ΤΟΠΙΚΑ

Οι μαθητές του ΕΠΑΛ Μυκόνου αυτοσχεδίασαν

Οι μαθητές του ΕΠΑΛ Μυκόνου αυτοσχεδίασαν
Μια μοναδική μηχανή Hydrobot κατασκεύασαν οι μαθητές της Γ’ τάξης του ΕΠΑΛ Μυκόνου της Ειδικότητας Τεχνικός  Ηλεκτρολογικών  Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων, στο πλαίσιο του μαθήματος “Εργαστήριο Ηλεκτροτεχνίας – Ηλεκτρικών Μηχανών”.
Το Hydrobot είναι ένα απλό, τηλεκατευθυνόμενο, υποβρύχιο όχημα (ROV – Remotely Operated Vehicle) το οποίο μπορούν να κατασκευάσουν μαθητές γυμνασίων και λυκείων με σκοπό να εξερευνήσουν το θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής τους. Η βασική έκδοση του Hydrobot αποτελείται από απλά και οικονομικά υλικά, όπως πλαστικοί σωλήνες ύδρευσης, πλωτήρες, μικροί ηλεκτρικοί κινητήρες, κλπ. τα οποία συνδυάζονται από τους μαθητές με την βοήθεια απλών οδηγιών. Με την ολοκλήρωση της βασικής έκδοσης οι μαθητές μπορούν εύκολα να επεκτείνουν το όχημά τους προσθέτοντας αδιάβροχες κάμερες, αισθητήρες, φώτα, και άλλα συστήματα, τα οποία προσδίδουν στο Hydrobot επιπλέον δυνατότητες.
Το πρόγραμμα Hydrobot δημιουργήθηκε το 2011 από την ομάδα της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης & Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου. Η ιδέα του προγράμματος βασίστηκε στο αντίστοιχο πρόγραμμα SeaPerch το οποίο ξεκίνησε στο MIT Sea Grant (MITSG) το 2003, με στόχο να κινήσει το ενδιαφέρον των μαθητών για τις επιστήμες, τις τεχνολογίες και τις εφαρμογές τους. Μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα έχουν συμμετάσχει περισσότερα από 300 σχολεία, 3.500 μαθητές/μαθήτριες και 300 εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα.
Οι μαθητές μαθαίνουν καλύτερα όταν συμμετέχουν στη δράση, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση στην κατασκευή ενός Hydrobot, όπου ακολουθούν βήματα για τη συνολική συναρμολόγηση του οχήματος, τη δοκιμή του και τελικά την καθέλκυσή του στο νερό.
Η κατασκευή ενός οχήματος Hydrobot δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να πειραματιστούν με βασικές επιστημονικές αρχές, να γνωρίσουν τεχνολογικές εφαρμογές, να εξοικειωθούν με την ασφαλή χρήση εργαλείων, να εφαρμόσουν τεχνικές και επιστημονικές διαδικασίες, να συνεργαστούν με τους καθηγητές και τους συμμαθητές τους και να ανακαλύψουν ευκαιρίες για μια συναρπαστική ακαδημαϊκή ή επαγγελματική πορεία. Το Hydrobot έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρει μια διασκεδαστική, δημιουργική, συμμετοχική και συνεργατική εμπειρία μάθησης.
Το έργο υλοποιήθηκε από τους μαθητές:
Μετόσι Τζιουληάνο
Μπανούση Τζούλιο
Μπάτσκα Φιλίπ
Ντόου Τζουλιάνο
Σουρδάϊ Κρίστι
Τσουραπάς Κώνσταντίνος Ιωάννης
Χαν Ραζίτ
Χανιώτης Δημήτριος
Χοτζάϊ Τοφίκ
Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, οι μαθητές έριξαν στη θάλασσα το Hydrobot στην όμορφη παραλία της Φτελιάς και το αποτέλεσμα στέφτηκε με επιτυχία!
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.