ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Οι προεκλογικές διεργασίες της Ν.Δ. στις Κυκλάδες

Οι προεκλογικές διεργασίες της Ν.Δ. στις Κυκλάδες

Πολιτικές ζυμώσεις, ανακατατάξεις, χρίσματα και ισορροπίες στα νησιά, εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών, για την παράταξη της Ν.Δ., με τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Κυκλάδων, Χρήστο Καφτηράνη, να δηλώνει ότι το κόμμα του είναι πανέτοιμο για τις εκλογές.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κυκλάδων, αναφέρθηκε στα όσα καλείται να διαχειριστεί το κόμμα του σχετικά με τις οξυμμένες καταστάσεις που προκαλούν στελέχη του με φόντο τις βουλευτικές τους βλέψεις, στις παρατηρούμενες διασπάσεις δυνάμεων με πολλαπλές υποψηφιότητες στον α΄ βαθμό αυτοδιοίκησης και στην τήρηση της κομματικής πειθαρχίας στον β΄ βαθμό.

Παρά την αναμονή των αυτοδιοικητικών εκλογών, παράλληλα παρατηρείται έντονη κινητικότητα και για τα βουλευτικά ψηφοδέλτια, καθώς πολλοί οι μνηστήρες που διαγκωνίζονται για μία θέση σε αυτά. Πολλοί από αυτούς είναι αμφισβητούμενοι, λόγω της προσωπικότητας τους, ενώ άλλοι μετέρχονται πλάγιων τρόπων για τη δημιουργία εντυπώσεων. Προσφάτως στην Πάρο, τα στέλεχος του κόμματος σας, Φίλιππος Φόρτωμας, προσβλέποντας σε μία θέση στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ., επεδίωξε να προβληθεί ως ο εκπρόσωπος του κόμματος στο νησί, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τα ίδια σας τα στελέχη.

Χρ. Κ.: «Όσο και αν ο πρωθυπουργός θέλει να λέει ότι οι βουλευτικές εκλογές θα είναι στο τέλος της τετραετίας, αυτές θα είναι πολύ σύντομα και γι΄αυτό θα πρέπει να τρέξουμε, να είμαστε έτοιμοι. Εγώ από το τέλος του καλοκαιριού έχω ξεκινήσει μία περιοδεία σε όλα τα νησιά για τον σκοπό αυτό. Η Ν.Δ. είναι πανέτοιμη ακόμα και αν οι εκλογές γινόντουσαν αύριο. Σε ότι αφορά στην κίνηση του κ. Φόρτωμα, θεωρώ ότι αυτή έγινε κατόπιν συμφωνίας με την πρόεδρο της Τ.Ο. Επειδή είμαστε σε μία προεκλογική περίοδο θα παρακαλούσα όλα τα στελέχη μας να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί. Στη διαδρομή προς τις εκλογές και μέχρι να βγουν οι υποψηφιότητες θα πρέπει να είναι όλοι προσεκτικοί ως προς τη συμπεριφορά τους και σεβόμενοι τον κομματικό μηχανισμό. Αυτή η ενέργεια θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να έχει γίνει».

Στην «κούρσα» ένταξης ατόμων στα ψηφοδέλτια του κόμματος, εκτός από τέτοιες ενέργειες, υπάρχουν και τα άτομα που αναμένουν να υλοποιηθεί η πρόθεση που εξέφρασε ο πρόεδρος σας για ανανέωση, με τη συμμετοχή νέων και άφθαρτων προσώπων.

Χρ. Κ.: «Θεωρούμε καλό να εκφράζουν πολλοί την επιθυμία τους να είναι υποψήφιοι. Θεμιτό και καλό. Θα αξιολογηθούν όλοι, θα κριθούν από τον πρόεδρο για το ποιοι θα μας εκπροσωπήσουν. Η απόφαση θα βγει κυρίως από την αξιολόγηση της συμπεριφοράς των ίδιων που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι. Η συμπεριφορά τους, η ενασχόληση τους με τα κοινά, το εάν και πόσο συμμετέχει, τι αποδοχή έχει από την κοινωνία, καθημερινά ελέγχονται και οι καλύτεροι, κατά τον πρόεδρο, θα επιλεγούν να εκπροσωπήσουν τη Ν.Δ.».

