δημιουργία τους!
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.