ΤΟΠΙΚΑ

Οντ Μαζελίν: Η Γαλλίδα που χτίζει παλάτια στη Μύκονο

Οντ Μαζελίν: Η Γαλλίδα που χτίζει παλάτια στη Μύκονο

Από τα παιδικά της χρόνια στο Νανσί ταξίδευε με την αρχαία μας ιστορία και ονειρευόταν να ζήσει κάποτε στην Ελλάδα. Οχι μόνο το κατάφερε, αλλά έγινε και η αρχιτέκτονας που απογειώνει την κυκλαδίτικη αισθητική.

Η Οντ Mαζελίν είναι μια κοσμοπολίτισσα αρχιτέκτονας που λατρεύει την Ελλάδα από μικρό παιδί. Παρότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη Νανσί της Γαλλίας, άρχισε από πολύ νωρίς να μελετάει την Ιστορία της χώρας μας, την οποία και ερωτεύτηκε. «Η Ελλάδα και η Ιστορία της με προσέλκυαν από πολύ μικρή. Στο Γυμνάσιο άρχισα να μελετώ και να εμβαθύνω περισσότερο στα αρχαία ελληνικά. Η αγάπη για την τέχνη και η τελειότητα στα αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα της αρχαίας Ελλάδας με έκαναν να αγαπήσω τον τόπο σας ακόμη περισσότερο. Οι Ελληνες είναι οι απόγονοι των θεών!» μου λέει με ενθουσιασμό ξεδιπλώνοντας την ιστορία για τη σχέση που έχει αποκτήσει με τον τόπο μας.

Σήμερα η Οντ Μαζελίν είναι μια καταξιωμένη αρχιτέκτονας που έχει επιλέξει ως μόνιμο τόπο διαμονής της το Νησί των Ανέμων. Εκεί διατηρεί και το αρχιτεκτονικό της γραφείο Mykonos Architects που αναλαμβάνει έργα σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά κυρίως στη Μύκονο. «Πρωτοήρθα στο νησί κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και το λάτρεψα. Εγκαταστάθηκα μόνιμα το 2000. Από νησί των διακοπών μου η Μύκονος έγινε ένας τόπος όπου μπορούσα να εξαντλήσω την αισθητική και τη δημιουργικότητά μου. Στόχος δικός μου, όπως και των συνεργατών μου, είναι να σχεδιάζουμε χώρους απόλυτα εναρμονισμένους με το περιβάλλον. Η λέξη “αρχιτέκτονας” σημαίνει ότι είσαι λίγο μετεωρολόγος, ψυχολόγος, κοινωνιολόγος, ιστορικός και ποιητής. Ο σωστός αρχιτέκτονας δεν δημιουργεί την ιδανική εικόνα για τα social media ή το Pinterest. Συνθέτει ένα οικιστικό σύμπαν που για τους ιδιοκτήτες του μετατρέπεται σε έναν λειτουργικό παράδεισο», εξηγεί.

001_head_farmhouse
La-Bergerie_03
Η Οντ Μαζελίν και η ομάδα του γραφείου της Mykonos Architects σχεδιάζουν χώρους απόλυτα εναρμονισμένους με το κυκλαδίτικο τοπίο

«Οι πελάτες μας γνωρίζουν την Aegean chic αισθητική που μας χαρακτηρίζει, τη λιτότητα της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Η απλότητα έχει τη δική της γλώσσα. Η τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική είναι μια σεβαστή αφετηρία που οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, αλλά από εκεί και πέρα οι γραμμές γίνονται σύγχρονες», περιγράφει η Γαλλίδα αρχιτέκτονας που μαζί με την ομάδα της έχει καταφέρει να εμπνευστεί και να δημιουργήσει μερικά από τα πιο καλαίσθητα σπίτια του νησιού.

Της ζητώ να μου μιλήσει για τη μυκονιάτικη οικία που έχει ονομάσει Aqua Marine: «Η χρήση των τοπικών υλικών, όπως για παράδειγμα η πέτρα, ή των παραδοσιακών τεχνικών, όπως η πατητή τσιμεντοκονία, είναι καθοριστικά στοιχεία. Υπάρχουν επιπλέον σημαντικές λεπτομέρειες: τα παράθυρα των υπνοδωματίων έχουν θέα στην πισίνα και το υδάτινο στοιχείο. To παιχνίδι μεταξύ φωτός και χρώματος συνθέτει μια μοναδική ατμόσφαιρα. Η σχέση οικήματος και νερού δημιουργεί στον ένοικο μια ζεν διάθεση», αναφέρει η Οντ Μαζελίν.