Υπάρχουν στελέχη σας που έχουν προβάλλει έντονα τις θέσεις του κόμματος σας ή άλλα που έχουν έντονη κοινωνική συμμετοχή, όμως υστερούν ψηφοσυλλεκτικά. Αυτό θα προσμετρήσει στην κρίση για την συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο;

Χρ. Κ.: «Θ πρέπει να υπάρξει ένα αντιπροσωπευτικό ψηφοδέλτιο. Σίγουρα θα παίξει ρόλο και το ποιοι έχουν ψήφους. Τότε θα ήταν όλα τα ψηφοδέλτια με επιφανείς πολίτες που δεν έχουν ψήφους, οπότε τι νόημα θα είχε; Ένας που είναι αξιόλογος και είναι γνωστός στην τοπική κοινωνία θεωρώ ότι θα έχει και ψήφους. Ο κάθε ένας κρίνεται από τους πολίτες. Σίγουρα θα υπάρξουν και νέα πρόσωπα, αλλά το πόσα και ποιοι είναι πολύ νωρίς να ανακοινωθούν. Εκείνο που εμείς επιμένουμε ως ΝΟΔΕ και λέμε είναι ότι θέλουμε να υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο ανοιχτό ως προς τα νησιά, να έχει μία εξακτίνωση, να μην είναι οι υποψήφιοι από 2 νησιά ώστε να δοθεί η δυνατότητα και στους πολίτες από άλλα νησιά να έχουν τον δικό τους υποψήφιο για να ψηφίσουν».

Στον β΄βαθμό αυτοδιοίκησης, επικοινωνείται ότι το κόμμα σας στηρίζει την υποψηφιότητα του νυν Περιφερειάρχη. Δόθηκε επισήμως από το κόμμα σας αυτή η στήριξη; Αν ναι πως αιτιολογείται τις αποσκιρτήσεις μελών σας και την ανυπακοή στην κομματική πειθαρχία που παρατηρείται;

Χρ. Κ. : «Η Ν.Δ. στηρίζει επίσημα τον κ. Χατζημάρκο. Θεωρεί ο πρόεδρος μας ότι είναι επιτυχημένος και είναι, οπότε γιατί να μην υποστηριχθεί. Από την στιγμή που υπάρχει επίσημη στήριξη οφείλουν όλα τα κομματικά στελέχη να δώσουν την μάχη. Για τα απλά μέλη δεν μπορεί να πει κανείς. Όμως από την στιγμή που είναι κεντρική απόφαση οφείλουν να σταθούν δίπλα στον κ. Χατζημάρκο. Από εκεί και πέρα θα αξιολογηθεί ο κάθε ένας από την συμπεριφορά και θα δούμε. Δεν νοείται κάποιος να έχει μία κομματική θέση, να είναι στέλεχος και να μην υπακούει σε αυτά που το κόμμα στοχεύει».

Στον α΄ βαθμό αυτοδιοίκησης, παρά του ότι κανένα κόμμα δεν δίνει επίσημα στήριξη σε καμία δημοτική υποψηφιότητα, παρ’ όλα αυτά πολλοί είναι οι υποψήφιοι οι προερχόμενοι από τις τάξεις του κόμματος σας, οι οποίοι όμως διαφοροποιούνται σε σχέση τόσο με την προηγουμένη κομματική εντολή, όσο και με μία ενιαία κάθοδο τους, καθώς παρατηρούνται αντίπαλες υποψηφιότητες ανθρώπων που προέρχονται από τον ίδιο κομματικό χώρο.

