ΤΟΠΙΚΑ

Παγκόσμια αναγνώριση για την Δήλο από τον βρετανικό Guardian

Παγκόσμια αναγνώριση για την Δήλο από τον βρετανικό Guardian
Ο διεθνούς φήμης γλύπτης Άντονι Γκρομλει δημιουργεί έργα για την Δήλο της παγκόσμιας κοινότητας

«Ο Antony Gormley ο βρετανός γλύπτης που  επιμελώς του έχει ανατεθεί να δημιουργήσει έργα για το νησί της Δήλου, μια σαφέστατα ιερή αμοιβή για τον ίδιο, το νέο πολύ δυνατό πρόσωπο στην Τέχνη»

Με ένα διθυραμβικό τρόπο ο Βρετανικός Guardian αφιερώνει στην ηλεκτρονική του έκδοση με διθυραμβικό τρόπο.

Το δημοσίευμα κάνει μια ιστορική αναδρομή στη Δήλο.

«Σήμερα, τα λείψανα ναών, βωμών, γλυπτών και οι δείκτες των μύθων και των τελετουργιών που έπαιξαν στη Δήλο, στέκονται δίπλα στα θαυμάσια ερείπια μιας μεταγενέστερης περιόδου, όταν το κυκλαδίτικο νησί έγινε εμπορικό κέντρο, γεμάτο με εμπόρους και σκλάβους.

Οι επισκέπτες που φτάνουν βλέπουν, στα αριστερά τους, αυτό που κάποτε ήταν το ιερό δικαστήριο αφιερωμένο στον Απόλλωνα και την Άρτεμις.

Προς τα δεξιά είναι οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά των μοναδικά διατηρημένων σπιτιών από την ελληνιστική εποχή.

Είναι μια εξαιρετική κληρονομιά για ένα νησί μήκους μόλις 5χλμ και πλάτους 1,5χλμ.

Απουσία ανθρώπινων επαφών, μόνο φρουροί και αρχαιολόγοι έχουν κατοικήσει τη Δήλο σε πιο πρόσφατους χρόνους – τα ερείπια ενός ιερού και ολόκληρης της πόλης έχουν επιβιώσει όπως πουθενά αλλού στην Ελλάδα.»

 

Ο βρετανικός Guardian αναφέρει χαρακτηριστικά:

Οι ελληνικές αρχές έχουν αναλάβει ένα πείραμα τόσο συναρπαστικό όσο και φιλόδοξο. Κεντρικό πρόσωπο ο Sir Antony Gormley. Ο βρετανός γλύπτης που δημιούργησε 29 σιδερένια “σωματικά σχήματα”, μερικά από το σώμα του, τα οποία πρόκειται να αποτελέσουν τα πρώτα έργα τέχνης που θα εγκατασταθούν στη Δήλο , αφού το φυλάκιο κατοικήθηκε πριν από περισσότερα από 5.000 χρόνια.

«Εάν αυτό λειτουργήσει, ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει να αλλάξει ο τρόπος προσέγγισης των αρχαίων μνημείων», λέει ο Δρ. Δημήτριος Αθανασούλης, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος αρχαιοτήτων των Κυκλάδων.
«Δεν υπάρχει παρελθόν χωρίς το παρόν και ζούμε σε καιρούς όπου υπάρχουν πολλά παράθυρα για να δούμε το παρελθόν»

Περίπου 165.000 παραθεριστές πραγματοποίησαν ταξίδι στη Δήλο πέρυσι – ένα κλάσμα των 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που επισκέφτηκαν τη Μύκονο, αλλά όχι αμελητέα για μια απομακρυσμένη περιοχή που απαιτεί χρόνο και χρήμα για να φτάσει κάποιος .
Στην Αθήνα, υπήρξαν φόβοι ότι τα σύγχρονα γλυπτά θα μπορούσαν να επισκιάσουν τις αρχαιότητες.
«Το να πειστεί το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο ότι τα γλυπτά δεν θα αποσπούν ούτε να προσβάλλουν δεν ήταν εύκολο», λέει ο Αθανάσουλης.
Χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να πείσω τους ανθρώπους για το στόχο μας να προσφέρουμε έναν νέο τρόπο ερμηνείας της σχέσης μας με τις αρχαιότητες μέσα από έργα τέχνης που μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης για να διευκολύνουν τις διάφορες αναγνώσεις του παρελθόντος».
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.