ΤΟΠΙΚΑ

Οικιακοί κομποστοποιητές στις Κυκλάδες εκσυγχρονίζουν τις κατοικίες

Οικιακοί κομποστοποιητές στις Κυκλάδες εκσυγχρονίζουν τις κατοικίες

Προσωρινός ανάδοχος αναδείχθηκε για το πολύ σημαντικό έργο προμήθειας εξοπλισμού διαχείρισης βιοαποβλήτων σε οικίες στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Το συγκεκριμένο έργο το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, είχε αρχικό προϋπολογισμό 11,5 εκ. ευρώ και μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, απέκτησε ανάδοχο την εταιρεία SOUTHSTAR A.E.
Η εκπαίδευση των νοικοκυριών σε μεθόδους ανακύκλωσης απορριμμάτων, που στο εγγύς μέλλον θα αποτελούν τη νέα και εκ των ων ουκ άνευ κανονικότητα, θα γίνει με την διανομή 35.825 οικιακών κομποστοποιητών και κομποστοποιητών κήπου σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

Το έργο σχεδιάστηκε από τον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Αποτελεί την πρώτη παρέμβαση που έχει γίνει μέχρι σήμερα στη χώρα, σε αυτό το εύρος και για τόσο μεγάλο αριθμό νοικοκυριών, γεγονός που καθιστά την πρωτοβουλία, μοναδική και πρωτοπόρα για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς το ποσοστό κομποστοποίησης στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλό – μόλις 2% –  και υπολείπεται σημαντικά  του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Σημειώνεται ότι η κομποστοποίηση αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μεθόδους διαχείρισης του οργανικού μέρους των απορριμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με όλες τις ανταγωνιστικές τεχνολογίες, γεγονός που την καθιστά αναντικατάστατη επιλογή στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.

Ειδικότερα η οικιακή κομποστοποίηση, αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο μείωσης 70-80% των οργανικών της κουζίνας (υπολείμματα τροφών) και του κήπου (κλαδέματα, γκαζόν κτλ.). Η διαδικασία της οικιακής κομποστοποίησης περιλαμβάνει την χρήση ειδικών κάδων – κομποστοποιητών σε κατοικίες, πολυκατοικίες και μπαλκόνια, στους οποίους τοποθετούνται τα οργανικά υλικά της κουζίνας και μετατρέπονται σε πολύ καλής ποιότητας λιπάσμα – κόμποστ, που μπορεί να διατεθεί στο ίδιο το νοικοκυριό στον κήπο ή τις γλάστρες του κ.α. Το κόμποστ παράγεται μέσα από την αποσύνθεση των οργανικών υλικών, έχει πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους καλλιέργεια.

Η προμήθεια εξοπλισμού διαχείρισης βιοαποβλήτων, σε οικίες στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, περιλαμβάνει:

  • 10.275 Οικιακούς Μηχανικούς Κομποστοποιητές (2 λίτρων)
  • 25.550 Κάδους Οικιακής Κομποστοποιήσης Κήπου (300 λίτρων)

Οι οικιακοί μηχανικοί κομποστοποιητές θα είναι κατάλληλου μεγέθους και βάρους για τοποθέτηση και λειτουργία τους σε πάγκο κουζίνας, για την καθημερινή συλλογή και επεξεργασία των οργανικών απορριμμάτων που παράγονται σε κάθε νοικοκυριό και τη μετατροπή τους σε οργανικό λίπασμα.

Οι κάδοι οικιακής κομποστοποίησης κήπου θα είναι κατάλληλοι για κατοικίες με αυλή / κήπο, καθώς αποτελούνται από κατασκευή χωρίς βάση, ώστε τα οργανικά απορρίμματα να έρχονται απευθείας σε επαφή με το χώμα για να επιτυγχάνεται ο άμεσος εμπλουτισμός τους από μικροοργανισμούς.

Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός θα συμβάλλει στη βελτίωση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, στην προώθηση της διακριτής συλλογής των οργανικών αποβλήτων, της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας.

Ειδικότερα, περιλαμβάνονται οι ενέργειες οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου:

  • Να αναδειχθούν τα αναγκαία μέσα και έργα υποδομής που απαιτούνται σε τοπικό επίπεδο προκειμένου να βελτιωθεί η διαχείριση των βιοαποβλήτων σε δημοτικό επίπεδο
  • Να αναπτυχθούν νέες δράσεις που θα συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση της επεξεργασίας των σύμμεικτων αποβλήτων στην περιοχή, δίνοντας έμφαση στην πηγή,
  • Να υλοποιηθούν δραστηριότητες που θα στοχεύουν άμεσα στην ενεργοποίηση των πολιτών
  • Να αναληφθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες, απαραίτητες  για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες, στο τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.