Χρ. Κ.: «Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είχαν πάντα ιδιαιτερότητες. Σε έναν τόπο, όταν επιλέγεις έναν τοπικό άρχοντας, παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες. Δεν νομίζω ότι επιλέγει κανείς μόνο με το κομματικό κριτήριο, άρα καταργείται αυτομάτως ο κομματισμός. Ήρθε τώρα και ο «Κλεισθένη» και μεγάλωσε αυτές τις ιδιαιτερότητες και βλέπουμε ακόμα και σε μικρά νησιά να υπάρξουν πολλές υποψηφιότητες για Δημαρχία. Θεωρώ ότι πολλές τέτοιες προθέσεις δεν θα ευοδωθούν. Ο κόσμος θα κρίνει τον πιο κατάλληλο για τον τόπο του. Από την πλευρά τους οι κομματικές οργανώσεις οφείλουν να διασφαλίσουν ότι κανείς δεν θα έρθει εναντίον του άλλου έχοντας σχέση με το κόμμα. Υπάρχουν συζητήσεις στα κομματικά όργανα και το λέμε συνέχεια ότι δεν επηρεάζει καμιά αυτοδιοικητική εκλογή τις εθνικές εκλογές, επομένως ο κάθε ένας από τους υποψηφίους μας, θα κληθούν να διαχειριστούν μόνοι τους αυτή την κατάσταση».

Η Ν.Δ. επιχειρεί εδώ και μεγάλο διάστημα να πολώσει το πολιτικό σκηνικό, ενώ εκτεταμένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για διασπορά ακραίας ρητορικής. Αυτό το κλίμα θεωρείται ότι μπορεί από την κεντρική πολιτική σκηνή να επηρεάσει και τις εκλογές της αυτοδιοίκησης;

Χρ. Κ.: «Δεν υπάρχει πόλωση από τη Ν.Δ., η οποία είναι κατά του διχασμού και του λαϊκισμού. Το πολωτικό κλίμα είναι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί βλέπει ότι χάνει τις εκλογές. Η Ν.Δ. προσπαθεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, γιατί όσο γρηγορότερα απαλλαγούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο καλύτερο είναι για την χώρα. Υπάρχει μία σκληρή αντιπαράθεση, απέναντι σε μία κυβέρνηση που βγάζει πράγματα που γίνονται για πρώτη φορά στη χώρα, απέναντι στον διχασμό που πάει να σπείρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Γυρίζοντας στα νησιά των Κυκλάδων, διαπιστώνω ότι υπάρχει ένα πολύ θετικό κλίμα για τη Ν.Δ. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τις οποίες όμως πρέπει να τις διαχωρίσουμε από τις εθνικές. Εκεί που ρίχνουμε μεγάλη βαρύτητα είναι πείσουμε τους υποψηφίους Δημάρχους μας να δουν καλά τον νόμο του «Κλεισθένη», γιατί θα φτάσουμε να έχουμε Δημάρχους μειοψηφίας. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι ώριμη η κοινωνία να δεχτεί τις συναινέσεις».

Δεν μπορούμε να κρίνουμε ώριμο τον κόσμο όταν δίνει την ψήφο του στο δικό μας κόμμα και ανώριμο όταν πρόκειται να εφαρμοστεί συνεργατική διοίκηση. Όπως ο κόσμος στέρησε από τα κόμματα τις αυτοδυναμίες υποχρεώνοντας σε πολιτικές συνεργασίες, αναλόγως θα υποδεχτεί και τις συναινέσεις και συνεργασίες σε επίπεδο αυτοδιοίκησης.

Χρ. Κ.: «Θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο. Εύχομαι και μακάρι να υπάρξει συναίνεση και συνεργασία, γιατί όταν υπάρχει συνεργασία έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Επειδή όλοι δεν μπορούμε όμως να είμαστε υποψήφιοι και επειδή πρέπει και κάποιοι να ψηφίσουν, ο κάθε ένας θα δώσει τις εξετάσεις του και ο πολίτης θα επιλέξει αυτόν που θεωρεί ικανότερο».

koinignomi.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.