Το Farmhouse είναι η κατοικία για την οποία οι Mykonos Architects δηλώνουν υπερήφανοι. Η Οντ χαμογελά: «Κάποια κτίσματα αποτελούν αληθινή πρόκληση. Ελάχιστοι μπορούσαν να αντιληφθούν ότι αυτό το μυκονιάτικο σπίτι από τα τέλη των 70s, στην πιο αγροτική και όχι τουριστική περιοχή του νησιού, θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε μία από τις πιο εντυπωσιακές βίλες των Κυκλάδων.

08_villa-tamarisk
11_farmhouse

Εξίσου δυνατός ήταν και ο σχεδιασμός στην εσωτερική διακόσμηση. Η κύρια είσοδος είναι μια μοναστηριακή δίφυλλη ξύλινη πόρτα που οδηγεί σε μια εντυπωσιακή πέργκολα ύψους εφτά μέτρων, από την οποία κρεμαστά φωτιστικά προβάλλονται σαν πεφταστέρια. Οι εσωτερικοί χώροι έρχονται ως συνέχεια των εξωτερικών. Το κομψό, φιλόξενο και χαλαρωτικό σκηνικό ολοκληρώνουν οι βελούδινοι καναπέδες και τα εντυπωσιακά χαλιά. Στον εξωτερικό χώρο κυριαρχεί ένα εκκλησάκι του 19ου αιώνα μέσα στον παλαιό ελαιώνα – η ανυπέρβλητη ομορφιά του ελληνικού τοπίου. «Η Μύκονος σου δίνει τη δυνατότητα να εξαντλήσεις δημιουργικά τη φαντασία σου. Είναι ο τρόπος που το φως αντανακλάται πάνω στο λευκό, αλλά και η παλιά κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική που αποτελεί πρόκληση για το πώς θα την εναρμονίσεις με το σήμερα. Στο πώς θα της προσδώσεις μια σύγχρονη μορφή με σεβασμό, χωρίς να την κακοποιήσεις».

Μετά από 22 χρόνια παρουσίας στη Μύκονο το γραφείο Mykonos Architects διαθέτει ένα portfolio με πολύ σημαντικά έργα. Σχεδόν όλες οι βίλες που έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει αποτελούν σημείο αναφοράς. «Οι περισσότεροι απ’ όσους φτάνουν στην πόρτα μας επιδιώκουν τη λιτότητα της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Δικός μας σκοπός στη συνέχεια είναι να συμβάλουμε σε μια αισθητική αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο. Η Μύκονος από μόνη της σου δείχνει την κατεύθυνση», εξηγεί η Οντ Μαζελίν, που σε ένα νησί που έχει και τις αισθητικές παραφωνίες του προσπαθεί με την ομάδα της να δείχνουν πάντα τον απαιτούμενο σεβασμό.

02_the-white-cube
Aude_02

Η κουβέντα μας με τη Γαλλίδα αρχιτέκτονα επιστρέφει στην Ελλάδα. «Θα μπορούσα να πω ότι βρέθηκα στη χώρα σας από λόγους προσωπικής αναζήτησης ή ακόμη και από κάρμα. Η αλήθεια είναι ότι με συγκινούσε πάντα οτιδήποτε είχε σχέση με την Ελλάδα», μου λέει και συνεχίζει με μια σύντομη αναδρομή στην προσωπική της ιστορία. «Τελειώνοντας το Λύκειο πέρασα στην Αρχιτεκτονική και παράλληλα στο Πανεπιστήμιο Γλωσσών, στο τμήμα Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Μετά το πρώτο έτος πήρα υποτροφία για θερινές σπουδές των Ελληνικών από το Ινστιτούτο ΙΜΧΑ και έτσι ήρθα για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το 1998 πήγα με το πρόγραμμα Erasmus στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είχα περάσει ήδη μερικά καλοκαίρια στη Μύκονο και όταν αποφοίτησα το 2000 από τη Σχολή Αρχιτεκτονικής της Νανσί εγκαταστάθηκα εδώ. Μου άρεσε η διαφορετικότητα του κυκλαδίτικου τρόπου ζωής. Ηταν μια απόφαση που πήρα και δεν τη μετάνιωσα ποτέ. Αντίθετα, ήταν η καλύτερη απόφαση της ζωής μου. Η Μύκονος θα αποτελεί πάντα έναν πολύ ενδιαφέροντα προορισμό».

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.